Piecas filmas, ko noskatīties Baltijas pērlē

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Kinofestivāls "Arsenāls" norisinās pilnā sparā, un stafeti jau tā laikā - rīt, 15. septembrī, - pārņem "Baltijas pērle". Kopumā ne gluži kino gardēdim saprotamāku filmu festivāls, kas arī piedāvā uz pusi mazāk kinolenšu, un vēl puse no tām ņemtas no klasikas plaukta. Palūkojamies uz piecām ne klasikas filmām, ko aiziet un noskatīties "Baltijas pērles" ietvaros.

"Labākā pasaulē" ("Hævnen")

Foto: Kadrs no filmas

Režisore: Susanne Bīra

Galvenajās lomās: Mīkaels Pērsbrants, Vils Džonsons, Edijs Kimani, Ulrihs Tomsens

Žanrs: Drāma

Valsts: Dānija/Zviedrija

Gads: 2010

Seansi: 19. septembrī plkst. 18.30 un 22. septembrī plkst. 20.30 "Splendid Palace" Mazā zāle

Ar spēcīgu scenāriju apveltīts skandināvu kino meistardarbs, kas ne velti šogad saņēma gan "Oskaru", gan "Zelta globusu" kategorijā "Labākā filma svešvalodā". Turklāt galvenās lomas šajā lentē tēlo mazi zēni, kas parasti ir liels izaicinājums jebkuram rež‏isoram, it îpaši, ja runa ir par drāmas ž‏anru. Stāsts pamatā ir par neatbildēšanu uz agresiju ar agresiju. Nekāds sakars ar kristiešiem – galvenais pieaugušais varonis gana ilgu laiku piedzīvojis visu baiso jautrību, ko vien var piedzīvot Sarkanā Krusta misijā Āfrikā, tādēļ pēc atgriešanās mājās nevēlas vairs neko dzirdēt par jebkāda veida agresijas izpausmēm. Diem‏žēl viņa dēls to nesaprot, kas tad arî rada dramatisku notikumu virpuli, kurā Bīra tomēr nenonāk līdz lejupslīdošai spirālei. Izklausās pēc pamatīgas moralizēšanas, bet filma aizrit vienā elpas vilcienā un, kāds pārsteigums, liek katram pašam aizdomāties par itin globālām dzīves patiesībām.

"Es esmu mīlestība" ("Io sono l’amore")

Foto: publicitātes

Režisors: Luka Guadanjīno

Galvenajās lomās: Tilda Svintone, Flāvio Parenti, Edoardo Gabriellīni

Žanrs: Drāma

Valsts: Itālija

Gads: 2010

Seansi: 16. septembrī plkst. 21.30, 20. septembrī plkst. 21.30 un 22. septembrī plkst. 21 "Splendid Palace" Lielā zāle

Īstena "Baltijas pērles" kostīmdrāma – stāsts par krievieti, kura ieprecējusies bagātu Milānas biznesmeņu aprindās. Šiks uz velna paraušanu – vairākās paaudzēs koptas itāliešu dzimtas izdarības, kas neļauj tā vienkārši dzīvot lepnajā milzu savrupnamā, bet nemitīgi pieprasa konkrētu etiķeti un iznešanos. Un, protams, kā jau īstā itāliešu mīlas drāmā, notikumos tiek ierauts kāds ne-bagātais, bet ar dzīvu dvēseli un dienvidniecisku seksapīlu apveltītais – šajā gadījumā pavārs, kurš spēj pavedināt jebkuru smalku dāmu ar pagatavoto ēdienu vien. Filma piedāvā gan augstāk minēto šiku, gan krāšņus dabasskatus un diezgan neveiklas krievu valodas frāzes, kā jau tas rietumnieku filmās par krieviem piederas. Citādi – īsts meistardarbs, kura stāsts saprotams ikvienam un galvenās rozīnes godā iecelta lieliskā angļu aktrise Tilda Svintone, kurai no erotiskā dēkā ierautas krievietes gan patālu.

"Erotomāns" ("Det erotiske menneske")

Foto: Kadrs no filmas

Režisors: Jergens Lets

Galvenajā lomā: Jergens Lets

Žanrs: Dokumentālais kino

Valsts: Dānija

Gads: 2010

Seansi: 15. septembrī plkst. 20.15 un 23. septembrī plkst. 20.15 "Splendid Palace" Mazā zāle

Diezgan mulsinošs darbs, ko radījis dāņu kino un arī dzejas vecmeistars Jergens Lets, kurš ir tik senos draugos ar tagad jau par Holivudas mēroga slavenību kļuvušo Larsu fon Trīru, ka pēdējais piekritis šo filmu producēt. Lai nemulsina nosaukuma līdzība ar "Arsenāla" piedāvāto "Erotisko cilvēku" – tā tiešām ir tā pati filma. Misēklis demonstrēšanas tiesību piešķiršanā konkrētā teritorijā... Taču par ko tad ir stāsts? Par skandināvu dzejnieku dzīves norietā, kurš dodas pa krietni sen jau apmeklētām eksotiskajām valstīm (Brazīlija, Haiti, Senegāla, Filipīnas...), kurās loģiski mīt ne mazāk eksotiskas sievietes. Pats filmas gaitā neslēpdams, ka dokumentālajai lentei nav konkrēta scenārija, viņš meklē "aktrises", kuras kailas izspēlēs etīdi viesnīcas istabā – lasīs nu jau nelaimīgas mīlestības vēstuli, lejot gaužas asaras vai vismaz cenšoties to darīt. Daudz kailuma, bet krietni par maz satura, taču forma brīva un oriģināla. Varbūt arī mūsu pašu vecmeistaram Jānim Streičam laiks sadabūt finansējumu un doties pasaules apceļošanā ar mērķi meklēt sievietes Lielā noslēpuma atslēgu un priecēt acis ar eksotisku erotiku?

"Deviņi" ("Nine")

Foto: Kadrs no filmas

Režisors: Robs Māršals

Galvenajās lomās: Daniels Dejs-Lūiss, Nikola Kidmena, Penelope Krusa, Mariona Kotijāra

Žanrs: Drāma/mūzikls

Valsts: ASV/Itālija

Gads: 2009

Seansi: 17. septembrī plkst. 18.45 un 22. septembrī plkst. 20.45 Kongresu nama Lielā zāle, kā arī 19. septembrī plkst. 19.20 "Splendid Palace" Lielā zāle

Robs Māršals kino mūziklu žanrā roka jau itin veiksmīgi iemēģināja "Čikāgā". Šis ir jauns izaicinājums – pēc Brodveja mūzikla "Deviņi" radīta kinolente, kas balstās uz leģendārā itāliešu režisora Federiko Fellīni 1963. gada meistardarba "8½" motīviem. Pats oriģināldarbs, protams, brīžiem paķēmots līdz nepazīšanai, toties "Deviņi" triumfs pamatā balstīts uz veselas zvaigžņu plejādes piedalīšanos (kas arī filmas budžetu uzšāvis līdz augstajai 80 000 000 dolāru atzīmei). Ja neesi mūziklu cienītājs, šo filmu tev nesaprast, taču pretēji domājošie ieraudzīs dramatisku un vizuāli piesātinātu muzikālo lieldarbu, kas ne velti izpelnījies vietu "Baltijas pērles" lielo zāļu vakara seansos. Ja vēl nav gadījies redzēt, tad ļoti ieteicams iepriekš gan noskatīties Fellīni oriģināldarbu, citādi galvenā jēga un sajūta var arī palikt nenoķerta.

"Es vēlos vairāk" ("Cosa voglio di piu")

Foto: Kadrs no filmas

Režisors: Silvio Soldīni

Galvenajās lomās: Alba Rorvahere, Pjērfrančesko Favino, Džuzepe Batistons

Žanrs: Drāma

Valsts: Itālija/Šveice

Gads: 2010

Seansi: 20. septembrī plkst. 21 "Splendid Palace" Mazā zāle un 23. septembrī "Kino nakts" ietvaros (no plkst. 24) Kongresu nama Lielajā zālē

Diezgan banālā scenārijā mērcēta, bet prasmīgi izspēlēta un gana erotizēta itāliešu ģimenes drāma, kurā galvenā loma atvēlēta tik bīstamajai Mis Krāpšanai. Divu pēkšņo mīlnieku radītajā virpulī, protams, tiek ierautas abu ģimenes, tuvākie radi un draugi. Filma laiski moralizē par mūžveco tēmu – "vai tiešām tas ir tā vērts", kā arī "vai tiešām es dzīvoju tādu dzīvi, kādu vēlētos". Saprotami tātad ikvienam normālam cilvēkam, kas tad arī varētu būt filmas galvenā veiksme – pietiekami izjusti izspēlēts mīlestības un iekāres trakošanas spēks, kas noved turpat, kur parasti, – pie destrukcijas. Tiesa, filmas nobeigums gan par gluži banālu nav uzskatāms, par ko arī žetons un, protams, mīlestība.

Patīkamu skatīšanos!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu