Fotoreportāža: Latvijā ieradies Dalailama (59)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šodienas līdz 11.septembrim Latvijā viesosies Nobela miera prēmijas laureāts, Viņa Svētība Dalailama XIV.

Dalailama Latvijā ieradās ar ar Lufhansa lidmašīnu, kas nedaudz kavējās. Pēc izkāpšanas viesis tika pavadīts uz lidostas VIP zonu, kur iekāpa viņam paredzētā mašīnā un devās uz Rīgu. Sagaidītāju lidostā nebija daudz, tik vien kā mediji. Iedzīvotājiem satikt Dalailamu nebija iespējams. Šī procedūra aizņēma aptuveni trīs minūtes.

Dalailamu Rīgas centrā sagaida vairāki desmiti atbalstītāju

Viņa Svētību Dalailamu XIV šodien Rīgas centrā pie viesnīcas «FG Royal Hotel» (bijusī «Hotel de Rome») sagaidīja vairāki desmiti atbalstītāju.

Starp atbalstītājiem bija vairāki budistu mūki, kā arī krietns pulciņš ārzemju tūristu. Daļa publikas bija ziņkārīgie, kas apkārtējiem jautāja, kas īsti ir ieradies vizītē.

Viņa Svētību Dalailamu XIV sagaidītāji sveica ar Tibetas karodziņiem, kā arī turot rokās Dalailamas grāmatas. Viens no atbalstītājiem bija ietinies lielā Tibetas karogā.

Dalailama, apsardzes un policijas cieši ielenkts, sasveicinājās ar atbalstītājiem, kuri klusi dziedāja budistu reliģiskās dziesmas. Pēc sasveicināšanās, kas ilga aptuveni piecas minūtes, Dalailama devās iekšā viesnīcā, bet viņa atbalstītāji vēl neizklīda un palika pie viesnīcas durvīm.

Viņa Svētība Dalailama ir Tibetas, Mongolijas un citu Tibetas budisma izplatības reģionu garīgais līderis, Nobela Miera prēmijas laureāts (1989). 2006. gadā viņam piešķīra augstāko ASV apbalvojumu – Kongresa zelta medaļu. Dalailama ir ap 100 grāmatu autors, kurās viņš akcentē cilvēka pilnveidošanās, mīlestības, cieņas pret citiem un līdzcietības nepieciešamību. Daļa no tām izdotas arī latviski, un, pieskaitot grāmatas par pašu Dalailamu, to skaits tuvojas 15. Par godu vizītei tapis vēl viens tulkojums – «Vairāk nekā reliģija» («Beyond Religion: Ethics for a Whole World»). Visa Viņa Svētības dzīve ir apliecinājums saskaņai starp vārdiem un darbiem. Dalailama sevī iemieso kvalitātes, par kuru izkopšanas nepieciešamību viņš nebeidz atgādināt citiem. Viena no idejām, ko viņš nes pasaulē, ir vispārējā atbildība. Par to savā Nobela Miera prēmijas saņemšanas runā Dalailama teicis: «Patiesībā

šodien mēs visi esam vispasaules ģimene,

jo tas, kas notiek vienā zemeslodes daļā, var radīt gan pozitīvas, gan negatīvas pārmaiņas, kas galarezultātā ietekmēs mūs visus.»

Latvijā viesojas jau trešo reizi

Viņa Svētība Dalailama XIV jau trešo reizi (pirmās vizītes notika 1991.gada septembrī un 2001.gada jūnijā) viesosies Latvijā, apmeklējot galvaspilsētu Rīgu. Pēc tam sekos vizīte Viļņā, Lietuvā. Trešās vizītes ietvaros, kas norisināsies no 8.septembra līdz 11.septembrim, Nobela Miera prēmijas laureāts, Viņa Svētība Dalailama XIV piedalīsies preses konferencē, apmeklēs Saeimu un noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī apaļā galda diskusijā uzrunās Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjus.

Galvenais vizītes notikums būs VS Dalailamas publiskā lekcija «Arēnā Rīga», kurā piedalīsies tūkstošiem cilvēku no Latvijas un kaimiņvalstīm. Publiskā lekcija «Līdzcietības kultūra» («The Culture of Compassion») notiks 9.septembrī plkst. 13.30 «Arēnā Rīga», un to vadīs filozofs un žurnāla «Rīgas laiks» izdevējs Arnis Rītups.

Vizītes laikā viņš uzsvēršot līdzcietības lomu sabiedrībā un konstruktīva dialoga ar valsti nozīmi, aicinās uz dzīvi bez vardarbības. Pirms publiskās lekcijas paredzēts pasniegt Viņa Svētības Dalailamas izveidoto «Jauniešu Līdzcietības balvu», kura apliecina jauniešu sasniegumus sabiedrības labklājības celšanā ar altruisma un līdzcietības izpausmēm, kā arī «Tibetas medicīnas un Jogas Eiropas akadēmijas» diplomus.

Par godu VS Dalailamas vizītei Latvijā notiks «Balto liliju akcija»

Lai godinātu VS Dalailamas XIV devumu cilvēcei un vizīti Latvijā, visi publiskās lekcijas «Līdzcietības kultūra» («The Culture of Compassion») apmeklētāji tiek aicināti ierasties ar baltiem liliju ziediem. Pēc Dalailamas uzstāšanās ziedi simboliski tiks izkaisīti Daugavā. Atnestie liliju ziedi pirms publiskās lekcijas tiks izlikti gar VS Dalailamas skatuvi, bet pēc lekcijas nogādāti uz Krastmalu pie Lielā Kristapa statujas, kur plkst.17.00, piedaloties Latvijas un citu valstu budistiem, tiks svinīgi ielaisti Daugavā.

Augstākās valsts amatpersonas ar Dalailamu netiksies

Tāpat vēstīts, ka daži Saeimas deputāti plānojot tikties ar Nobela miera prēmijas laureātu, Tibetas garīgo līderi Dalailamu, taču augstākās valsts amatpersonas - Valsts prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) - ar Dalailamu tikties neplāno.

Ārlietu ministrijas (ĀM) Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā masu medijiem jau iepriekš norādīja, ka Dalailamas vizīte Latvijā ir privāta iniciatīva, kuru organizē nevalstiskas organizācijas un privātpersonas. Ministrijas rīcībā neesot plašākas informācijas par šo vizīti, kā vien tā, kas pieejama masu medijos.

Arī TVNET sekos līdzi pasākumiem ar VS Dalailamas piedalīšanos!

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu