"Baltijas pērli" atklās Hazanavičusa "Mākslinieks"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

2011.gada Kannu kinofestivāla sensācija - Mišela Hazanavičusa (Michel Hazanavicius) filma "Mākslinieks" (The Artist), kas izpelnījās vētrainas un ilgstošas ovācijas, šonedēļ, 15.septembrī kinoteātrī "Splendid Palace" ("Rīga") atklās festivāla "Baltijas pērle" kinoprogrammu, informē festivāla pārstāvji.

Kannās aplausi atskanēja arī filmas laikā, turpinājās, kamēr pār ekrānu slīdēja fināla titri, un no jauna pieņēmās spēkā, kad apklusa muzikālais pavadījums.

"Mākslinieks"

Filmas darbība notiek XX gadsimta 20.gadu beigās - rit pēdējie mēmā kino gadi un skaņas ielaušanās ekrānos. Šis process bija daudzējādā ziņā traģisks: desmitiem Varenā Mēmā superzvaigžņu tolaik zaudēja darbu, jo nespēja pielāgoties pārvērtībām. Pat ievērojamākais no vecā kino ģēnijiem, pasaules mīlulis Čārlijs Čaplins vēl daudzus gadus tvērās pie gaistošās pasaules, jau skaņas ērā uzņemot mēmās filmas "Jaunie laiki" un "Lielpilsētas ugunis". Citi apkaunojošā kārtā nogrima aizmirstības upē, jo viņu aktiermākslas tehnika un balsis vairs neatbilda jaunās estētikas standartiem.

Filmas sižets - vakardienas elka krišana izstumtības un nabadzības slīkšņā un viņu mīlošas jaunas aktrisītes traukšanās slavas augstumos. Ievainota pašlepnuma izraisītas ciešanas un kompleksu pārvarēšana.

Hazanavičuss ar līksmu šķelmīgumu izmanto vecā kino šablonus: lietu, kuru ieslēdz, kad varonim kļūst slikti ap dūšu, naivu mizanscēnu konstrukciju u.tml.

"Baltijas pērle" atklāšanas seanss

Festivāla rīkotāji aicina ielāgot, ka dāmas Holivudas Zelta laikmetam (pagājušā gadsimta 20., 30.gadi) raksturīgos kostīmos saņems ielūgumus uz jebkuru vienu izvēlēto filmu no programmas "Kino un mode".

Viesu ierašanās uz festivāla atklāšanu (dress-koda ievērošana ir obligāta) sāksies plkst.18.30, un līdz seansa sākumam klātesošos gaidīs daudzi patīkami pārsteigumi: orķestris, šampanietis, ziedi u. tml.

Biļetes jau pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās (balkona sēdvietas) un arī festivāla centrā Rīgas Kongresu namā (sēdvietas zālē).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu