Vadošas partijas: biržā varētu kotēt LMT, Citadele un airBaltic

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvāko triju gadu laikā biržā varētu kotēt telekomunikāciju uzņēmuma "Latvijas Mobilais telefons" (LMT), bankas "Citadele" un nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" akcijas, pirmdien diskusijā par kapitāla tirgus attīstību atzina vairāki vadošo politisko partiju pārstāvji.

Ainārs Šlesers (Šlesera Reformu partija LPP/LC) diskusijā norādīja, ka jāizvērtē, kuri uzņēmumi valstij ir svarīgi, un piebilda, ka biržā nebūtu jākotē to uzņēmumu akcijas, kuras ir saistītas ar valsts infrastruktūru. Tāpat viņš sacīja, ka biržā nebūtu kotējami arī tie uzņēmumi, kuru naudas plūsma ir saistīta ar politiskiem lēmumiem, piemēram, "Pasažieru vilciens" vai "Rīgas satiksme", un kuri lielā mērā atkarīgi no valsts dotācijas. Šlesers minēja, ka biržā kotējami uzņēmumi varētu būt LMT un "Lattelecom".

Arī Zatlera Reformu partijas premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs kā potenciālos biržā kotējamos uzņēmumus minēja telekomunikāciju uzņēmumus LMT un "Lattelecom". Tāpat viņš pieļāva, ka biržā būtu virzāma arī banka "Citadele".

Partijas "Vienotība" pārstāvis Arvils Ašeradens teica, ka viens no telekomunikāciju uzņēmumiem būtu kotējams biržā, taču piebilda, ka svarīgi būs tas, kāda izveidosies nākamā valdība, un, uzņēmumi, kas būtu kotējami, ir jāizsver, cik tie ir sakārtoti vai nav. Tāpat viņš atzina, ka viens no uzņēmumiem varētu būt "airBaltic".

"Saskaņas centra" pārstāvis Ivars Zariņš pievienojās domai, ka būtu vispirms jāizvērtē, kuri uzņēmumi ir valstij nozīmīgi, savukārt Jānis Odziņš (Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"‒"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK") klāstīja ‒ neatkarīgi no tā, cik kāds valsts uzņēmums būtu gatavs kotēšanai biržā, vispirms ir jāapsver ekonomiskā situācija valstī un kāds būs valsts ieguvums no uzņēmuma kotācijas biržā vai privatizācijas.

Jau vēstīts, ka diskusiju "Kur un kā piesaistīs naudu ekonomikas attīstībai?" pirmdien rīkoja birža "NASDAQ OMX Riga" un "Ekonomistu apvienība 2010". Tajā eksperti un politiķi diskutēja par investīciju vidi, finansējuma avotiem un kapitāla tirgus attīstības risinājumiem.

Birža "NASDAQ OMX Riga" ir vienīgā licencētā fondu birža Latvijā un kopā ar meitasuzņēmumu Latvijas Centrālo depozitāriju nodrošina vērtspapīru kotāciju, tirdzniecību un norēķinus, valsts parāda vērtspapīru izsoles, tirgus uzraudzību un citus pakalpojumus.

"Ekonomistu apvienība 2010" ir dibināta 1994.gadā, lai veicinātu ekonomisko domu un tautsaimniecības ilgtermiņa attīstību Latvijā. Tās biedri ir vairāki valstī zināmi ekonomisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu