Sākas desmit dienas ar lēno revolūciju «Survival Kit 5» (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Māris Morkāns

Vakar, 5. septembrī, ar Nīderlandes mākslinieka Gabriela Lestera performanci «Music for Riots and Fights» tika atklāts piektais laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit» (skat. fotogaleriju), kas šogad norisinās Lāčplēša ielā 60. Līdz nākamajai svētdienai, 15. septembrim, iepriekš tukšajā ēkā, kuru šobrīd «okupējuši» vairāk nekā 60 mākslinieku no četrpadsmit Eiropas valstīm, kā arī ASV un Kanādas, ir iespējams apskatīt vērienīgu izstādi un arī apmeklēt citus notikumus – koncertus, darbnīcas, performances, simpoziju, u.c.

«Survival Kit», kuru organizē Laikmetīgās mākslas centrs (LMC), šā gada tēma ir lēnā revolūcija – nehierarhiska kustība, kas izaugusi no indivīdu nepieciešamības un attīsta tiešās demokrātijas tradīcijas, savus domubiedrus aicinot nebaidīties gribēt to, ko viņi vēlas. Par indivīda lomu sistēmā, par to, ko mākslinieks, mākslas organizācijas un apkaimju iedzīvotāji, esot varas perifērijā, var darīt šajā pilsoniskās aktivitātes uzplaukuma laikā, savos darbos izstādē reflektē tādi mākslinieki kā The Yes Men no ASV, Johanna Billing no Zviedrijas, Minna L. Henriksson no Somijas, Gabriel Lester no Nīderlandes, Harun Farocki no Vācijas, Oliver Ressler no Austrijas, Ane Hjort Guttu no Norvēģijas, Sasha Kurmaz no Ukrainas, Francisco Camacho no Nīderlandes, Nina Kurtela no Vācijas, Ivars Drulle, Krišs Salmanis, Anda Lāce, Kate Krolle un citi mākslinieki.

Visu mākslinieku darbus ir iespējams aplūkot festivāla telpās Lāčplēša ielā, savukārt daļa no Viļņa Putrāma un Genādija Filipenko instalācijas «Kā kļūt par anarhistu pusotrā stundā (brauciena ilgums starp Rīgu un Tukumu) + nenokavēt vilcienu» ir redzama elektrovilcienā. Savukārt radošās grupas «Orbīta» darbs – radio «MarxFM» ir klausāms arī internetā (skat. resursus).

radio.orbita.lv

Jau rīt, sestdien, 7. septembrī, «Baltajā naktī» festivāla «Survival kit 5» apmeklētājiem būs iespējams piedalīties spēlē «Absurda epizode no revolūcijas», baudīt «FASTWURMS» (CA) koncertperformanci, psihedēlisku ceļojumu mūzikā «The Smoking Caterpillars» izpildījumā, avangarda sintīpopu, ko radīs superapvienība «Dr. Klisicka laboratorija», kā arī ASV mākslinieku «The Yes Men» piedāvāto patiesību filmā «Dow Does the Right Thing» u.c. Svētdien, 8. septembrī, norisināsies «Revolūcija vannas istabā» – pirkstiņgleznošanas meistarklase bērniem un filma «Kurts šmorē, lai atpūtinātu galvu».

Savukārt nākamajā nedēļā norisināsies radošā darbnīca «Ielu horeogrāfija iesācējiem», simpozijs «Lēnā revolūcija. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās», koncertuzvedums ar prozas lasījumiem un viesmākslinieku priekšnesumiem «Mans privātais pasaules gals», sarunu vakars ar Normundu Kozlovu «Gruzons par aktīvismu». Sestdien, 14. septembrī, no 12.00 līdz 21.00 Sarkandaugavā notiks intervence «Occupy Sarkandaugava», kas ļaus no jauna iepazīt Rīgas vēsturisko apkaimi, kurā 18. gs. sākumā cars Pēteris I bija iecerējis izveidot Rīgas jauno centru.

Festivāla «Survival Kit 5» ieejas biļete maksā 1 Ls; ar atlaidi – 0,50 Ls. Biļete derīga visu festivāla laiku. Izstāde atvērta darba dienās no 15.00 līdz 21.00, kā arī brīvdienās no 12.00 līdz 19.00.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu