Dzimuši džentlmeņi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Grūti pateikt, kas ir īsts džentlmenis. Daudz vieglāk ir pateikt, kurš ir džentlmenis. Neskatoties uz šā vārda anglisko izcelsmi, patiess džentlmenis var būt gan smalks britu aristokrāts, gan latvietis no tālā zvejnieku ciemata.

Varētu teikt, ka patiess džentlmenis ir vīrs, kurš ciena sevi un pasauli, kuram ir iedzimta emocionāla inteliģence, burvīgs smaids, atbildība par saviem vārdiem un darbiem. Tas viss savienots ar dabisku šarmu un eleganci. Tas ir kaut kas tāds, ko nevar nopirkt par naudu. Pat par lielu naudu. Par džentlmeņiem piedzimst. Nav svarīgi vai dižciltīgā, bagātā vai vienkāršā ģimenē, kaut kur tālu laukos.

Šoreiz par vairākiem džentlmeņiem no mūzikas pasaules. Tas nav nekāds tops, jo

patiesus džentlmeņus nevar izmērīt un sarindot kaut kādā secībā.

Viņiem pašiem ir sveša tā nodarbe, ko Latvijā mēdz dēvēt par "mērīšanos". Šie ir tikai daži patiešām šarmanti piemēri ar ļoti labu mūziku. Viņu dzīves stāsti būs apliecinājums tam, ka patiess džentlmenis var būt ikviens – bagāts un dižciltīgs, vienkāršas un trūcīgs, no Britu salām vai no jebkuras citas pasaules malas.

Lielāki džentlmeņi par Bondu

Iespējams, paši pazīstamākie mūzikas pasaules džentlmeņi ar Dīters Maijers un Boriss Blanks no grupas "Yello". Viņu abu izcelsme ir pilnīgi atšķirīga. Dīters dzimis ļoti bagātā Šveices miljonāru ģimenē un ir īsts dzīves mākslinieks, kura talants un dzīves spars mutuļo jau no agras jaunības.

Mākslinieka vērienu varētu apskaust pat visu pasaules džentlmeņu ikona – Džeimss Bonds. Dīters ne tikai veiksmīgi turpina savu ģimenes miljonu biznesu; viņš ir paspējis būt profesionāls pokera spēlētājs, kļūt par Šveices golfa izlases spēlētāju, piedalīties visdažādākajos mākslas projektos.

Viņš rakstīja bērnu grāmatas, eksperimentēja ar kino un pat veidojis video klipus savulaik ļoti populārajai grupai "Alphaville".

Tomēr pasaules slavu viņam dāvāja vīrs, kuram jaunībā trūka naudas pat vienkāršiem mūzikas instrumentiem. Vīrs, kuram bija tikai bezgalīga mūzikas un skaņu pasaules mīlestība. Džentlmenis, kuram nebija nekā cita, izņemot neparastu talantu un uzņēmības, ir Boriss Blanks. Abi kopā izveidoja pasaulē vienu no šarmantākajiem mūzikas projektiem "Yello". Slavu viņi iemantoja astoņdesmitajos gados ar tādām dziesmām kā "The Race", "Vicious Games" un "Oh Yeah".

Savus nebeidzamos mūzikas eksperimentus viņi turpinājuši arī pēc tam. Pavisam nesen viņi publiku pārsteidza ar izcilu albumu "Touch Yello". Tajā ir viss, kas piedien īstiem džentlmeņiem – no skaistas romantikas līdz pat elegantiem muzikāliem eksperimentiem. Manuprāt, albuma labākā dziesma ir "You Better Hide", bet tur viņi, kā jau īsti džentlmeņi, galveno lomu ir uzticējuši skaistai lēdijai, brīnišķīgam soprānām - Haidijai Hapī (Heidi Happ) . Savu šarmu redzamā veidā Dīters un Boriss atklāj dziesma "The Expert".

Strādnieku šķiras džentelmenis

Viens no britu mūzikas un vispār elegances simboliem ir mūziķis Braiens Ferijs (Bryan Ferry). Viņš ir lielisks apliecinājums tam, ka īsta džentlmeņa gars nav tieši saistīts ar smalku aristokrātisku izcelsmi. Ferijs ir visīstākā angļu proletārieša dēls – viņa tēvs bija fermeris un ogļracis. Pats viņš kļuva par diplomētu gleznotāju, aizrāvās ar keramiku, pelnīja naudu kā kravas auto šoferis un pedagogs mākslas skolā. Tiesa, no turienes viņš tika izmests, jo stundās kopā ar audzēkņiem klausījās mūziku.

Piedalījies dažādos muzikālos projektos, slavu iekaroja ar grupu "Roxy Music". Kopš tā laika pasaule labi zina tādas lieliskas dziesmas, kā "Avalon", "Jealous Guy", "Let’s Stick Together". Pēc grupas izjukšanas Ferija

dziesmu "Slave to Love" pasaulē iepazīst kā īpašu dziesmu, ļoti īpašai filmai – "9 1/2 nedēļas".

Skatītājiem Latvijā tā bija viena no pirmajām skaistās erotikas filmām.

Viens no veiksmīgākajiem Ferija pēdējo gadu projektiem bija populārās džeza mūzikas izlase "As Time Goes By". Britu un visas pasaules mūzikā Braiens Ferijs ir viens no patiesas elegances un šarma paraugiem.

Viņi vairs nav starp mums

Viens no visu laiku visveiksmīgākajiem Austrija mūziķiem Falko jeb īstajā vārdā Johans Holcels (Johann (Hans) Hölzel) gājā bojā autokatsatrofā 1999.gadā. Pasaule viņu joprojām labi atceras ar tādām dziesmām kā "Rock Me Amadeus", "Der Komissar", "Vienna Calling" un citām.

Falko ir lielisks piemērs tam, kā uz skatuves var apvienot klasiskās vācu mūzikas tradīcijas ar aizraujošu rokmūziku. Falko joprojām tiek uzskatīts

par vienu no ievērojamākajiem vācu mūzikas džentlmeņiem.

Nenoliedzami, viņš ir gara radinieks pašam "Pie zilās Donavas" autoram Johanam Štrausam. Pārsteidzošs apgalvojums? Austrieši par to nešaubās. Valsis un rokmūzika?! Īstiem džentlmeņiem nekas nav neiespējams - "Vienna Calling". Noklausies, dziedi līdzi. Austriešiem sirds ir pareizajā pusē. "Grüß Gott" ("Dievs Tevi sveicina") - tā viņi saka viens otram.

2003.gada 26.septembris bija skumja diena pasaules mūzikai. Tā bija diena, kad uz aizsaulē aizgāja lieliskais britu soul, džeza, popa, roka un regeja mūziķis Roberts Palmers. Viņa muzikālā talanta starojums bija tik iespaidīgi apburošs, ka Šveices kaimiņiene, kāda Tīna Tērnere, godinot Palmeru kļuva par viņa dziesmas "Addicted to Love" atkarīgo.

Ja regeja karalis Bobs Mārlijs (Bob Marley) būtu dzīvs, tad par vienīgajiem regeja cienīgajiem bālģīmjiem viņš atzītu tikai grupu "UB 40". Un arī tikai tādēļ, ka viņiem bija tā laime un veiksme dziedāt kopā ar Robertu Palmeru "I'll Be Your Baby Tonight". Ja skatās uz izcelsmi, tad Roberts Palmers ir gandrīz vai paša Džeimsa Bonda dēls – viņa tēvs bija britu flotes izlūkdienests virsnieks. Tomēr dēls nonāca pilnīgā visskaistākās atkarības - mūzikas – varā. Viņa dziesmas "Simply Irresistible" un "Addicted to Love" ir lielisks piemērs tam, kā džentlmeņu gars savienojumā ar mūziku rada izcilus mākslas darbus,

Džentlmenis un pirāts

Pirmajā mirklīt varētu likties pilnīgi neiespējams savienojums - leģendārais rokmūziķis, "Rolling Stones" ģitārists, dziesmu līdzautors Kīts Ričards (Keith Richards) un džentlmenis.

Karjeras sākums viņam bija, maigi izsakoties, vētrains. Šovbiznesa industrija vēl ilgi turpināja uzturēt mītu par Ričardsu kā nevaldāmu rokmūzikas plēsoņu. Patiesībā viņš, pārvarējis visas iespējamās atkarības, kļuva par īstu un visu cienītu mūzikas pasaules džentlmeni. Pretējā gadījumā viņš jau sen nebūtu izturējis nežēlīgo konkurenci, kas valda Rietumu mūzikas industrijā – vārguļiem tur nav vietas. Vairāk nekā četrdesmit gadus atrodoties uz lielās skatuves, radīt neskaitāmas ģeniālas dziesmas var tikai īsts džentlmenis un profesionālis.

Pavisam nesen izdota viņa autobiogrāfija ar lakonisku nosaukumu "Life". Tā ir lasītāju ļoti pieprasīta un kritiķu slavēta – vismaz četras pirmās grāmatas lapas ir pilnas ar ietekmīgu laikrakstu kritiķu komplimentiem. Jācer, ka tā kādreiz tiks iztulkota arī latviski. Tad katrs varēs pats pārliecināties, ka aiz izspūrušā, šarmantā pirāta slēpjas patiess britu džentlmenis šī vārda visīstākajā nozīmē. Tie, kuri ir dzirdējuši viņa dziedātās dziesmas, to zina jau tāpat.

Minētie džentlmeņi ir tikai daži piemēri. Mūzikas pasaulē ir vēl daudz neskaitāmu džentlmeņu – ja kāds pārmetīs, ka nav pieminēti tādi vīri kā Stings, Deivids Bovijs, Miks Džegers, Leonards Koens, Bono un daudzi citi, tad tas būs pamatots aizrādījums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu