Piecas Arsenāla filmas, ko noteikti vērts noskatīties

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Šodien, 10. septembrī, sākas XXI starptautiskais kino festivāls "Arsenāls", kurā pavisam skatāmas 95 filmas. Skaitlis iespaidīgs, un loģiski, ka tādu kinolenšu kvantumu nemaz necentīsimies šeit aprakstīt. Tā vietā piedāvājam savu redzējumu par piecām no deviņdesmit piecām. Varbūt noder, izdarot lielo "Arsenāla" izvēli.

"Bebrs" ("The Beaver")

Foto: Kadrs no filmas

Režisore: Džodija Fostere

Galvenajās lomās: Mels Gibsons, Džodija Fostere

Žanrs: Drāma

Valsts: ASV

Gads: 2011

"Arsenāla" programmas sadaļa: "Vakara filmas"

Seansi: 10. septembrī plkst. 16.30 un 17. septembrī plkst. 21.30 kino "Citadele"

"Bebrs" ir filma, kas nav domāta zvērinātiem "Arsenāla" faniem, kuru viens no iecienītākajiem hobijiem ir tumšos un vīna piesātinātos vakaros saķēpāt no afišu dēļiem norautos "Transformeru" plakātus, piezīmējot vājprātīgi idiotiskajiem robotiem tintes bārdas un milzu briļļu rāmjus. Džodija Fostere radījusi diezgan tipiski holivudisku ģimenes drāmu, kurā labākajās miljardu kino mekas tradīcijās visi ir vai nu pieskaitāmi "kūlo" ļaužu kategorijai vai absolūtajiem "lūzeriem". Vidusceļa amerikāņu standartkino pasaulē vienkārši nav. Tad nu vecais labais Gibsons krīt no vienas galējības otrā un, uzmaucis uz rokas plīša bebru, biedē pats sevi un apkārtējo pasauli. Pamatā stāsts ir par rotaļlietu biznesā iesaistītu tēvaini, kuram viss pieriebies un kurš neizbēgami ieslīdzis alkohola balstītā depresijā. Attiecīgi seko pašnāvības mēģinājumi, bet, protams, galvenajam varonim ir jāsavācas un jāglābj sava ģimenes dzīve... Pirmizrādi "Bebrs", ja kas, piedzīvoja šā gada Kannu kinofestivāla oficiālajā skatē. Nebūtu nekāds brīnums, ja filma pēcāk itin veiksmīgi iekļautos tā sauktajā parastajā kino repertuārā, bet simtprocentīgi to nevar paredzēt, tādēļ ir jēga izmantot "Arsenāla" piedāvāto iespēju un nepalaist garām lielbudžeta Gibsona un Fosteres ekrāna dueli vai duetu.

"Vīru kārta" ("Miesten vuoro")

Foto: Kadrs no filmas

Režisori: Jonass Berghalls un Mika Hotakainens

Galvenajās lomās: Timo Alto, Peka Ahonens, Arne Aksila, Mauno Alasutari

Žanrs: Dokumentālais kino

Valsts: Somija

Gads: 2010

"Arsenāla" programmas sadaļa: "Panorāma"

Seansi: 10. septembrī plkst. 14 un 18. septembrī plkst. 19 kino "Citadele"

No ļoti oriģināla un bezgala somiska skatupunkta uzņemta dokumentālā filma ar diezgan izteiktiem spēlfilmas elementiem. Somiskumu šoreiz uzsver nevis alkohols, kā varētu padomāt sākotnēji, bet gan sauna, kuras ideja, kā zināms, nākusi tieši no Lapzemes. Kailu vīriešu šajā filmā ir atliku likām, taču tas nebūt nenozīmē, ka uz "Vīru kārtu" (starptautiskajam tirgum domātais angliskais nosaukums "Dzīves tvaiks" gan šķiet pat iederīgāks) jāraujas visām čipendeilu fanēm – šoreiz vienīgā kailuma nozīme ir vīru dvēseles atvēršanā. Proti, dažādu sociālo slāņu un vecumu somi dodas uz pirti nomazgāt ne tikai ikdienišķos netīrumus, bet arī izkratīt sirdi, runājot par tādām globālām lietām kā mīlestība, ģimenes nebūšanas un nāve. Stāsti seko viens otram, ļaujot uzelpot vien īsu mirkli, kad pārdomās par nule dzirdēto ļauj ieslīgt krāšņi Somijas dabas skati. Var gan asaru noliet, gan līdz ausīm pasmaidīt. Oriģināli, bet iespējams, ka nedaudz par izstieptu. Lai vai kā, šī kinolente kļuvusi par pirmo somu dokumentālo filmu, kas jebkad nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai.

"Mana karaliene Karo" ("My Queen Karo")

Foto: Kadrs no filmas

Režisore: Doroteja van den Berga

Galvenajās lomās: Anna Franciska Jēgere, Debora Fransuā, Matiass Šonerts

Žanrs: Drāma

Valsts: Beļģija

Gads: 2009

"Arsenāla" programmas sadaļa: "Relationship status: it’s complicated"

Seansi: 10. septembrī plkst. 20.30 un 17. septembrī plkst. 18 kino "Citadele"

Vizuāli krāšņa un izteikti dinamiska filma par beļģu skvoteriem septiņdesmito gadu Amsterdamā, Nīderlandē. Bohēma un brīvības garša sit augstu vilni, taču, kā jau var nojaust, skvoteriem un reizē mākslinieciskās utopijas meklētājiem jāsaskaras ar ikdienišķām problēmām un ierastās sabiedriskās iekārtas aizstāvju pretreakciju, kā rezultātā neizbēgami sākas dalīšanās pašu vidū. Filmas centrā ir desmitgadīga meitene Karo, kas stāstu padara dramatiskāku, jo bērnam šādā vidē it kā nav vietas. Lai arī notikumi ir gana dramatiski, filma nepazaudē gaišumu, kam par iemeslu varētu būt režisore sieviete. Ne velti šī kinolente ievietota festivāla sadaļā "Relationship status: it’s complicated" (sākotnēji jocīgais nosaukums liek pasmaidīt, kad uzzini, ka tas aizgūts no Facebook), kurā iekļautas tikai režisoru-sieviešu radītas filmas. Turklāt filmas režisore Doroteja van den Berga radījusi daļēji autobiogrāfisku darbu, kas atspoguļo viņas piedzīvoto, uzaugot kopā ar vecākiem-hipijiem tajā pašā vecajā labajā un bohēmistu izdaudzinātajā Amsterdamā.

"Gromozeka"

Foto: Kadrs no filmas

Režisors: Vladimirs Kots

Galvenajās lomās: Nikolajs Dobriņins, Boriss Kamorzins, Leonīds Gromovs

Žanrs: Drāma

Valsts: Krievija

Gads: 2011

"Arsenāla" programmas sadaļa: "NVS-20"

Seansi: 11. septembrī plkst. 15.30 un 15. septembrī plkst. 13 kino "Citadele"

Krievu kino pēdējos gados strauji progresējis gan holivudisku kases grāvēju, gan Eiropas kino līmeņa virzienā. "Gromozeka" atrodas kaut kur pa vidu. Filma tikpat labi derēs jebkāda vecuma attiecību kino cienītājiem kā kino rozīņu meklētājiem. Vladimirs Kots veiksmīgi balansē pa šauro robežu, stāstot ekrāna stāstu par trim vīriem labākajos gados (vai arī nedaudz pēc tiem) - milici Gromovu, ķirurgu Kaminski un taksistu Mozerovu. Visi trīs stāsti savijas kopā tikai pašās filmas beigās, kas šo darbu padara jo interesantāku. Jā, milzu žetons par laikam jau visu laiku izteiksmīgāko un sulīgāko tik biezā vārda "b..." lietojumu kino vēsturē! Kas tā "Gromozeka" tāda? Ansamblis, kurā reiz visi trīs spēlējuši kopā skolas laikā un izdara to atkal absolventu salidojumā, īsi pirms filmas priekškara krišanas izpildot kādu savu veco hitu.

"Asinis vīnā" ("Blood Into Wine")

Foto: Kadrs no filmas

Režisori: Raiens Peidžs un Kristofers Pomerenke

Galvenajās lomās: Meinards Džeimss Kīnans, Ēriks Glomskis

Žanrs: Dokumentālais kino

Valsts: ASV

Gads: 2010

"Arsenāla" programmas sadaļa: "Kino klausule"

Seansi: 10. septembrī plkst. 21.30 un 15. septembrī plkst. 11.30 kino "Citadele"

Saldais ēdiens smagā roka cienītājiem. Un ne tikai. Jo stāsts šoreiz ir par žanra zvaigzni Meinardu Džeimsu Kīnanu, taču ne gluži par viņa daiļradi. Ja vien šādā vārdā nevar dēvēt arī vīndarību, ko šīs filmas laikā "Tool" un "A Perfect Circle" līderis tieši cenšas pierādīt. Nav ne jausmas, cik veiksmīgs vīndaris Kīnans patiesībā ir, taču "pī-āru" viņš sev uzsitis pamatīgu, un pēc šīs kinolentes tā vien gribas nogaršot tajā redzētos izstrādājumus, kas darināti no vīndarībai it kā absolūti nepiemērotās Arizonas smiltīs audzētām vīnogām. Netrūkst nedz gana amerikāniska pārdramatizējuma, nedz pastulba humora, taču kopumā stāsts ir interesants un pilnīgi noteikti uzskatāms par obligāto literatūru visiem melomāniem un vīndariem. Jā, filmā uz neilgu brīdi pavīd arī supermodele un aktrise Mila Jovoviča, kura sadarbojusies ar Kīnanu tīkami šizofrēniskajā projektā "Puscifer", bet tagad steidz noskaidrot, kā tad skarbajam roka vecim sokas izsmalcinātajā vīna darināšanā.

Aizraujošu skatīšanos!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu