Pieņem likumu, kas varētu ietekmēt atstādinātās Muižnieces algu (40)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas deputāti šodien trešajā lasījumā pieņēma Juridiskās komisijas sagatavotos grozījumus Satversmes tiesas likumā, kas teorētiski varētu ietekmēt no amata pienākumiem atstādinātās Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces saņemto atalgojumu.

Saskaņā ar Satversmes tiesas likuma jauno redakciju ST tiesnesi, kura pilnvaras apturētas, Satversmes tiesas priekšsēdētājs ar šā tiesneša piekrišanu norīko veikt citus pienākumus ST tādā amatā, kas nav valsts amatpersonas amats, uz atstādināšanas laiku, izmaksājot attiecīgajā darbā noteikto darba samaksu. Ja tiesnesis nepiekrīt norīkošanai citā darbā, tad viņam atstādināšanas laikā izmaksā valstī noteikto minimālo mēnešalgu.

Gadījumā, ja spēkā stājies lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu un izbeigšanas pamats ir saistīts ar personu reabilitējošiem apstākļiem vai spēkā stājies lēmums par disciplinārlietas izbeigšanu, secinot, ka tā ierosināta nepamatoti, vai tiesa taisījusi attaisnojošu spriedumu krimināllietā, tiesnesim izmaksās visu par atstādināšanas laiku viņam neizmaksāto mēnešalgu, kā arī piemaksas.

Likums attieksies arī uz Satversmes tiesas tiesnesi, kura pilnvaras apturētas līdz brīdim, kad stājās spēkā attiecīgā likuma grozījumi.

Trešajā, galīgajā, lasījumā pieņemti arī līdzīgi grozījumi Prokuratūras likumā.

Likumā norādīts, ka no amata atstādināto prokuroru ģenerālprokurors ar šā prokurora piekrišanu uz atstādināšanas laiku norīko veikt prokurora palīga pienākumus. Ģenerālprokurors varēs arī atļaut prokuratūras administratīvajam direktoram norīkot atstādināto prokuroru darbam Administratīvā direktora dienestā amatā, kas nav valsts amatpersonas amats, uz atstādināšanas laiku.

Atstādinātajam prokuroram tiks izmaksāta attiecīgajā darbā noteiktā darba samaksa. Ja prokurors nepiekritīs norīkošanai citā darbā, viņam atstādināšanas laikā izmaksās valstī noteikto minimālo mēnešalgu.

Ja likumā paredzētais atlaišanas pamats netiek konstatēts, prokuroram izmaksās visu par atstādināšanas laiku viņam neizmaksāto mēnešalgu, kā arī piemaksas.

Likums attieksies arī uz prokuroru, kura pilnvaras apturētas līdz brīdim, kad stājās spēkā attiecīgā likuma grozījumi.

Kā ziņots, dokumenta viltošanā apsūdzētajai ST tiesnesei Muižniecei atbilstoši likumiem ir jāmaksā alga, 2012.gada pirmajā pusē žurnālistiem sacīja ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

«Mēs nevaram viņai samazināt algu tāpēc, ka likums ir noteicis, ka tiesnesim, kuram ir apturētas pilnvaras, tiek maksāta amata alga,» norādīja ST priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka Muižnieces krimināllietu Rīgas apgabaltiesa apelācijas kārtībā turpinās izskatīt 25.septembrī plkst. 14.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu