Dzejas dienu programma Rīgā piedāvās vairāk nekā 30 sarīkojumus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

No 5.septembra, līdz 9.septembrim Rīgā notiks Dzeju dienas pasākumi, kas rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvās iespēju baudīt vairāk nekā 30 dažādus pasākumus, informē festivāla «Dzejas dienas» mediju koordinatore Laura Leimane. Dzejas dienas pasākumi Rīgā sāksies 5.septembrī plkst.17 ar metafiziskās dzejas lasījumiem Vijoļšķūnī, Krasta ielā 31. Dzejnieka Ulda Bērziņa izlolotajiem lasījumiem izvēlēta trimdas tēma, un šogad dzeju lasīs Liāna Langa, Andra Manfelde un Ruta Štelmahere.

Savukārt teksta grupa «Orbīta» turpina darbu pie iesāktās Rīgas dzejas kartes. Latvijas un ārvalstu dzejnieki, mūziķi, fotogrāfi, multimediju un citu jomu mākslinieki aicināti dokumentēt pašu izvēlētas Rīgas vietas kādā poētiskā formātā. Dzejas dienās tiks atklāti vairāki Rīgas dzejas kartē iekļauti punkti. Pirmais no tiem būs «Orbītas» veidotā dzejas instalācija «Viesnīca Latvija: palimpsests», ko atklās 5.septembrī plkst.19 viesnīcā «Radisson Blu Latvija». Otrs dzejas kartes punkts tiks iezīmēts mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts» laikā plkst.20.00 Ķergalvja namiņā pie Rīgas Kongresu nama, bet, noslēdzot nedēļu, 8.septembrī plkst.19 tiks atklāta Pētera Ķimeļa fotogrāfiju izstāde «Patētiskās kvartas».

Dzejas dienu programmā iekļauta skatītāju un klausītāju jau iemīļotā dzejas performance «Mūsu dienu skaņu celiņš», kas notiks mākslas centrā «Totaldobže» 5.septembrī plkst.20.30. Šo dzejas un mūzikas kompozīciju radījuši četri spoži savas paaudzes dzejnieki Anna Auziņa, Inga Gaile, Kārlis Vērdiņš un Arvis Viguls, kā arī muzikālā grupa «Sigma». Priekšnesums ir ne vien audiāls, tas veidots kā iestudējums, kur izmantoti skatuviskās izteiksmes līdzekļi, kas ļauj skatītājam tuvplānā sastapties ar dzeju, mūziku un tā radītājiem.

6.septembrī plkst.18 būs gaidāma dzejas diska «Robežstūmējs» prezentācija. Piektais dzejas disks iecerēts kā refleksija par robežu pārkāpšanu, tradīcijas un novitāšu attiecībām dzejā, pretstatot dažādu paaudžu autorus un vaicājot, kas nosaka radošu cilvēku vēlmi paplašināt robežas. Diskā pašu autoru izpildījumā iekļauti 22 dzejoļi. Vakara noslēgumā plkst.20 visi būs aicināti uz «Radio Naba» raidījuma «Bron-Hīts» sezonas atklāšanas ballīti «Bronhotēka VII» klubā «Naba».

Savukārt 7.septembrī būs gaidāmi pirmie ārvalstu dzejnieku lasījumi. Plkst.18 bārā «Chomsky» uzstāsies vācu dzejnieks Bjorns Kūligs, bet plkst.20 «Rīgas Mākslas telpā» iespējams apmeklēt Japānas viesu - dzejnieces Mari Konno un mūziķu Akihiro Hara un Keiko Hara - dzejas un mūzikas performanci «Durvis zvaigžņveida». Savukārt 8.septembrī plkst.13 interesenti varēs piedalīties amerikāņu dzejnieka Edvarda Hirša dzejas meistardarbnīcā, kas notiks Jāņa Akuratera muzejā, bet nākamās dienas vakarā Hiršs, kurš ir arī Saimona Gugenheima fonda prezidents, Kaņepes Kultūras centrā uzstāsies ar publisku lekciju «Filantropa skats», runājot par filantropijas attīstību un atbalstu kultūrai.

Aktīvas un izglītojošas izklaides cienītāji svētdien, 8.septembrī, plkst.12 pulcēsies pie Lielā Kristapa, lai dotos poētiskās veloorientēšanās sacīkstēs «Medusmaizes spieķos». Šī būs jau ceturtā savdabīgā iespēja iepazīt ar dzejniekiem un dzeju saistītu Rīgu. Lai piedalītos sacīkstēs, līdz 5.septembrim jāsūta pieteikums uz e-pasta adresi «dzejasdienas@dzejasdienas.lv» ar norādi «Medusmaizes spieķos». Tāpat 8.septembrī plkst.15.30 Jāņa Akuratera muzejā klausītājus gaidīs jaunie dzejnieki - Literārās akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieki ar lasījumiem «Katrs ar savu laiku». Pasākumu vadīs dzejnieki un meistardarbnīcas vadītāji Ronalds Briedis un Māris Salējs.

Savukārt 9.septembrī plkst.18 Mazajā ģildē notiks pasākums bez scenārija «Kaimiņa grāmatplaukts». Vakara gaitā ikvienam skatītājam būs iespēja arī pašam kļūt par pasākuma programmas veidotāju, uzstājoties ar nelielu pašam aktuālu dzejas darbu lasījumu. Bet vakara noslēgumā plkst.20 kafejnīcā «Taka» tradicionālajos lasījumos «Runā dzejnieks!» pulcēsies Toms Treibergs, Krišjānis Zeļģis, Anna Foma un Ivars Šteinbergs.

Nākamās dienas vakarā peldošajā mākslas galerijā «Noass» izdevniecība «Liels un mazs» interesentus aicinās uz romantisku dzejas vakaru jauniešiem «Jūrnieks uz sauszemes». Izdevniecība, atverot spāņu dzejnieka Rafaela Alberti krājumu «Jūrnieks uz sauszemes» Leona Brieža atdzejojumā, aicina skolu jauniešus un arī citu paaudžu dzejas draugus uz romantisku dzejas vakaru, kas sāksies plkst.19.30. Pasākumā muzicēs ģitārists Kaspars Zemītis, piedalīsies Leons Briedis, mākslinieces Gita Treice un Ūna Laukmane, bet vakaru vadīs grāmatas redaktore Inese Zandere.

Dzejas dienu laikā, lai iemainītu izlasītās grāmatas pret citām, jādodas uz Dzejas dienu sadarbības partnera «Rīga 2014» kultūras vasarnīcu Esplanādē, kur no 6.septembra līdz 8.septembrim katru dienu no plkst.11 līdz 19 darbosies grāmatu maiņas punkts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu