"Baltijas pērle": Pļauka sabiedrības gaumei

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

23. septembrī festivāls "Bāltijas pērle" turpinās kinomaratonu visdrosmīgākajiem un izturīgākajiem kinomāniem ar pēdējo Kinoneprāta nakti. Tiem, kuri vēl nekad nav baudījuši kinonakšu burvību pastāv iespēja no pusnakts līdz pat rīta ausmai noskatīties trīs festivāla filmas par vienas cenu. Ja pirmā kinonakts vien nedaudz pakutinājusi jums nervus, nu gaidāmi jau nopietnāki pārbaudījumi, informē festivāla rīkotāji.

Pirmā filma - "Bordelis "Apolonīda", kurš pārdēvēts par "Publisko namu", ir estētiskais šoks, kura idejas autors un realizētājs ir galvenais franču kino "pornogrāfs" - Bertrāns Bonello. Filma tika iekļauta 2011. gada Kannu kinofestivāla konkursa skatē, kur izraisīja bumbas sprādziena efektu, jo pirmo reizi vēsturē sašķēla kritiķus "nefrancūžos" un "francūžos". Pirmie par to raksta ar sašutuma intonāciju, bet otrie - pauž savu sajūsmu un salīdzina ar diženo Trifo un Renuāra darbiem.

Foto: Kadrs no filmas

Balstot filmas sižetu Lauras Adleres romānā "Parīzes publisko namu ikdiena", režisors pēta prostitūciju no vēsturiskajām pozīcijām un šo pētījumu gaitā saskata nepārprotamas paralēles ar kino stāvokli mūsdienu sabiedrībā. Žilbinoši veiksmīgs formas un satura apvienojums, neraugoties uz to, ka dažas ainas, sadistiskā spiediena dēļ, izraisa neizpratni un mulsumu. Šajā ziņā Larss fon Trīrs ir tuvākais Bonello gara radinieks.

Nākamā kinodarba -

"Es vēlos vairāk" laikā vārīgākie vīrieši drīkst klusi iziet laukā no zāles un nervozi papīpēt,

kamēr Silvio Soldīni varone svaidīsies no mīļākā pie vīra, bet pēc tam vēl nezkur, meklējot to, "kuru viņa vēlas...". Reiz uzkāpusi uz laulības pārkāpšanas slidenās takas, tumšo pavešanas un valdzinājuma spēku sagūstīta, viņa nespēj veikt galējo izvēli.

Aleksandra Zeldoviča un Vladimira Sorokina filma "Mērķis" atskurbinās un uzmundrinās kā trīskāršs espresso. 2020. gada Krievija ar visām no tā izrietošajām sekām - "Krusttēvs" un "Lubene" atzīstamas par bērnu spēlītēm. Starp citu, pievērsiet uzmanību: filmā "Mērķis" ir izmantota nenormatīvā leksika un iekļautas visnotaļ nekautras ainas ar intīmām detaļām, kā jau to no Sorokina varēja sagaidīt.

Un tā - tikšanās 23. septembrī plkst. 24 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē. Biļetes jau pieejamas "Biļešu serviss" tirdzniecības vietās un festivāla centrā Rīgas Kongresu namā. Visas filmas (tikai 35 mm kinolentes) tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar sinhrono tulkojumu audio austiņās. Saistībā ar to, ka Rīgas Kongresu nams nenodrošina audio austiņas, lai varētu noklausīties filmu sinhrono tulkojumu, festivāla rīkotāji lūdz skatītājus savlaicīgi parūpēties par austiņu (standarta 3,55 mm kontaktspraudnis, kā datoriem, CD atskaņotājiem) iegādi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu