Reportāža no Rīgas ielām (41)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien ir jaunā mācību gada pirmā diena. Pirmdienas rītā Rīgas ielas ir pilnas smaidīgu un sapostu bērnu. Daudziem rokās ir ziedi, ko dāvināt skolotājām un audzinātājām. Neskatoties uz lietaino un drēgno laiku, vairums bērnu saka, ka ļoti gaidījuši Zinību dienu.

11.02. Skolēni TVNET stāsta, ka pagaidām negrasās doties uz mājām. Drīzāk viņi ir gatavi pavadīt dienu turpat skolā, bet vēlāk doties uz kādu atpūtas vietu.

Par vakara atpūtu atklātāk runā vecāko klašu skolēni. Runīgākie jaunieši atklāj, ka iecerējuši apmeklēt kādu Vecrīgas klubiņu.

10.30. Daļā skolu svinīgie pasākumi jau beigušies. Tomēr ļaužu Rīgas ielās pie skolām pagaidām mazāk nekļūst.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

10:01 Ielas ap skolām ir cilvēku pilnas. Ielu malās daudz automašīnu. Pie skolām un svarīgākajos krustojumos dežurē spilgti zaļās vestēs un tumšos lietusmēteļos tērpti policisti un kārtības sargi.

09:55 Neskatoties uz lietu, vairākās Rīgas centra skolās svinīgie skolas pasākumi notiek laukā. Daļai skolēnu ir lietussargi, daļai - nav. Skan jautra un uzmundrinoša mūzika. Bērni stāv bariņos un klausās skolu vadību uzrunās.

9.45. Skolotāji arī neslēpj, ka pagaidām viņiem nav skaidrības par savu atalgojumu un to, kādu naudas summu viņi saņems algas dienā.

9.30. Liela daļa TVNET aptaujāto skolēnu un vecāku atzina, ka viņiem nav skaidrs, kādi mācību līdzekļi šogad būs jāpērk. Viņi cer, ka, aizejot uz skolu un parunājot ar skolotājiem, neskaidrības mazināsies.

Savukārt vairāki pedagogi sarunā ar TVNET norādīja, ka par mācību līdzekļiem šobrīd joprojām trūkst skaidras informācijas, ko nodot skolēnu vecākiem.

9.15. Rīgas centrā atkal atsācies lietus. Gan vairāki skolotāji, gan skolēni piekrita, ka līņāšana bojā šodienas prieku.

9.05. Lielāko klašu skolēni viens otru apsveic Zinību dienā. Drošākie un draudzīgākie apskaujas. Uz ielas sastaptie skolēni jau pārrunā vasaras piedzīvojumus un spriež par gaidāmajām mācībām. Daļa skolēnu vasarā strādājuši.

8.55. Lielākajā daļā skolu ap pulksten 9 sākas svinīgie pasākumi par godu jaunajam mācību gadam.

8.45. Satiksme Rīgas ielās kļūst arvien blīvāka. Pilsētas centrālajā daļā un ap maģistrālajām ielām veidojas nelieli satiksmes sastrēgumi.

Foto: LETA

8.40 Vairākums TVNET aptaujāto skolēnu apgalvo, ka gaidījuši jauno mācību gadu. Daži gan atklāti saka, ka nevēlas mācīties, bet satikt draugus un klasesbiedrus. Daudzi atzīst -

skolēnu kopīgās aktivitātes ir labākā skološanās daļa.


8.30. Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis atzīst, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir novājināta, taču nepiekrīt, ka tās ir viņa priekšgājēja Roberta Ķīļa darbības sekas.

Viņš norādīja, ka pašlaik valstī cilvēkiem nevar atļauties maksāt konkurētspējīgas algas, ministrijas atalgojuma līmenis ir otrais zemākais: krīzes laikā ministrijai bija vislielākais finansējuma samazinājums - apmēram par 50%.

8:15 Lai gan lietus ir nedaudz pierimis, laiks joprojām ir vēss. Vairāki vecāki sarunā ar TVNET atzina, ka šā rīta lietus un aukstums ir nedaudz sabojājis prieku par Zinību dienu. Kāda mamma sacīja, ka, iegādājoties apģērbu un apavus, nebija rēķinājusies, ka šorīt būs tik auksti un drēgni.

Viņai pievienojas arī meita, sakot, ka lietus bojā gan noskaņojumu, gan frizūru, kas šorīt speciāli veidota.

8.00 Pie Saktas ziedu tirdziņa notiek liela rosība. Jau no agra rīta pie vairākiem kioskiem izveidojušās pircēju rindas. Rīdzinieki iegādājas gan pušķus, gan atsevišķus ziedus. Īpaši iespaidīgi mazo skolēnu rokās izskatās garās saulespuķes, lilijas un gladiolas. Jaunākie bērni ziedus iegādājas kopā ar vecākiem, bet vecāko klašu skolēni pārsvarā pērk paši.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

7.30. Pie vairākām Rīgas skolām redzami policisti, kuri šodien satiksmi kontrolēs īpaši uzmanīgi. Kāds policists sarunā ar TVNET sacīja, ka pagaidām gājēju un autobraucēju ir maz.

Paredzams, ka lielākā cilvēku plūsma varētu būt ap pulksten 8-10.

7.20. Rīgas centrā sākas neliels lietus. Arvien vairāk gājēju izmanto lietussargus.

7.15. Pagaidām Rīgas ielās ir diezgan maz automašīnu. Arī sabiedriskais transports nav ļaužu pilns. Policija atgādina, ka šodien jābrauc īpaši uzmanīgi. Ielās iespējami sastrēgumi.

7.00. Šorīt darbu agrāk nekā parasti sāk vairāki ziedu veikaliņi un tirgotavas.

Kāda pārdevēja sarunā ar TVNET atzīst, ka šogad, tāpat kā citus gadus, iecienīti tradicionālie 1.septembra ziedi - asteres, gladiolas u.c. rudens puķes. Pērkot gan par vienam ziedam, it sevišķi gladiolas, gan ziedu pušķus.

Vidējā tēriņu summa esot 2-3 lati, bet ir arī tādi pircēji, kuri skolotāju apsveikšanai naudu šorīt nežēlo un iegādājas pušķus par 10 un pat 15 latiem.

6.45. Kā sveicot jaunajā mācību gadā,

galvaspilsētas centrā redzama liela un spilgta varavīksne.

Debesis pamazām apmācas.

6.30. Pirms pulksten 7 Rīgas centra ielās parādās pirmie svētku drānās tērptie skolēni. Kaut arī vairumā skolu svinīgais pasākums sākas ap pulksten 9, daļa bērnu uz centru atbraukuši līdz ar vecāku darba dienas sākumu.

Rīts ir skaidrs, bet vēss. Sinoptiķi ziņo, ka arī Latvijas centrālajā daļā šodien gaidāms lietus.

Rīgā gaidāms apmācies un lietains laiks, iespējams pērkona negaiss.

Stiprākās lietusgāzes galvaspilsētā tiek prognozētas vakarā.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu