Jaunas kulināru cīņas: TV3 pret LNT

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rudens sezona klāt, un tas nozīmē televīziju aktivizēšanos, mēģinot piesaistīt skatītāju tieši savam kanālam. Viens no veidiem, kā to veiksmīgi izdarīt brīvdienu rītos, ir jo īpaši siekalu dziedzerus uzrunājošie kulinārijas šovi. Gan TV3, gan LNT veikuši izmaiņas šajā jomā – pirmie piedāvā atraktīvo "Divi cepās", otrie eleganto "Lapsa virtuvē". Cik veiksmīgi? Metamies salīdzināt!

Ja esi kulinārijas šovu cienītājs, tad noteikti ir gadījies redzēt ne vienu vien "Garšu laboratoriju" vai "Sirmā ēdienkaratē". Cilvēkiem ir raksturīgi pierast pie zināmām lietām, tādēļ abu šo raidījumu aiziešana vēstures lappusēs daudziem noteikti izraisa zināmu pārdzīvojumu un pat sašutumu. Taču vieta tukša nepaliek, it īpaši, ja runa ir par visā civilizētajā pasaulē atzīto ēst gatavošanas raidījumu žanru.

TV3 piedāvā salīdzinoši ne tik lielas pārmaiņas – jaunajā raidījumā "Divi cepas" joprojām redzams un dzirdams ar angļu akcentu runājošais un, iespējams, tādēļ vēl jo vairāk atraktīvais "Garšu laboratorijas" galvenais aktieris Elmārs Tannis. Ar kājām gaisā visu sagriezuši LNT – tur vēl hiperatraktīvākā Mārtiņa Sirmā un viņa "Sirmā ēdienkaratē" vietā nācis elegants, lēnīgs un, jā, sievišķīgs raidījums "Lapsa virtuvē", kur galveno lomu atveido Liene Tomsone jeb Lapsa. Priecē, ka vismaz pirmajā reizē – pagājušosvētdien – abas valsts lielākās komerctelevīzijas bija pamanījušās nesalikt raidījumus vienā laikā, bet ļoti precīzi vienu aiz otra. Tas nav nemaz tik tipiski, pavērojot kaut vai dziedāšanas šovu raidlaikus u.c.

"Divi cepas" vai "Divi vārās"?

Foto: Kadrs no raidījuma

Pirmie jauno kulinārijas sezonu 4. septembra rītā sāka TV3, plkst. 9.20 piedāvājot it kā uzmundrinoši sapurinošo "Divi vārās". Šī nav pārrakstīšanās, jo tas šķiet daudz atbilstošāks nosaukums redzētajam nekā "Divi cepas". Tas nav domāts ļauni, vienkārši atbilstošāk, jo ar "cepšanos" ne kulināriskajā izpratnē tomēr saprotam ko citu, bet Elmāra un Janas Duļevskas pļāpāšanu un koķetēšanu nodēvēt par "vārīšanos" šķiet pašā laikā.

Tannis kā Tannis, bet Duļevsku laikam jau neviens negaidīja ieraudzīt arī kulinārijas, ne tikai pusizdevušos humora raidījumos. Doma jau skaidra – ieliksim kadrā blakus atraktīvam pavāram gana izskatīgu blondīni, kura arī nekautrēsies vēl vairāk piespēlēt "blondo" tēlu, un raidījumu skatīsies visa ģimene, katrs novērtējot savus plusus. Taču tas īsti nedarbojas.

Ja tevi kaut nedaudz interesē ēdiens, ko Tannis mēģina pagatavot, tad Duļevskas nemitīgā jaukšanās pa vidu vairāk traucē nekā izklaidē.

Turklāt pavāru šovā tomēr nešķiet piederīga neatbilstoša pucēšanās, it īpaši liekot uzsvaru uz vaļā palaistiem matiem, kas nemitīgi ar roku jāpiekārto, lai netraucē gatavot ēst...

It kā mājīgajam kulinārijas šovam ne pārāk veiksmīgi izvēlētais apģērbs visticamāk bija par iemeslu arī tam, ka Janas teikto bija krietni grūtāk sadzirdēt nekā Elmāra, kas nerada dinamiska dialoga efektu. Nav kur to mikrofonu atbilstoši piespraust...

Tāpat šķiet mazliet nejēdzīga interneta klātbūtne virtuvē, jo neko īpaši sakarīgu visa raidījuma laikā Jana no Google tā arī neizvilināja. Par pirmā raidījuma galvenajiem varoņiem tomātiem taču iespējams atrast tik daudz interesanta! Vai vismaz noskaidrot, ka tomātu kaujas tiešām notiek Spānijā, nevis Itālijā... Bet par daudzveidīgo tomātu izvēli Tannim liels pluss – sava veida šo dārzeņu-ogu izstāde TV raidījumā.

Ideja tātad skaidra, bet izpildījums vismaz pirmajā reizē pieklibo. Iespējams, ka situāciju glābs solītie viesi, kas varētu parādīties kadrā nākamajos raidījumos. Ja jau dauzīties, tad daudz vairāk, citādi rodas iespaids, ka Janai pagaidām pašai nav skaidrs, kādēļ viņa uzaicināta uz kulinārijas šovu.

"Lapsa virtuvē" vai "Māmiņu virtuve"?

Foto: publicitātes

Svētdienās plkst. 10 skatāmais LNT jaunais kulinārijas raidījums ir gana drosmīgs projekts. Latvijā tāds vēl nav redzēts, un tas pat nedaudz pārsteidz, ņemot vērā māmiņu raidījumu, portālu, preses izdevumu popularitāti. Filmas cienīga estētika, pārdomāts muzikālais noformējums un līdz niansēm izkopts vēstījums mērķauditorijai – sievietēm ar bērniem, mūsdienīgām ģimenes pavarda turētājām.

Līdz ar to nav īsti saprotama arī šī raidījuma nosaukuma izvēle. To, ka TV skatītājiem vēl īsti neiepazīto seju Lieni Tomsoni dēvē arī par Lapsu, zina tikai viņas draugi un paziņas. Kādēļ viņu tā sauc, noteikti neuzzināt no šāda veida raidījuma, kā rezultātā nosaukums šķiet mulsinošs. Tad jau labāk "Māmiņu virtuve" un miers – visiem viss skaidrs! Iespējams, ka turpmākajos raidījumos "lapsisms" izpaudīsies daudz vairāk un stāsts nebūs tikai par ēst gatavotāju māmiņu. Laiks rādīs.

Citādi šķiet apsveicama gan raidījuma uzburtā trauslā sajūta, gan pati estētika, ēst gatavotājas apģērbu un frizūru ieskaitot.

Par pēdējo – ēst gatavojot, mati, protams, nav izlaisti, toties visā krāšņumā redzami, jau pasniedzot ēdienu bērniem. Tāpat šķiet ļoti veiksmīga skaņas izmantošana – sākotnēji nedaudz mulsinošais klusums jau pēc brīža pāraug virtuves skaņās: cepšanas, malšanas process un tml.

Ir skaidrs, ka Lapsai jātiek galā ar mulsumu, kas, sākot vadīt šādu raidījumu, ir neizbēgams, bet uzreiz ir radusies sajūta, ka savu auditoriju šis raidījums noteikti atradīs un tā nebūs maza. Taču paši veidotāji latiņu pacēluši ļoti augstu un noteikti nebūs viegli to turpat noturēt. Šāds stils prasa izkopt jebkuras nianses līdz perfekcijai, tādēļ raidījuma vadītājas atzīšanās, ka, gatavojot siera kūku, vajadzētu izmantot atbilstošu bļodu, nevis to, kas te tagad kadrā redzama, īsti neder. Ja jau smalki, tad līdz galam.

Taču priecē, ka Lapsa nevis vienkārši "vārās", bet stāsta diezgan interesantus ar ēdienu saistītus faktus, kas raidījumu padara tikai un vienīgi augstvērtīgāku. Receptes gan par pārāk vienkāršām nenosauksi un vajadzētu tomēr izvairīties no frāzēm: "...varētu pagatavot pat vīrietis."

Kopumā - iespējams, ka ar savādāku pieeju jau zināmām lietām var kaut nedaudz mainīt pasauli, kā tiek dziedāts arī raidījumā izmantotajā "Camillas" un Gustavo dziesmā, kas, kā smejies, tā arī saucas - "Mainīt pasauli". Divi īkšķi augšup un viennozīmīga uzvara kulinārajā jaunumu duetā ar sīvākajiem konkurentiem!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu