VID darbiniekus tur aizdomās par vismaz 100 000 Ls saņemšanu (149)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

KNAB pirms trim nedēļām uz brīdi aizturēja bijušo Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektori Neliju Jezdakovu. Kā noskaidroja Nekā Personīga, viņu un citus VID darbiniekus tur aizdomās par vismaz 100 000 latu saņemšanu.

VID vadošās amatpersonas apzināti ļāvušas kādam rūdītam Liepājas nodokļu mahinatoram no valsts izkrāpt vismaz pusmiljonu latu. Pretī esot saņemts kukulis. Kukuļdevējs ir kāds Liepājas uzņēmējs, kurš, sadarbojoties ar KNAB, cer tikt vaļā no soda par finanšu mahinācijām.

Uzņēmējs ir Andrejs Podrjadčikovs, un viņš bija izveidojis Kurzemes lielāko naudas atmazgātāju shēmu.

Nodibinājis gandrīz 30 SIA

Podrjadčikovam ir 39 gadi, un biznesu viņš sāka pirms septiņiem gadiem. Pārstrādāja zivis. Taču bizness īsti negāja. Eiropas Savienība samazināja nozvejas kvotas, peļņa kritās. Tad Podrjadčikovs izmēģināja roku nodokļu krāpšanā, ātri atrada partnerus un klientus un lieta aizgāja - šobrīd jau ir nodibinātas gandrīz 30 SIA. Uz papīra Podrjadčikovs ir zivju pārstrādātājs, autotirgotājs un nekustamā īpašuma izīrētājs. Reāli ar viņu saistītās firmas veic savstarpējus norēķinus un sniedz pakalpojumus fiktīvi izveidotiem uzņēmumiem, kuru nominālie īpašnieki drīz pēc izveidošanas it kā tos pārdod Tadžikistānas iedzīvotājiem, kurus policija pēc tam nevar atrast. Pirms pāris gadiem šo rūpalu atklāja Liepājas finanšu policisti.

Kaspars Čerņeckis, Finanšu policijas priekšnieks: «Kriminālprocess ir ierosināts par pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju noziedzīgā grupā.

Tie aptuvenie zaudējumi valsts budžetā, kas ir tikai šinī kriminālprocesā nodarīti, ir aptuveni pusmiljons.

Šobrīd varu pateikt, ka mēs esam ierosinājuši vēl nākamo kriminālprocesu, kur valsts budžetam ir nodarīti zaudējumi vairāk nekā 100 000.»

Liepājas auditorus VID lēmums pārsteidz

Pirmie Podrjadčikova shēmas sāka apcirpt Liepājas Valsts ieņēmumu dienesta auditori, kas vairs nebija ar mieru atmaksāt simtiem tūkstošu latu PVN par acīmredzami šaubīgiem darījumiem. Liepājnieks auditoru lēmumu pārsūdzēja Jezdakovai. Un Liepājas auditoriem par lielu pārsteigumu Rīgas VID funkcionāri nolēma, ka Podrjadčikovam ir taisnība: PVN Podrjadčikovam atmaksājams. Finanšu policijas vadītājs Čerņeckis esot regulāri informējis savu priekšnieci Jezdakovu par izmeklēšanas jaunumiem. Īsi pirms ieplānotā aresta Podrjadčikovs pazuda no Latvijas valsts.

Kaspars Čerņeckis: «Izmeklēšanas darbību rezultātā tika aizturētas 12 personas, visas tika atzītas par aizdomās turamām, un trīs no personām, arī organizatori, kas nu mēģināja izvairīties no izmeklēšanas un ietekmēt lieciniekus dažādā veida, nu tika izsludināti starptautiskā meklēšanā.»

Ilgi bēguļo

Podrjadčikovs ilgi bēguļoja. Esot bijis Lietuvā, braukājis pa Eiropu. Pēc pusgada atgriezies dzimtenē un sarīkojis sev svētkus. Andrejs Podrjadčikovs ir pazīstams kā liels uzdzīvotājs, kas nesmādē dažādas jautrību raisošas vielas. Pirmais mēģinājums viņu aizturēt bija viesnīcā «Elefant», kur

viņš bija uzrīkojis jautru ballīti un aizmirsis samaksāt rēķinu.

Viņam izdevās no pašvaldības policistiem aizlaisties, šeit gan palika viņa mantas. Pēc pāris dienām Podrjadčikovu aizturēja Liepājas apkaimē.

Rucavas pagastā ir liepājnieka tēva mājas. Podrjadčikovs kaut kādu vielu iespaidā esot izārdījis kaimiņu mitekli, sastrīdējies ar savu ģimeni. Rucavieši izsaukuši policiju.

Policistiem lielās ar labajiem sakariem un kukuļdošanu

Apcietinājumā liepājnieks izmeklētājiem sācis lielīties ar saviem sakariem varas elitē.

Esot maksājis kukuļus politiķiem, tiesnešiem un VID darbiniekiem.

Galvenais viņa aizbildnis esot VID direktore Nelija Jezdakova. Tad ar Kurzemes apgabala prokurora lēmumu lieta nodota KNAB. Šīs iestādes uzraudzībā arī ceļojis pēdējais naudas maksājums VID ģenerāldirektores Jezdakovas virzienā.

Inta Šaboha, KNAB pārstāve: «Šā gada jūnijā birojs ir sācis kriminālprocesu saistībā ar kukuļošanu lielā apjomā valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām, lai tās, rīkojoties kukuļdevēja interesēs, nodrošinātu tiesībsargājošas iestādes lietvedībā esošajos kriminālprocesos aresta noņemšanu no personu kontiem, kā arī lai veiktu darbības saistībā ar valstij pārmaksātā PVN atmaksu.»

Var izbēgt no soda, jo palīdz izmeklēšanai

Šobrīd Podrjadčikovs vairs nav uzņēmējs. VID ir apturējis viņa firmu darbību, arestējis kontus. Liepājnieks atzinies savos noziegumos, un prokuratūra uz tiesu nosūtījusi jau pirmo krimināllietu par valsts apkrāpšanu. Tomēr Podrjadčikovam ir cerība uz mazu sodu vai pat palikšanu brīvībā, jo, palīdzot KNAB atklāt VID liela apjoma kukuļņemšanu, prokurors var lemt par atbrīvošanu no kriminālatbildības.

Reizē ar Jezdakovu KNAB ir aizturējis arī kādu viņas paziņu – uzņēmēju, kuru uzskata par kukuļdošanas starpnieku. Uzņēmējs aiz restēm esot pavadījis krietni ilgāku laiku nekā Jezdakova, kura atlaista uzreiz pēc pratināšanas. Kratīšanā Jezdakovas dzīvesvietā esot atrasti 1000 latu.

Advokāts: padotie mēģina uz priekšnieci novelt vainu

Jezdakovas advokāts Rinalds Bušs izvirza versiju, ka blēdīgi VID darbinieki cenšas savu vainu novelt uz priekšnieci. Tādu Podrjadčikovu bijusī VID vadītāja dzīvē neesot redzējusi, kur nu vēl ar viņu sarunājusies.

Rinalds Bušs, Nelijas Jezdakovas advokāts: «Tiešām Jezdakovas kundze bija KNABā, bet nu, kā zināms, ka pēc KNAB apmeklējuma viņa veiksmīgi atgriezās mājās, sniedza paskaidrojumus uz to, kādi viņai jautājumi bija uzdoti.»

Žurnālists: «Vai viņai tika uzrādīts kāds kukulis, ko viņa ņēmusi, vai viņi pateikuši kādu shēmu, ko viņa izstrādājusi, īstenojusi noziedzīgā veidā?»

Bušs: «Es neizpaužu kādas ziņas, kas man tapušas izmeklēšanas laikā, bet patiesība ir viena, un es vēlos to arī skaidri un gaiši definēt, ka Nelija Jezdakova jebkādus pieņēmumus par viņas saistību ar kādu grupējumu, kas ir, iespējams, izdarījis kādu noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar kādu PVN shēmu, par kuru šobrīd masu medijos tiek plaši atrunāts un izrunāts, nav nekāda pamata.»

VID ģenerāldirektora vietas izpildītāja Ināra Pētersone bija Jezdakovas vietniece laikā, kad Podrjadčikovs īstenoja savu slepeno sadarbību ar VID vadību. Pētersones pakļautībā atradās Nodokļu kontroles pārvalde, kuras darbinieki Liepājā sāka traucēt Podrjadčikova biznesam, Jezdakovas pakļautībā – Juridiskā un pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvalde, kas liepājniekam bijusi labvēlīga. Neilgi pēc Jezdakovas aizturēšanas Pētersone publiski pauda šaubas par priekšgājējas vainu. Tagad domas mainījušās.

Ināra Pētersone, VID ģenerāldirektora v.i.: «Nevar uzsākt procesu, ja nav dūmu bez uguns, tātad kaut kas ir apakšā.»

KNAB Pētersoni uz pratināšanu neesot saucis, vien izprasījis dokumentus par Podrjadčikova uzņēmumiem. Nu Pētersones līdzjūtība pret bijušo priekšnieci zudusi un pirmajā vietā esot VID reputācija.

Komentāri (149)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu