"Baltijas pērlē" demonstrēs Madonnas filmu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Madonna un viņas filma "W.E.", kuras pirmizrāde izsauca neiedomājamu ažiotāžu Venēcijas kinofestivālā, kārtējo reizi piesaistījusi pasaules mediju uzmanību visjūtīgākajai un pretrunīgākajai lappusei Lielbritānijas vēsturē - karaļa Edvarda romānam ar jau otro laulību šķiršanas procesā esošo amerikānieti Volisu Simpsoni un viņa vēlākā piespiedu atteikšanās no troņa. "Patiesība ir subjektīva" - kategoriski paziņo Madonna, "tāds ir mans notikumu redzējums, pat tad, ja tas ir pretrunā vai nesakrīt ar sabiedrībā valdošo viedokli."

Madonna interpretē vēsturi

Filmā "Būt karalim" (režisors Džailss Fosters), kura tiks demonstrēta festivālā "Baltijas pērle", šis stāsts ir izklāstīts ar bezkaislīgu britu detalizētību, bez noteiktu simpātiju vai antipātiju izpaušanas. Secinājumi paliek skatītāja ziņā. Mēs ieslīdam šo attiecību rašanās un attīstības gaitā no kabinetiem un no Vindzoras un Bakingemas pils guļamistabām kā oriģinālā skatījumā uz jau zināmiem notikumiem caur personīgo pārdzīvojumu prizmu, kas bagātināti ar jaunām detaļām un faktiem.

Lielbritānijai īsajā atelpas brīdī starp pasaules kariem bija raksturīga postoša bezrūpība, ārkārtējs jūtu kāpinājums un slimīgi saasināti pārdzīvojumi. Tieši tajā laikā kaislīgajam Deividam (nākamajam karalim Edvardam) gadījās vienā no neskaitāmajām greznajām Londonas ballītēm sastapties ar amerikānieti Volisu Simpsoni. Kas tas patiesībā bija: dižs mīlas stāsts, kuru apdzied Madonna, vai arī bezatbildības, egoisma un nodevības akts, kā to klusībā konstatē briti? Anglijas karalis taču vienlaicīgi bija arī anglikāņu baznīcas galva. Var interpretēt jūtas vai rīcību, bet nav iespējams ignorēt faktus: ja nenotiktu piespiedu atteikšanās no troņa, pasaules vēstures gaita XX gadsimtā būtu citāda.

"Rezerves mantinieks" Alberts, kurš allaž bija atradies sava tronī esošā tēva un harizmātiskā vecākā brāļa ēnā, mēģina tikt galā ar viņam piepeši uzgūlušos varas nastu un, pārvarot personiskās problēmas, kļūst par leģendāro Džordžu VI, Anglijas karali, kuram Parlaments vēlāk piešķīra Viktorijas ordeni "Par vīrišķību un drosmi".

Mēs dzīvojam pasaulē, kurā pārāk daudzi ļaudis ir vairāk līdzīgi Edvardam, ne Bērtijam. Viņiem ārkārtīgi rūp savas privilēģijas, tiesības un vēlmes, bet atbildību pret citiem izjūt vāji. Mēs dzīvojam pasaulē, kurā vairāk uzmanības tiek piešķirts harizmātiskiem līderiem, ne morālajām vērtībām, kas ir šo līderu sludināto ideju pamatā. Tieši šobrīd Edvarda un Džordža stāsti jāizskata atkārtoti un jāpēta dziļāk. Ne velti beidzamo gadu laikā parādījušās jau trīs filmas, kuras aizsauc uz šo ambivalento vēstures periodu.

Filma "Būt karalim" tiks demonstrēta 17.09. KINO "Rīga" plkst.18.30.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu