Top10 dziesmas, kas godina Mārtinu Luteru Kingu (11)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV trešdien pieminēja 50.gadskārtu kopš pilsoņtiesību kustības marša par darbu un brīvību, kurš noslēdzās ar leģendāro Mārtina Lutera Kinga (Martin Luther King Jr.) runu «Man ir sapnis». Par godu gadadienai tajā pašā vietā Vašingtonā, kur savu runa savulaik sacīja Kings, trešdien ar runu uzstājās ASV prezidents Baraks Obama. Izdevums «Billboard» apkopojis desmit dziesmas, kas veltītas Lutera Kinga personībai un ieguldījumam cilvēktiesību jomā.

Pirms pusgadsimta, uzrunājot 250 000 toreizējā marša dalībnieku, Kings sacīja: «Man ir sapnis, ka četri mani mazie bērni kādu dienu dzīvos valstī, kur viņi netiks vērtēti pēc ādas krāsas, bet pēc viņu rakstura iezīmēm.» Viņa runa bija kulminācija protestiem pret rasu diskrimināciju, kas iesākās vēl 1955.gadā, kad Roza Pārksa atteicās atdot savu vietu autobusā baltādainam pasažierim. Viņas rīcība izraisīja autobusu boikotu visā Alabamas galvaspilsētā Montgomerijā, kas kļuva par simbolu pilsoņtiesību kustībai visā valstī.

Par vienu no ietekmīgākajiem kustības līderiem kļuva Kings. Viņš iestājās par nevardarbīgu cīņu, atbalsot tādas metodes kā sēdošās demonstrācijas un gājienus. 1964.gadā Kingam tika piešķirta Nobela miera prēmija. Četrus gadus vēlāk Kings tika nogalināts atentātā, un viņa slepkavība izraisīja masu nekārtības vairāk nekā 100 ASV pilsētās.

Top10 dziesmas, kas godina Mārtinu Luteru Kingu:

«Pride In The Name Of Love»
U2 (1984)

Īru roka kvartets Lutera Kinga slepkavību apdziedāja savā 1984. gada albuma «The Unforgettable Fire» dziesmā «Pride (In the Name of Love)», vienā no rindiņām detalizēti aprakstot 4. aprīļa notikumus. Tiesa, viena neliela faktoloģiska kļūda grupas solistam Bono ir sanākusi. «Early morning, April 4/Shot rings out in the Memphis sky,» Bono dzied, aprakstot, ka slepkavība notika agri no rīta, taču vēstures fakti liecina, kas tas notika vakarā.

«By The Time I Get To Arizona»
Public Enemy (1991)

«By The Time I Get To Arizona» 1991. gadā sacerējis reperis Čaks Dī (Chuck D), lai protestētu pret Arizonas varas vīru lēmumu neizsludināt brīvdienu par godu Kingam.

«Happy Birthday»
Stevie Wonder (1981)

Stīvijs Vonders bija viens no aktīvākajiem, kas iestājās, lai Kinga dzimšanas diena - 15.janvāris tiktu atzīta par oficiālu svētku dienu.

«I just never understood, how a man who died for good/could not have a day that would be set aside for his recognition,» viņš dzied

«We Shall Overcome»
Bruce Springsteen (2006)

Universāla protesta dziesma.

«One Vision»
Queen (1985)

«Skat, ko viņi izdarījuši ar manu sapni,» dzied Fredijs Merkūrijs (Freddie Mercury) 1985. gada singlā no albuma «A Kind of Magic».

«Like A King»
Ben Harper (1994)

Dziedātājs Bens Hārpers velk paralēles starp Luteru Kingu un Rodniju Kingu, kuru 1991. gadā smagi piekāva Losandželosas policija. «Mārtina sapnis kļuva par Rodnija lielāko murgu,» viņš dzied.

«I Have A Dream»
Common feat. Will.i.am (2006)

«Mans sapnis ir būt brīvam,» šajā 2006. gada dziesmā, kas ir skaņu celiņš lentei «Freedom Writers» dzied Will.i.am un Common.

«MLK»
U2 (1984)

Vēl viens Bono veltījums Kingam.

«King Holiday»
King Dream Chorus and Holiday Crew (1986)

«The Fat Boys», «Menudo», «El Debarge», «New Edition», «Run-D.M.C.», Tīna Marija (Teena Marie), Vitnija Hjūstone (Whitney Houston) u.c. populāri mūziķi 1986. gadā vienojās kopīgā veltījuma dziesmā Mārtinam Luteram Kingam.

Dream Speech
The Gregory Brothers mikss (2009)

Vienkārši oriģināls «The Gregory Brothers» autotjūna leģendārās runas mikss.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu