Viņķele sola nākamgad indeksēt visas pensijas (81)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nākamā gada pensiju indeksācija varētu būt taisnīgāka un attiekties uz visiem pensiju saņēmējiem, intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» ceturtdienas rītā sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība»).

Indeksācija tiek sākta gadu ātrāk

Viņa mudina pensionārus pievērst uzmanību, ka pirmā pensiju indeksācija tiek sākta gadu ātrāk, nekā plānots. «Nākamā gada pensiju indeksācija varētu būt taisnīgāka nekā līdz šim un attiekties uz visiem pensionāriem,» sacīja Viņķele.

«Indeksējami būtu pirmie x lati pret visām pensijām,» par summu gan vēl jāvienojas, pastāstīja ministre, uzsverot, ka šajā ziņā sakrīt pensionāru federācijas un Labklājības ministrijas ieceres.

Komentējot ieceri paaugstināt vecumu, no kura atsevišķu profesiju darbinieki var doties izdienas pensijā, ministre skaidroja, ka

pensionēšanās vecumu ir plānots paaugstināt pakāpeniski,

ņemot vērā katras profesijas specifiku un vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanas grafiku.

Labklājības ministrija vēlas mainīt arī izdienas pensiju saņēmēju loku, izslēdzot tā dēvēto atbalsta personālu, sacīja Viņķele.

Pensionāru federācija nākusi klajā ar priekšlikumu kompensēt dzīves dārdzības pieaugumu visiem pensionāriem, indeksējot viņu pensijās noteiktu summu, nevis visu pensiju no noteikta sliekšņa.

Tas nozīmētu, ka indeksētas tiek pilnīgi visas pensijas neatkarīgi no to lieluma.

Indeksācijā izmantos indeksu 1,04, kas noteikts, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteiktā iztikas minimuma patēriņa groza izmaiņas vienam iedzīvotājam mēnesī laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam. Pensiju vidējais pieaugums būs 4,68 lati.

Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu