Ēlerte par Daugavpils teātra direktoru ieceļ Šapošņikovu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kultūras ministrija pēc pārrunām ar Daugavpils domes pārstāvjiem un teātra darbiniekiem pieņēmusi lēmumu par teātra direktoru iecelt līdzšinējo teātra māksliniecisko vadītāju - režisoru Oļegu Sapošņikovu -, kurš turpmāk būs teātra valdes priekšsēdētājs, informē kultūras ministres Sarmītes Ēlertes padomnieks Andris Saulītis.

Vienlaikus par Daugavpils teātra valdes locekli tiks iecelta Evita Sniedze, kura šo amatu apvienos ar Valmieras Drāmas teātra direktores amatu.

Kultūras ministre Sarmīte

Ēlerte uzdevusi jaunajai valdei līdz gada beigām atrisināt Daugavpils teātra kritisko finanšu situāciju,

tas tiks noteikts darba līgumā ar Kultūras ministriju.

Pēc kultūras ministres uzdevuma jūlijā Kultūras ministrija veica situācijas analīzi Daugavpils teātrī un izstrādāja iespējamos risinājumus. Secināts, ka Daugavpils teātrim valsts dotācija veido lielāko ieņēmumu īpatsvaru no visiem valsts teātriem, jo ir salīdzinoši nelieli pašu ieņēmumi un piesaistītais finansējums no sponsoriem. Ņemot vērā nelielo apmeklētāju skaitu, pērn Daugavpils teātrim Kultūras ministrija dotācija uz vienu skatītāju bija 14,84 Ls, bet ieņēmumi no viena skatītāja - 2,26 Ls. Salīdzinājumam - Valmieras teātrī attiecīgi dotācija veidoja 8,88 Ls uz vienu skatītāju, bet ieņēmumi – 5,92 Ls. Tajā pašā laikā Daugavpils teātrim izveidojusies kritiska finanšu situācija.

Tāpēc jaunajai teātra vadībai būs jāsakārto finanšu plūsma, jāpārstrukturē parādi, kā arī jāizvērtē teātra darbinieku kompetence, funkcijas un atbilstību teātra darbības mērķiem. "Oļegs Sapošņikovs kopīgi ar teātra arodbiedrības vadītāju izstrādājis nopietnu teātra attīstības plānu.

Viņš ir gatavs uzņemties atbildību par teātri uz ļoti skarbiem nosacījumiem,

kurus izvirzījusi Kultūras ministrija: mēs sagaidām, lai katrs nodokļu maksātāja lats tiek tērēts mērķtiecīgi, lai ir skaidra mākslinieciskā programma, skaidras un caurspīdīgas finanses, skaidra biļešu un mārketinga politika un lai šis teātris spētu kalpot Daugavpils un Latgales auditorijai," uzsver kultūras ministre.

Daugavpils teātra valdē iecelta arī Valmieras teātra direktore Evita Sniedze
Daugavpils teātra valdē iecelta arī Valmieras teātra direktore Evita Sniedze Foto: LETA

Apzinoties teātra kritisko situāciju un nepieciešamību nekavējoties to atrisināt, Kultūras ministrija vērsās pie Valmieras teātra direktores Evitas Sniedzes ar lūgumu uz laiku veikt valdes locekļa pienākumus Daugavpils teātrī. "Evita Sniedze piecu gadu laikā Valmieras Drāmas teātri no parādos esoša teātra to ir padarījusi par vienu no pašiem labākajiem Latvijā, kāds tas absolūti nebija toreiz. Viņai ir laba un profesionāla izpratne, kā teātrim strādāt efektīvi četrreiz mazākā pilsētā par Daugavpili. Tāpēc es domāju, ka jaunā Daugavpils teātra vadības komanda

spēs izveidot mākslinieciski augstvērtīgu un saimnieciski efektīvu teātri Latgales reģionā,

uzskata Ēlerte.

Saskaņā ar vienošanos ar Kultūras ministriju, teātra vadītājam uzdots līdz gada beigām pārskatīt finanšu plūsmas un stabilizēt teātra finansiālo stāvokli, veicot nodokļu parādu un citu maksājumu parādu pārstrukturēšanu un atmaksu, izveidot plānu zaudējumu segšanai un teātra finansiālā stāvokļa uzlabošanai un nodrošināt tā izpildi; nodrošināt teātra amatu saraksta pārskatīšanu, noteikto slodžu un atalgojuma apmēru pārskatīšanu (tajā skaitā ārštata darbinieku un personu, ar kurām noslēgti uzņēmuma līgumi), un nodrošināt efektīvu atalgojumam paredzēto finanšu līdzekļu izlietojumu; nodrošināt esošo darbinieku kvalifikācijas un atbilstības veicamajiem amata pienākumiem pārskatīšanu un, ja nepieciešams, piesaistīt jaunus profesionālus personālresursus; izstrādāt un ieviest efektīvu teātra biļešu izplatīšanas un cenu politiku un nodrošināt biļešu izplatīšanas stingru kontroli.

Kultūras ministre ir pateicīga Daugavpils pilsētas domei, kura piekrīt uzņemties līdzatbildību par teātra pastāvēšanu. Tikšanās laika ar kultūras ministri pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova informēja, ka drīzumā pašvaldība uzsāks teātra ēkas jumta remontu, tāpat arī dome apņēmusies segt šī gada telpu nomas un komunālo pakalpojumu parādus.

Arī turpmāk Daugavpils dome sola finansiāli atbalstīt teātra darbību pilsētā.

"Pasaules pieredze rāda, ka izcilākie teātri bieži atrodas vietās, kas ir ļoti tālu no galvaspilsētas, jo ir iespēja netraucēti koncentrēt radošo enerģiju, pierādot, ka tā mākslinieciskā kvalitāte ir pat augstāka par galvaspilsētas teātriem. Daugavpilī un Latgalē ir gan nepieciešamība, gan arī visas iespējas izveidot spēcīgu teātri ar izcilām izrādēm," ir pārliecināta kultūras ministre.

Atgādināsim, ka līdz šim publikas vērtējumam tikuši nodoti divi Oļega Šapošņikova iestudējumi - "Kailie brieži" un "Sekss un grēkpilsēta".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu