Jauna grāmata bērniem – poļu rakstnieka Ložiņska pasakas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izdevniecība "Liels un mazs" laiž klajā poļu rakstnieka Mikolaja Ložiņska (Mikołaj Łoziński) pasaku krājumu bērniem "Būtnes bēg" ("Bajki dla Idy") Ingmāras Balodes tulkojumā, informē Zane Jauja, "Liels un mazs" kopvede. Katrā no piecām pasakām ir savs galvenais varonis ar aizraujošu, bet brīžiem ļoti skumju bēgšanas un izglābšanās stāstu.

Bruņurupucis Karols jūtas greizsirdīgs un pamests, kad mājās parādās datorpele. Uzticamais suns raujas uz pusēm starp saimniekiem, kuri ir šķīrušies. Izlutināts putns greznā būrī perina naivas iedomas par „labajiem laupītājiem”, kas grib palīdzēt nabadzīgajiem, līdz pats tiek nolaupīts. Lecīgai pusaugu mušiņai, kas iemīlējusies taurenī, jāglābj no nāves savi vecāki. Baktērija, kas saskatāma tikai mikroskopā, sarīko bēgšanu no laboratorijas. Šajos stāstos pats galvenais ir attiecības – starp visām dzīvajām būtnēm, starp cilvēkiem un īpaši – starp bērniem un pieaugušajiem.

"Būtnes bēg"
"Būtnes bēg" Foto: publicitātes

Poļu rakstnieks Mikolajs Ložiņskis (1980) studējis socioloģiju Sorbonnas universitātē Parīzē, viņš pazīstams kā fotogrāfs un darījis arī citus darbus – pasniedzis franču valodu iesācējiem, bijis neredzīgas psihoterapeites asistents, arī krāsotājs un ierēdnis. Ložiņska darbus raksturo divi svarīgi faktori – fotogrāfiem raksturīgā skatījuma precizitāte un dziļa interese par cilvēku savstarpējās sapratnes spējām un to robežām. Latviešu valodā Ingmāras Balodes tulkojumā jau izdots Mikolaja Ložiņska romāns „Reisefieber”, kas Polijā ieguvis nozīmīgas literārās prēmijas un tulkots vairākās Eiropas valodās.

Arī viņa pasaku krājums bērniem (oriģinālā tas saucas "Pasakas Idai") ar mākslinieces Evas Ščasnī ilustrācijām ir saņēmis atzinību nacionālajā konkursā "Książka Roku" (2008) un IBBY Polijas nodaļas balvu Nagroda DONGA (2008). Poļu mākslinieces izteiksmīgās ilustrācijas izmantotas arī latviešu izdevumā, bet dažas veidotas no jauna īpaši šim izdevumam.

Ložiņska pasakām piemīt stāstījuma un pārdzīvojuma precizitāte. Izvēloties savus tēlus mūsdienu bērnam pazīstamās reālijās, viņš spēj saskatīt tradicionālo vērtību klātbūtni modernajā pasaulē. Ložiņskis raksta aizkustinoši, pat sentimentāli, klauvējot pie līdzjūtības un mīlestības durtiņām, bet vienlaikus viņa pasakās jūtama cieņa pret bērna intelektu. Grāmata Latvijā atradīs sagatavotu lasītāju, jo literārā pasaka, kuras spraigajā sižetā ietverta filozofiska un tikumiski audzinoša doma, visos laikos ir bijusi aktīvs žanrs latviešu bērnu literatūrā.

Grāmata izdota ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Eiropas Komisijas un Polijas Grāmatu institūta (Instytut Książki) atbalstu. Grāmatas tulkojums publicēts sadarbībā ar Sabiedrisko Izdevniecības institūtu ZNAK (Krakova, Polija).

"Liels un mazs"

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, visos lielākajos grāmatu veikalos, kā arī galerijā “Istaba” Rīgā, Kr. Barona ielā 31A, specializētajā bērnu grāmatu veikalā “Grāmatu karuselis” t/c Spice, interneta veikalā www.gramatas24.lv un citur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu