Kartupeļu, ķirbju, burkānu un ābolu sulas labumi (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Mūsdienu steidzīgajā ritmā un ikdienā nedrīkstam aizmirst par labas veselības un dzīvesprieka uzturēšanu. Lai saglabātu možu garu un uzņemtu organismam nepieciešamos vitamīnus, ir jādzer svaigi spiestas sulas. Termiski neapstrādātu augļu, ogu un dārzeņu sulas un kokteiļi palīdzēs atgūt mundrumu, iegūt stipru imūnsistēmu un aizgaiņās nogurumu un depresiju. Īpaši piemērots laiks, lai sāktu sulu kūri, ir tieši tagad – kad tirgus un dārzi pilni ar svaigām ogām un dārzeņiem.

Ikviens, kuram pieder dārziņš, pats var izaudzēt visas nepieciešamās izejvielas sulu pagatavošanai. Burkāni, kāposti, gurķi, tomāti, ķirbji, kartupeļi un citas dārza veltes ir lieliski piemēroti sulas spiešanai. Piemēram, ikdienā tik bieži lietotie kartupeļi ir laba izejviela –

svaigi spiesta kartupeļu sula attīra organismu, mazina tūsku

un uzlabo ūdens apmaiņu organismā. Tā arī palīdz ārstēt kuņģa čūlu, gastrītu un veicina brūču dzīšanu. Tāpat šī sula dod spēku, novērš gremošanas un nervu darbības traucējumus.

FORAGERS MEDIA
FORAGERS MEDIA Foto: Flickr

Burkānu sulu ieteicams lietot arī atsevišķi, jo tajā ir ne tikai daudz labu vitamīnu, bet tā arī palīdz uzlabot sejas krāsu un redzi, rosina apetīti un organismam palīdz pretoties dažādām infekcijām. Burkānu sulā ir ļoti daudz karotīna, tādēļ, to dzerot, vēlams pievienot nedaudz eļļas, kas nodrošinās ātrāku uzsūkšanos organismā.

Savukārt ābolu sula stiprina sirdi, mazina holesterīna līmeni, uzlabo asins sastāvu un izvada no organisma smagos metālus. Tā ieteicama arī kuņģa un zarnu trakta infekciju gadījumā. Ābolu sula jāspiež no veseliem un nemizotiem āboliem, jo ābolu mizās atrodas vairāk vitamīnu nekā mīkstumā, minerālvielas koncentrētas ābolu serdē, bet jods, kas nepieciešams vairogdziedzera veselīgai funkcionēšanai, – sēkliņās. Tā kā ābolu sula satur daudz dzelzs un ātri oksidējas, tā jādzer uzreiz pēc pagatavošanas.

WILLIAM ISMAEL
WILLIAM ISMAEL Foto: Flickr

Antra Piķele – ekoveikala īpašniece:

Sezona sākusies, un klāt īstais laiks sulu dzeršanai, jāizmanto iespēja, kamēr jaunie burkāni, āboli un citas veltes ir pieejamas pavisam svaigas. Tomēr viss jādara ar mēru un nedrīkst pārspīlēt, katram jāieklausās savā organismā, un tas, ka visi dzer, nenozīmē, ka jādara līdzi. Piemēram, burkāni var būt pārāk liela slodze aknām, ja pārspīlē ar šīs sulas dzeršanu, tāpat ābolu sulas pārāk liels daudzums var radīt skābu vidi organismā.

Svaigo sulu lietošana uzturā ir laba un veselīga, ja neieslīgst galējībās.

Mēs dzīvojam labi, un mums ir viegli pieejami dārzeņi un augļi, vislabāk katram pašam atrast kādu uzticamu zemnieku, no kā var iegādāties, piemēram, svaigi spiestu ābolu sulu un tā nodrošināt sev vitamīnu devu pat vairākiem mēnešiem uz priekšu. Bet nedrīkst arī aizmirst par ūdens lietošanu; mūsu ģimenē, lai gan dzeram svaigās sulas, lietojam arī daudz ūdens.

Santa Ošeniece – veselīga dzīvesveida piekritēja:

Zaļās sulas un kokteiļus ieteicams gatavot no visa, kas dabā ir zaļš, un īpaši no pusotru centimetru gariem kviešu asniem, kurus katrs pats mājās ļoti viegli var izaudzēt. Droši var spiest sulu arī no nātrēm, seleriju kātiem, spinātiem, jo šie zaļumi vislabāk attīra organismu un «dzen ārā» smagos metālus un citus piesārņotājus, kurus uzņemam katru dienu, pat negribot.

Sablendēti zaļie lapu dārzeņi, zāļaugi vai citas hlorofilu saturošas ēdamas lapas kopā ar augļiem ir ļoti vērtīgi

un veselīgi kokteiļi. Fizioloģiski hlorofils apgādā mūsu organismu ar skābekli, tas rūpējas par veselību, dziedina un attīra orgānus un pat iznīcina mūsu iekšķīgos ienaidniekus, piemēram, baktērijas, sēnes, vēža šūnas. Tā ir apbrīnojama dziednieciska viela, bet mēs to uzņemam ļoti niecīgos daudzumos. Pats galvenais – sanāk ļoti garšīgi kokteiļi, ja šos zaļumus sablendē kopā ar āboliem vai banāniem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu