Nenogurdināmā Mia Vašikovska "Arsenālā"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Raibs kā dzeņa vēders ir jauniņās aktrises Mias Vašikovskas (Mia Wasikowska) filmu saraksts. Tepat Latvijas kinoteātros jau skatīta Tima Bērtona kolorītā "Alise Brīnumzemē", kur aktrise maldās truša alās un fantāziju pinekļos, un neizsīkstošas dzīvesgribas pārņemtās lēdijas Džeinas sajūtu pasaule atklāta Šarlotes Brontē romāna "Džeina Eira" jaunākajā ekranizācijā, informē Laura Lizuma, kinofestivāla "Arsenāls 2011" Preses centra pārstāve.

Aktrise manāma arī Oskaram nominētajā ģimenes drāmā "Bērniem viss kārtībā" un jau šoruden Starptautiskā kino festivāla "Arsenāls" programmā iekļautajā filmā "Nenogurdināmā" ("Restless"), pasaulslavenā režisora Gasa van Santa (Gus Van Sant) līdz šim "mierīgākajā" kino darbā.

Austrālijā dzimusī aktrise savu ikdienu vada ASV kino studijās, kur citu pēc citas maina grima kārtas, frizūru un režisora iecerētajam laikmetam, vietai un noskaņai piederīgu ietērpu. Vēl tikai 22 gadus jaunās aktrises filmogrāfijā jau ierakstīti gana spēcīgi režisoru un filmas partneru vārdi. Daniels Kreigs filmā "Izaicinājums", Jūens Makgregors, Hilarija Svanka un Ričards Gīrs filmā "Amēlija", Džuliana Mūra, Anete Beninga Oskaram nominētajā ģimenes drāmā "Bērniem viss kārtībā", Džonijs Deps, Helēna Bonema Kārtere un Anna Heteveja filmā "Alise Brīnumzemē". 2012. gadā pirmizrādes gaidāma arī vārdā nenosauktam Džima Džārmuša projektam ar Maikla Fasbindera un Tildas Svintones piedalīšanos, divu austrāliešu duets - Vašikovska un Nikola Kidmena - filmā "Kurinātājs", un ekrānā sastapties ar "Arsenāla" filmas "Tiranozaurs" režisoru Padiju Konsidainu Miai lemts Lorna Deivisa filmā "Spožais tērauds".

Filma "Nenogurdināmā", kas būs skatāma "Arsenāla" Vakara filmu programmā, tiek uzskatīta par tās režisoram Gasam van Santam neierastu gan formas, gan satura ziņā. Drāma par mīlestību pret otru, pret sevi pašu un dzīvi kopumā, pilna miera un sirdi plosošas cilvēcības - filma "Nenogurdināmā" atklāj pavisam citu van Santa kino. Citkārt visai strīdīgo filmu autoram, kas labprāt spēlējas ar neseniem pagātnes notikumiem un leģendāru personību likteņiem (van Santa filma "Zilonis" ataino Kolumbijas masu slepkavības, savukārt "Pēdējās dienas" stāsta par leģendārās grupas "Nirvana" solista Kurta Kobeina dzīvi), kārtējo reizi izdevies radīt kino, kas pirmkārt jau apmierina paša autora ieceres un vienlaikus spēj uzrunāt arī tos kinoskatītājus, kam Gasa van Santa daiļrade līdz šim bijusi sveša.

Foto: publicitātes

Filmas galvenie varoņi - nāves pārņemtais Īnohs (lomā debitē Denisa Hopera dēls Henrijs) un Mias Vašikovskas atveidotā Anabella - sarunās un pilnīgā bezvārdu klusumā nogulstas uz pelēkā asfalta un ar baltu krītu iezīmē savu siluetu, iezīmē savu vietu šajā pasaulē un palēnām apjauš viens otra un pašas dzīves nepieciešamību.

Starptautiskajā kinofestivālā "Arsenāls" līdzās citu izcilu aktieru plejādei sava, nešaubīgi pamatota vieta ierādāma arī Miai Vašikovskai, kuras noslēpumainā skatiena un jauneklīgās savdabības valdzinājumam ļauties no 10.septembra līdz 18.septembrim kinoteātros "Kino Citadele" un "K Suns".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu