Mežaparka lielkoncertā godina brāļus Kokarus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdienas vakarā par koncerta "Meistars. Dziesma. Leģenda" kulmināciju neapšaubāmi kļuva leģendāro latviešu diriģentu – brāļu Imanta un Gido Kokaru – godināšana viņu 90. dzimšanas dienā. Lielais kopkoris to darīja, dziedot Mārtiņa Brauna dziesmu "Brāli, brāli", savukārt Rīgas Brīvostas pārvalde gaviļniekiem dāvāja sudraba kausus.

Abi brāļi arī kāpa diriģenta tribīnē: Imants Kokars diriģēja Raimonda Paula "Manai dzimtenei", savukārt Gido Kokars – Zigmara Liepiņa dziesmu "Svētī debesīs šo zemi". Pēc tam kopkorī skanēja saucieni: "Kokari, Kokari!" un tika dziedāts "Sveiks, lai dzīvo!".

Kopā ar kori Jura Kulakova "Baletomāniju" skandēja arī "Pērkons"
Kopā ar kori Jura Kulakova "Baletomāniju" skandēja arī "Pērkons" Foto: TVNET

Vēl viens emocionāls koncerta mirklis noteikti bija Mārtiņa Brauna "Saule, Pērkons, Daugava", ko pēc klausītāju un koristu vēlēšanās atkārtoja otrreiz. To klausoties, neviļus ienāca prātā nesenā diskusija par Latvijas himnas maiņu, jo šķita, ka koristiem, tāpat kā publikai šis skaņdarbs ļoti iet pie sirds.

Savukārt pēc brāļiem Kokariem veltītās dziesmas skanēja arī Jāzepa Vītola "Gaismas pils", kas gan koncerta programmā nebija iekļauta, taču allaž bijusi ikvienu Dziesmu svētku repertuāra neatņemama sastāvdaļa. Un arī šoreiz, tāpat kā tālajā 1985.gadā, kad "Gaismas pils" nebija iekļauta svētku repertuārā, tā tomēr tika nodziedāta pēc koristu pieprasījuma, un toreiz to diriģēja izcilais un koristu mīlētais diriģents Haralds Mednis...

Foto: TVNET

Tikpat emocionāli izskanēja Zigmara Liepiņa dziesma "Vienīgā", kuras piedziedājuma laikā uz īsu brīdi ieskanējās aktiera Ēvalda Valtera balss (nav noslēpums, ka savulaik viņš šo dziesmu iedziedāja kopā ar Mirdzu Zīveri) un uz estrādes fasādes parādījās leģendārā aktiera fotoportrets.

Diriģenti Agita Ikauniece, Aira Birziņa, Ivars Cinkuss un Edgars Račevskis brīdi pirms koncerta
Diriģenti Agita Ikauniece, Aira Birziņa, Ivars Cinkuss un Edgars Račevskis brīdi pirms koncerta Foto: TVNET

Jāpiebilst, ka Mežaparkā klāt bija visu koncerta programmā iekļauto dziesmu autori, atskaitot Imantu Kalniņu, kura dziesmas "Viņi dejoja vienu vasaru" un "Dziesma, ar ko tu sāksies" kopā ar kopkori izpildīja komponista bērni – Rēzija Kalniņa un Marts Kristiāns Kalniņš; uz skatuves tāpat nemanīja Raimondu Paulu. Toties par solistu klātbūtni koncertā bija parūpējušies arī citi komponisti: Jāņa Lūsēna dziesmu no izrādes "Kupēn, mans mīļais!" dziedāja Zigfrīds Muktupāvels, Jura Kulakova "Baletomāniju" kopā ar kori dziedāja grupa "Pērkons", bet Uģa Prauliņa "Dievaines no krusta danča" kuplināja Ievas Paršas balss.

Pēc aptuveni trīsarpus stundas garā koncerta daļa klausītāju devās mājup, taču lielākā daļa palika Mežaparkā, kur klātesošos uz sadziedāšanos aicināja ansamblis "Čikāgas piecīši", kas jau paziņojuši, ka šī būs viņu beidzamā publiskā uzstāšanās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu