Satelīts iemūžina Čeļabinskas meteorīta sprādziena sekas (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Šā gada 15.februārī virs Krievijas pilsētas Čeļabinskas ar spēcīgu sprādzienu mazos gabaliņos sadalījās Zemes atmosfēru sasniedzis meteorīts.

Pateicoties Krievijā izplatītajam paradumam automašīnas aprīkot ar videoreģistratoriem, ir ļoti daudz video, kuros eksplozija un tās sekas ir redzamas no dažādiem apskates leņķiem. Pateicoties 2011.gadā palaistam NASA meteoroloģiskajam satelītam Suomi NPP, savukārt bija iespējams izsekot mikroskopiskajām daļiņām, kas plašā stratosfēras reģionā atradās vēl trīs mēnešus pēc sprādziena, raksta Arstechnica.com.

18 metrus platais, 10 000 tonnu smagais Čeļabinskas meteorīts eksplodēja apmēram 23 kilometru augstumā. Smagākās atlūzas nokrita uz zemes, savukārt putekļi pacēlās 45 kilometru augstumā un pēc Suomi NPP datiem četru dienu laikā jau bija aptvēruši Zemi.

Galu galā 35 kilometru augstumā izveidojās aptuveni 400 kilometru plata putekļu josla, kuras nosēšanos ar ātrumu 90 metri dienā satelīts vēroja vairākus mēnešus.

Arstechnica.com atzīmē, ka Suomi NPP var būt noderīgs, sniedzot informāciju par mazāka izmēra meteorītiem, kas uz Zemes nokrīt neviena nemanīti, turklāt bez tā nebūtu arī informācijas par sekām, kādas atstājusi Čeļabinskas meteorīta postošā sadalīšanās februāra vidū. Piedevām satelīta dati tiek izmantoti klimata izmaiņu modelēšanai un sākotnējās prognozes par putekļu mākoņa izplešanos pierādījušas, ka tās var attiecināt uz citiem meteoroloģiskajiem procesiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu