Latvijas jaunajiem kino režisoriem ir ambīcijas izlauzties pasaulē (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ideālā variantā Latvijas kinematogrāfu filmas var iziet pasaulē un sevi atpelnīt, un jaunajiem režisoriem ir šādas ambīcijas, šorīt telekanālā LNT sacīja Nacionālā kino centra (NKC) direktore Ilze Gailīte-Holmberga.

NKC vadītāja uzsvēra, ka Latvijas kultūrtelpa ir par mazu, lai filmu uzņemšanas izdevumus varētu atpelnīt, tāpēc filmas var tapt tikai ar valsts atbalstu, lai arī ir atsevišķi izņēmumi. Jautāta, vai Latvijā var uzņemt filmas, kas izlaužas ārpus Latvijas, Gailīte-Holmberga teica, ka animācijas filmu jomā tas jau vērojams un arī jaunie režisori esot ar šādām ambīcijām.

Kā piemēru Gailīte-Holmberga minēja Aika Karapetjana ilgi topošo šausmu filmu «MOŽ» jeb «The Man in the Orange Jacket», kas tiek filmēta ar nelielu budžetu un bez valsts atbalsta, un kuras mērķis varētu būt izsisties pasaulē.

Šogad Latvijā būs tapušas astoņas spēlfilmas, kas, ņemot vērā bēdīgo finansējumu, ir vērtējams kā apmierinošs rādītājs, teica Gailīte-Holmberga. Nākamgad Latvijā taps mazāk filmu.

Gailīte-Holmberga uzsvēra, ka filmu nozares finansējums ir nepietiekams un būtu jāpalielina un situācija kopumā ir vērtējama kā kritiska. Pēc speciālistes domām, Latvijas kinoindustriju pie dzīvības palīdz noturēt kopražojumu filmas, kas top Latvijā.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu