Helsinkos notiek Trampa un Putina samits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Helsinkos pirmdien sācies ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina samits. Pirms oficiālās daļas abu valstu vadītāji rīko privātu tikšanos Somijas prezidenta pilī, klātesot tikai viņu tulkiem. Saruna ilga vairāk nekā divas stundas, kas bija vairāk par sākotnēji atvēlēto pusotru stundu, un Tramps to nodēvēja par «ļoti labu iesākumu», vēsta aģentūra AP.

(Papildināta ziņa.)

Vēlāk kopīgajā preses konferencē Putins atkārtoja, ka Krievijas valdība neesot iejaukusies ASV prezidenta vēlēšanās.

Savukārt Tramps izteicās, ka ASV un Krievijas attiecības esot «tik sliktas kā nekad iepriekš», taču tas esot mainījies «pirms četrām stundām», proti, līdz ar samita sākuma. Atbildot uz žurnālista jautājumu, vai viņš uzskata Krieviju par atbildīgu ASV īpašā prokurora Roberta Millera izvirzītajām apsūdzībām, viņš nosauca Millera izmeklēšanu par «katastrofu» un sacīja, ka abas valstis - ASV un Krievija - esot pieļāvušas kļūdas.

«Tās ir pilnīgas muļķības,» par apsūdzībām, ka Krievija iejaukusies ASV vēlēšanās, sacīja Putins.

ASV žurnālisti konferencē Trampam vairākas reizes jautāja, kāpēc viņš tic Putina teiktajam, ka Krievija nav iejaukusies ASV vēlēšanās, ja ASV izlūkdienesti nonākuši pie pretējiem secinājumiem. Tramps konkrētu atbildi nesniedza, bet apliecināja, ka tic Putinam.

Putins sacīja, ka ASV un Krievijas viedokļi par Krimas statusu ir atšķirīgi. Pirms tikšanās pastāvēja bažas, ka Tramps varētu atzīt Krimas aneksiju.

Putins arī noliedzoši atbildēja uz žurnālista jautājumu, vai Krievijai ir «kompromāts» par Trampu vai viņa ģimeni.

Tuvojoties preses konferences noslēgumam, Putins uzdāvināja Trampam futbola bumbu - simbolu Pasaules kausa izcīņas noslēgumam. Tramps to solīja nodot savam dēlam Baronam.

Arī pagājušogad, kad Tramps un Putins tikās pirmoreiz, saruna ievilkās un ilga vairāk nekā divas stundas. Toreiz telpā tika iesūtīta ASV pirmā lēdija Melānija Trampa, lai mudinātu ASV un Krievijas prezidentus ātrāk noslēgt sarunas. Taču Tramps un Putins pēc tam runāja vēl stundu.

Tikšanās sākumā, klātesot žurnālistiem, Putins teica, ka «pienācis pamatīgi parunāt gan par divpusējām attiecībām, gan par dažādiem «sāpīgajiem punktiem» pasaulē, un to ir pietiekami daudz, lai mēs tam pievērstu uzmanību».

«Pasaule vēlas, lai mēs sadzīvojam,» samita sākumā teica Tramps. Viņš neieminējās par apsūdzībām, ka Krievija iejaukusies ASV 2016.gada prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja Tramps.

Tramps sacīja, ka samitā tiks runāts «par visu - no tirdzniecības līdz bruņotajiem spēkiem, līdz kodoljautājumiem, līdz Ķīnai».

«Es domāju, ka mums ir lielas iespējas kopā kā divām valstīm. Godīgi sakot, mums vairākus pēdējos gadus nebija labas attiecības,» sacīja ASV prezidents.

«Es neesmu bijis [ASV prezidents] pārāk ilgi, šis laiks tuvojas diviem gadiem, bet mums būs īpašas attiecības, es ceru,» piebilda Tramps.

«Attiecību veidošana ar Krieviju ir laba, nevis slikta lieta. Es domāju, ka pasaule grib, lai mēs veidojam attiecības. Mēs esam divas dižas kodollielvaras. Mums ir ir 90 procenti [pasaules] kodol[ieroču], un tas nav labi. Tas ir slikti,» teica ASV prezidents.

Samits notiek Somijas prezidenta pilī. Pirms sarunu sākuma Tramps un Putins kopīgi nofotografējās ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti.

Tikšanās sākās ar 55 minūšu novēlošanos, jo Putina lidmašīna Helsinku lidostā ieradās ar nokavēšanos. Tramps ieradās Helsinkos jau svētdien.

Paredzams, ka šajā samitā, ko pasaule gaidīja ar zināmu piesardzību, tiks apspriests ASV un Krievijas attiecību pašreizējais stāvoklis un turpmākās izredzes, skarot tādus tematus kā Sīrija, Ukraina, līgumi bruņojuma kontroles jomā un aizdomas par Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās.

Tramps svētdien gan izteicies, ka no tikšanās ar Putinu negaida īpašus rezultātus. Intervijā telekanālam CBS viņš norādījis, ka no šīm sarunām «negaida neko sliktu, bet, iespējams, kaut ko labu».

Abi prezidenti iepriekš divatā tikušies pērn G20 samita kuluāros Vācijā un Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) samita laikā Vjetnamā.

Tramps pirms samita tviterī rakstīja, ka ASV un Krievijas attiecības «nekad» neesot bijušas sliktākas, vainojot pie tā iepriekšējo ASV administrāciju. Patiesībā gan abu valstu attiecības pasliktināja Krievijas 2014.gada iebrukums Krimā, kas izpelnījās starptautisku nosodījumu.

Vairāki ASV politiķi aicināja Trampu atcelt samitu ar Putinu, jo piektdien ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšana izvirzīja apsūdzības 12 Krievijas izlūkošanas virsniekiem par kiberuzbrukumu Trampa sāncenses Hilarijas Klintones priekšvēlēšanu kampaņai.

Kritiku izpelnījās arī Trampa lēmums tikties ar Putinu divatā pirms samita oficiālās daļas. Ar valstsvīriem būs tikai tulkotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu