Lielbritānija sola apstādināt sabiedrības "morālo pagrimumu"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons pirmdien paziņoja par vērienīgām izmaiņām valdības īstenotajā politikā, lai apstādinātu sabiedrības "lēno morālo pagrimumu", kas, viņaprāt, vainojams pagājušās nedēļas vardarbīgajos grautiņos.

"Tas bija modinātājzvans mūsu valstij. Sociālās problēmas, kas bija pūžņojušas gadu desmitiem ilgi, eksplodēja mūsu sejās," uzstājoties ar uzrunu jauniešu klubā, sacīja premjerministrs.

"Vai mums ir apņēmība vērsties pret lēno morālo pagrimumu, kas pēdējo dažu paaudžu laikā pārņēmis vairākas mūsu valsts daļas?" viņš jautāja.

Jau ziņots, ka plašos grautiņus, kas Anglijā nerimās četras naktis pēc kārtas, pārņemot ne tikai Londonu, bet arī Mančestru, Birmingemu un citas pilsētas, galvenokārt rīkoja jaunieši un pusaudži. Jaunākie nekārtību dalībnieki bija vien 11 gadu veci.

Nemieru laikā dzīvību zaudēja pieci cilvēki, tika izlaupīti un nodedzināti daudzi veikali, mājas un uzņēmumi.

Aizdomās par dalību nekārtībās līdz šim aizturēts 2300 cilvēku

Tikmēr Kemerons uzsvēra, ka līdzās drošības pasākumiem ir nepieciešamas arī sociālas izmaiņas, lai šādi grautiņi vairs neatkārtotos. Tādēļ viņš sola, ka tuvāko nedēļu laikā valdība pārskatīs "katru aspektu, kā salabot mūsu brūkošo sabiedrību".

Pēc plašajiem nemieriem aizvien skaļāk izskanējis aicinājums atjaunot obligāto militāro dienestu. Pievēršoties šim jautājumam, Kemerons rosināja visas valsts mērogā paplašināt šogad uzsākto programmu 16 gadus veciem jauniešiem.

"Daudzi cilvēki uzskata, ka atbilde uz jautājumiem par sociālo uzvedību būtu nacionālā dienesta atjaunošana. Daudzējādā ziņā es tam piekrītu," atzina premjers. "Tādēļ mēs ieviešam ko līdzīgu - Nacionālo pilsoņu dienestu. Tā ir nemilitāra programma, kas sevī ietver nacionālā dienesta būtību."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu