Ķuzis: Latvijas policija nemieros spēku lietotu jau sākumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atšķirībā no Lielbritānijas policijas, kura pirmajās nemiera dienās nelietoja spēku pret protestētājiem, Latvijas policija pēc 13.janvāra notikumu pieredzes ir noskaņota kareivīgāk, ja līdzīga situācija atgadītos Latvijā, svētdien LTV raidījumam „De facto” atzina Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Spēku lietotu jau sākumā

“Noteikti šis pasākuma vadītājs būtu pieņēmis lēmumu lietot spēku jau no paša sākuma,” raidījumam atzina policijas priekšnieks.

Ķuzis uzsvēra, ka tieši policijas rīcība ir tā, kas nosaka – būs vai nebūs turpinājums.

Ja ir nepareiza policijas rīcība, ir kaut kādi upuri – tad ir ļoti liela iespējamība, ka šie masu nemieri var turpināties ne tikai tur, bet arī citur.

Masu nemieriem gatavi 60% policistu

Ķuzis raidījumam apgalvo, ka policija ir gatava masu nemieriem, ja tādi Latvijā izceltos. Pēc 13.janvāra notikumiem policija ir nopietni pārvērtējusi savus taktiskos paņēmienus – un paļaujas ne tikai uz vienību, kas agrāk nesa ALFAs vārdu, bet masu nekārtību apspiešanai apmācījusi vairāk policistu.

Ķuzis skaidro, ka apmācīti esot praktiski 60% policistu: “Viņiem ir ekipējums, viņiem ir komandieri apmācīti. Šādās lietās ir nevis individuālā aizsardzība, bet kolektīvā – šeit jābūt cilvēkiem, kas dod komandas – ko darīt, kā darīt, kur iet. Ja mēs skatāmies individuāli – protams, ne jau visi ir izgājuši apmācību, bet tie cilvēki, kam būtu jāvada šīs lietas, - ir kas varētu vadīt. Tas pēc būtības noticis pēc 13.janvāra.”

Kritizē policiju

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas galvaspilsētas Londonas ziemeļu rajonā Totenemā pagājušās svētdienas naktī protestētāji dedzināja ēkas un transportlīdzekļus. Grautiņi un nemieri turpinājās vairākas dienas. Londonas policija saņēma bargu kritiku no vietējiem iedzīvotājiem, kuru īpašumi cieta no vandāļu uzbrukumiem. Arī Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerūns parlamenta ārkārtas sēdē uzsvēra, ka nekārtību likvidēšanai bija pārāk maz policistu. Tāpat viņš norādīja, ka policisti cīņai pret masu nekārtībām izmantoja nepareizu taktiku. Viņi mēģināja nodrošināt sabiedrisko kārtību, taču tai bija jābūt cīņai ar noziedzniekiem, viņš teica deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu