Galeriju ceļvedis: Valnere, korejiešu māksliniece un tautastērpi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Straujiem soļiem tuvojas rudens. Iespējams, nedēļas beigās ir vērts aizbraukt uz mežu pasēņot, taču tikpat labi var aizstaigāt uz Rīgas mākslas telpu, lai novērtētu, piemēram, izcilās latviešu mākslinieces Ritas Valneres gleznas, kas līdz šim glabājušās privātkolekcijās un Maskavā. Vai arī paraudzīties, kā Rīgu redz jaunā korejiešu māksliniece Yang Seung Ju.

Klubā "Nabaklab" būs skatāma mākslinieces Dārtas Hofmanes izstāde

No 9.augusta līdz 2.septembrim klubā "Nabaklab" apskatāma mākslinieces Dārtas Hofmanes izstāde "Neērti". Hofmane pirms neilga laika atgriezusies Latvijā no gadu ilgām studijām Hamburgas Mākslas akadēmijā, kur studēja grafiku un grāmatu mākslu. Patlaban māksliniece turpina darbu grāmatu mākslas jomā un veido zīmējumu sērijas, kā arī strādā pie sava maģistra darba Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā.

"Nabaklab" telpās māksliniece veidos zīmējumu izstādi, apdzīvojot izstāžu zāli ārpus tādiem ierobežojumiem kā lapas mala vai darba rāmis. Izstāde ir daļa no projekta "Neērti", ko māksliniece sāka studiju laikā Vācijā.

Foto: Publicitātes foto / Rīgas mākslas telpa

Rīgas mākslas telpā Ritas Valneres personālizstāde

Rīgas pilsētas izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" 11.augustā tiks atklāta latviešu gleznotājas Ritas Valneres (1929) personālizstāde "Glezniecība". Ekspozīciju veido vairāk nekā 100 meistardarbu no muzejiem un privātkolekcijām un tikpat liels skaits unikālu skiču. Izstāde iekārtota kā retrospektīvs monogrāfisks ceļojums no visjaunākajiem darbiem līdz 20.gadsimta 50. gadiem, kad Valnere spilgti ienāca glezniecībā jau ar diplomdarbu "Puķu veikalā" (1956).

Agijas Sūnas galerijā apskatāmas jaunās korejiešu mākslinieces Yang Seung Ju darbi
Agijas Sūnas galerijā apskatāmas jaunās korejiešu mākslinieces Yang Seung Ju darbi Foto: Publicitātes foto / Agijas Sūnas galerija

Agijas Sūnas galerijā - korejiešu mākslinieces izstāde "Skats uz Latviju"

Agijas Sūnas mākslas galerijā līdz 18.augustam būs skatāma neparasta izstāde ar pavisam parastu nosaukumu "Skats uz Latviju", kurā jaunā māksliniece no Korejas - Yang Seung Ju pirmo reizi iepazīstinās Latvijas skatītājus ar saviem darbiem.

Desmit lielformāta gleznās un grafikas lapās Yang Seung Ju pauž savu Latvijas redzējumu. Februārī pirmo reizi atbraukusi uz Latviju, māksliniece piedzīvojusi "brīnumaino gadalaiku maiņu, kas Korejā nav izteikta". Latvijas dabas ainava un Rīgas arhitektūra iedvesmojusi mākslinieci tik ļoti, ka

gribējies to visu izteikt vizuāli, iedzīvinot savas sajūtas uz papīra un audekla.

Lūk, daži darbu nosaukumi: "Baltijas jūra pavasarī", "Baltijas jūra ziemā", "Par Latvijas vasaru", "Par Vecrīgas ielu plānojumu" u.c., ļoti konkrēti nosaukumi, tomēr darbi nav tiešs apkārtējas pasaules reālistisks attēlojums.

Yang Seung Ju strādā grafikas un pilsētu dizaina jomā Seulā, saņēmusi Seulas pilsētas vadības Jaunrades balvu. Ieguvusi mākslas maģistra grādu, turpina studijas Seulas Nacionālajā universitātē doktorantūras programmā un vienlaikus lasa lekcijas Korejas Katoļu universitātē.

Ingas Jurovskas darbs "Burunduks"
Ingas Jurovskas darbs "Burunduks" Foto: Publicitātes foto / Galerija "Slazds"

Galerijā "Slazds" - Ingas Jurovas izstāde "Slepenais zvērudārzs"

13. augustā galerijā atklās gleznotājas Ingas Jurovas izstādi "Slepenais zvērudārzs". Izstādē būs skatāmas gleznas, kurās, kā jau liek nojaust nosaukums, dominē dzīvnieku motīvi. Kaut gan zvērudārza iemītnieki ir uzgleznoti gana ticami, tie nav gluži parastās situācijās iemūžināti pastkartīšu zvēriņi, bet drīzāk apdzīvo kādu paralēlu psihes telpu.

"Zvērudārzs" liek apmeklētājiem atcerēties maģisko reālismu –

estētisku virzienu, kas ir iezīmējies dažādos mākslas veidos, bet jo īpaši 20.gs. literatūrā. Tā pārstāvji mēdz pašsaprotami sapludināt ikdienas realitāti ar brīnumainām parādībām, panākot nepiespiesti ticamu iespaidu.

Foto: publicitātes

Kim?

Atklās starptautisku ceļojošo izstādi "Krusts - mākslinieka skatījumā"

Ceturtdien Eiropas Savienības (ES) mājas Mākslas istabā atklāta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) organizētā starptautiskā ceļojošā izstāde "Krusts - mākslinieka skatījumā". Izstādi veido vairāku Eiropas valstu - Andoras, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Portugāles un Spānijas - mākslinieku darbi, kuros attēlota katra individuālā izpratne par tematu "Krusts".

Latviju tajā pārstāvēs gleznotāja Anitra Bērziņa ar darbu "Krustiem augam bērza saknes, krustiem zvaigznes debesīs",

kura nosaukumam pamatā ir rindas no latviešu tautasdziesmas,

Karinē Paronjanc ar darbu "Vērša krusts" un Diāna Dimza-Dimme ar darbu "Divas paralēles, kuras krustojās".

Izstāde "Krusts - mākslinieka skatījumā" ir turpinājums Latvijas veiksmīgajai sadarbībai ar Andoras kultūras institūcijām, kas sākās 2010.gadā ar UNESCO Andoras Nacionālās komisijas un vietējās pašvaldības organizētu plenēru "Pasaule - mākslas krāsās" kalnainajā Andoras pilsētā Ordino, kas pulcēja 50 māksliniekus no 27 valstīm. Latviju tajā pārstāvēja gleznotāja Bērziņa.

Izstāde ES mājas Mākslas istabā būs aplūkojama līdz 7.septembrim.

Darbs no Zanes Kokinas izstādes "Ariadnes pavediens"
Darbs no Zanes Kokinas izstādes "Ariadnes pavediens" Foto: Publicitātes foto / Galerija "Apsīda"

Galerijā "Apsīda" būs izstāde "Ariadnes pavediens"

16.augustā galerijā atklās tekstilmākslinieces Zanes Kokinas izstādi "Ariadnes pavediens". Tas ir turpinājums Zanes Kokinas pirmajai tāda paša nosaukuma (I fili di Arianna) izstādei Milānā šā gada pavasarī.

Līdztekus Zanes darbiem izstādē apskatāms arī sadarbībā ar multimediju dizaineri Alvi Misjunu tapis digitāli vizuāls darbs "Labirints", kurā ikviens ir laipni aicināts uz interaktīvu sadarbību.

Zane Kokina stāsta, ka iecere bijusi veidot ceļojošu izstādi kā saikni jeb pavedienu starp dažādām vidēm, pilsētām, valstīm, emocijām, ar kurām autore cieši saistīta. Izvēlēties ceļojumu gan fiziskā, gan emocionāli garīgā nozīmē, gan arī vietā, laikā un telpā kā izstādes pamattēmu

rosinājusi režisora Vima Vendersa filma par izcilo modes dizaineru Yohji Yamamoto.

Izstāde būs aplūkojama līdz 31.augustam.

Galerijā "Antonija" atklās Edgara Vintera personālizstādi "Retrospekcija"

Rīgā, klasiskās mākslas galerijā "Antonija" ceturtdien atklāta gleznotāja Edgara Vintera personālizstāde "Retrospekcija". Izstāde iecerēta kā atskats uz mākslinieka bagātīgo mūža veikumu. Turklāt jāpiebilst, ka 1919.gadā dzimušais mākslinieks glezno vēl joprojām.

Galerijā "Zazī" tiks atklāta Ulda Balgas izstāde "Deviņas ribas"

Rīgas Latviešu biedrībā nākamnedēļ atklās izstādi "Latviešu tradicionālais tautas tērps"
Rīgas Latviešu biedrībā nākamnedēļ atklās izstādi "Latviešu tradicionālais tautas tērps" Foto: Publicitātes foto / Senā klēts

Rīgas Latviešu biedrība

Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zālē 16. augustā tiks atklāta izstāde "Latviešu tradicionālais tautas tērps".

Izstādē būs skatāmi arheoloģiskie tērpi (7. – 13. gs.) un etnogrāfiskie tērpi (18. – 20. gs.) no visiem Latvijas novadiem. Izstāde tapusi, Rīgas Latviešu biedrībai sadarbojoties ar tradicionālās kultūras eksperti lietišķajā mākslā Lindu Rubenu, latviešu tautas tērpu pētnieci Ziedīti Muzi un mākslinieku, semiotikas pētnieku Valdi Celmu.

Ventspils muzejā notiks Starptautiskais amatniecības forums

Ventspils Pilsētas svētku laikā šajā nedēļas nogalē Ventspils muzejā pirmo reizi notiks Starptautiskais amatniecības forums. Forums 5.augustā sāksies ar dalībvalstu virtuālajām prezentācijām Ventspils Livonijas ordeņa pilī. 6.augustā no plkst.13 līdz plkst.16 Ventspils Amatu mājā notiks amatu demonstrācijas -

varēs vērot akmeņkaļa, audēju, klūdziņu un salmu pinēju, podnieku, kalēja,

leļļu darinātāju un pērļotāju amata prasmes.

Starptautiskajā amatniecības forumā piedalīsies pārstāvji no Baltkrievijas Tautas lietišķās mākslas meistaru savienības, Lietuvas Tautas lietišķās mākslas pārvaldes, Turku muzeja Somijā un Latvijas amatniecības centriem.

Ventspilī atklās grafikas plenēru

Ceturtdien Ventspils Amatu mājā atklāts 3.grafikas plenērs "Ventspils Dokumenta - 2011". Plenēra laikā Ventspils ielās un laukumos mākslas darbus radīs gan jau pazīstami, gan jauni grafikas meistari. Šogad grafikas plenērā piedalīsies grafiķi Māris Čačka, Lāsma Pujāte, Vidaga Grīnberga, Kristīne Lasmane, Ieva Nagliņa, Mārīte Kluša un Anna Orniņa.

Atklāta arī izstāde, kas nemitīgi tiks papildināta līdz plenēra noslēgumam 26.augustā.

Daugavpilī atklās izstādi "Jāņa Gleizda krāsu pasaule''

Ceturtdien Daugavpils pilsētas domes foajē atklāta Latvijas foto leģendas Jāņa Gleizda pirmā krāsaino fotogrāfiju izstāde "Jāņa Gleizda krāsu pasaule''. Izstādē skatāmas fotogrāfijas, kas ir atlasītas no Gleizda personīgā arhīva. Izstādītie darbi ir atlasīti tā, lai tie atklātu un parādītu fotogrāfijas meistaram raksturīgāko, aptverot visu viņa radošā darba periodu. Fotogrāfiju tēma ir tradicionāla - sievietes, ziedi, sports, klusā daba un ainavas, bet neierasta un unikāla ir darbu krāsa -

fotogrāfijas ir nevis melnbaltas, kas bija raksturīgi autora dzīves periodam, bet gan krāsainas.

Gleizds dzimis 1924.gada 7.maijā Rēzeknes apriņķa Ilzeskalna pagastā, Vecgailumos. Ar fotogrāfiju sācis nodarboties kopš 1951.gada. Viņam piešķirti AFIAP (1979) un EFIAP (1988) tituli. 1985.gadā Gleizdam piešķirts LPSR Nopelniem bagātā kultūras darbinieka nosaukums, 1989.gadā viņš kļuvis par Mārtiņa Buclera prēmijas laureātu. 1995.gadā Gleizdam vienam no pirmajiem fotogrāfiem Latvijā piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu