Norvēģis Doplers, kam nepatīk cilvēki

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

"Man ir divi draugi. Viens labs un otrs slikts. Un vēl man ir brālis. Var jau būt, ka viņš nav tik simpātisks kā es, bet viņš ir okei," ar šādiem vārdiem pirms vairākiem gadiem ar darbu "Naivi. Super" ("Naïve. Super") pasauli iekaroja norvēģu rakstnieks Ērlenns Lū (Erlend Loe). Šogad latviski izdots vēl viens brīnišķīgs Ērlenna Lū darbs "Doplers" ("Doppler"), kas stāsta par kādu 35 gadus vecu tradicionālas norvēģu ģimenes vīru un tēvu, kurš pēkšņi nolēmis visu pamest un pārcelties uz dzīvi teltī dažus kilometrus attālajā mežā.

Tikšanās ar Lū

Jau ar 1996.gada "Naivi. Super" rakstnieka naivistiskā, apcerīgā rakstīšanas maniere uzrunāja tieši. Tā brīžiem pat apstulbināja ar savu vienkāršību un atklātību. "Naivi. Super" galvenā varoņa apņemšanās nonullēt savu dzīvi un sākt visu no jauna uzrunāja ne tikai mani, bet daudzus, kas tuvojās vai sasnieguši trīsdesmitgadnieka slieksni.

Otra sastapšanās ar Ērlenna Lū darbiem notika pirms diviem gadiem, kad manās rokās nonāca izdevniecības "Liels un Mazs" izdotā grāmata bērniem "Kurts četrās grāmatās". Šoreiz Lū patīkami apstulbināja ar to, ka mans desmitgadīgais dēls, kurš, protams, ir liels "Xbox" spēļu (un visu citu iespējamo spēļu, multfilmu un pusaudžu seriālu) fans, paziņoja, ka "Kurts" ir labākā grāmata, ko viņš savā dzīvē ir lasījis. Jāpiebilst, ka ar zināmu piespiešanu biju panācis, ka viņš savā vecumā bija izlasījis pietiekoši daudz grāmatu, lai spētu salīdzināt.

Doplers: Man nepatīk cilvēki

"Doplers" ir jau trešais randiņš ar Lū. Lai arī stāsta sižets un ideja ir vienkāršāka par vienkāršu, tā satver aiz olām (pārnestā nozīmē, protams) un nelaiž vaļā.

"Es nemīlu cilvēkus. Man nepatīk tas, ko viņi dara. Un nepatīk tas, kas viņi ir. Un nepatīk tas, ko viņi runā," savu lēmumu pamest ģimeni, divus bērnus, atalgotu darbu, ārzemju ceļojumus, lielveikala apmeklējumus u.tml. pamato stāsta galvenais varonis.

"Doplers"
"Doplers" Foto: publicitātes

"Dzīvodams mežā, es atpestīju cilvēkus no sevis, bet sevi – no viņiem. Cilvēki tiek pasargāti no mana sarkasma un ienaida, bet es tieku pasargāts no viņu spožuma un truluma," skaidro romāna galvenais varonis.

Vienīgais Doplera kompanjons ir kāds mazs alnēns, kura māti viņš pašrocīgi nogalinājis, nemanīdams, ka blakus milzīgajam dzīvniekam ganās mazulis.

Kā raksta literatūras kritiķi, "Doplers" ir sava veida XXI gadsimta atbilde Knuta Hamsuna "Pānam". Gribētu pievienot asociācijas arī ar amerikāņu rakstnieka Džona Apdaika "Trusi, bēdz!", kura galvenais varonis Harijs Trusis Angstroms pamet savu grūto sievu un nakts melnumā ar auto triecas nekurienē.

Mans tēvs ir miris

Lēmums patverties mežā, aizbēgt no visa nav tikai protests pret pastāvošo sabiedrību. Tā pamatā, protams, emocionālas, eksistenciālas kolīzijas. "Mans tēvs ir miris," ar šādu teikumu iesākas stāsts. Tēva un dēla attiecību tēma caurvij visu romānu.

Interesanta ir nodaļa, kurā Doplers saldumu meklējumos ielavās kādā mājā, kurā sastop vientuļu pusmūža vīru vārdā Diseldorfs, kurš savā darbistabā izveidojis Otrā pasaules kara ainu ar zaldātiņiem un spēļu tankiem, tādējādi godinot savu karā bojā gājušo tēvu.

Par autoru

Norvēģis Ērlenns Lū (1969) raksta un tulko prozu, ir scenāriju autors, taču strādājis arī par slimnieku kopēju psihiatriskajā klīnikā. Literatūrā viņš debitēja 1993. gadā ar grāmatu "Sievietei līdzi" (ironiska atsauce uz populāro "Vējiem līdzi"), un jau nākamajā gadā parādījās pirmā grāmata par Kurtu – "Zivs". 1996. gadā iznāca romāns "Naivi. Super", un Lū ierindojās starp norvēģu iemīļotākajiem un lasītākajiem rakstniekiem. Šis romāns ir tulkots vairāk nekā 20 valodās, arī latviski. 2006. gadā laikrakstā "Dagbladet" publicētajā sarakstā "Naivi. Super" tika minēts starp pēdējo 25 gadu 25 labākajiem norvēģu romāniem. Lū turpina rakstīt gan pieaugušajiem, gan bērniem. 2007. gadā pēc romāna "Sievietei līdzi" Norvēģijā tika uzņemta filma, 2008. gadā parādījās pilnmetrāžas animācijas filma par Kurtu. Ērlenna Lū kontā ir arī vesela virkne balvu, tostarp Norvēģijas Kultūras ministrijas balva bērnu un jauniešu literatūrā (1996), Kritikas balva par bērnu un jauniešu grāmatām (1998) par "Kurt, quo vadis?"; Eiroparlamenta piešķirtā Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Eiropas Jauno lasītāju balva, 2006) par "Naivi. Super"; Prix Tam Tam (2006) par grāmatu "Zivs" u.c.

Oriģinālvalodā "Doplers" pirmo reizi publicēts 2004.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu