Londonas demolētājiem tiesa piespriež maigus sodus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gados jaunākie Londonas demolētāji, par spīti Lielbritānijas premjerministra Deida Kamerūna solījumiem par bargiem sodiem, tikuši cauri sveikā un atgriezušies brīvībā, vēsta "Daily Telegraph".

Laikraksts norāda, ka gados jaunajiem likuma pārkāpējiem piespriesti nebūtiski sodi un viņi atkal atgriezušies brīvībā.

Pašreizējie dati liecina, ka 240 dažādos pārkāpumos apsūdzētie vandaļi, kam jāstājas vai kuri jau stājušies tiesas priekšā, ir mazāk nekā 18 gadus veci. Kopumā saistībā ar notikušajām nekārtībām arestēti 1009 cilvēki, apsūdzības izvirzītas 464 no viņiem.

Jau esošie tiesas spriedumi ir pretrunā premjerministra solījumam. Viņš publiski izteicās, ka vandaļi sava vecuma dēļ no sodiem neizspruks.

"Ja esi pietiekami vecs, lai veiktu noziegumu, esi arī pietiekami vecs, lai saņemtu sodu," šonedēļ solīja premjers Kamerūns.

Britu mediji raksta, ka diviem 12 gadus veciem zēniem, kuri grautiņu laikā piedalījās veikala aplaupīšanā, netika piespriests nekāds sods, tikai dažu mēnešu uzraudzība. "Tiesā viens no zēniem izskatījās nokaunējies, taču pēc tiesas sēdes viņš ar māti rupjiem vārdiem lamājās uz sanākušajiem reportieriem un no nožēlas vairs nebija ne vēsts," raksta "Daily Telegraph".

Izaicinoši pat tiesas priekšā

Arī citās tiesas sēdēs scenārijs esot līdzīgs - jauniešiem pārsvarā tiek piespriesta pāris mēnešus ilga sociālo darbinieku uzraudzība. Nedaudz vecākiem bērniem, no 16 gadu vecuma, labākajā gadījumā tiekot piespriests sabiedriskais darbs. Daudzi jaunieši arī tiesas priekšā izturoties izaicinoši un par notiekošo tikai smīkņājot. Medijs norāda: lai gan speciālisti un politiķi šajās dienās daudz diskutējuši par to, ka sodu sistēma un samērs nereti nostājas likuma pārkāpēju pusē, lietas labā reāli nekas netiek darīts.

Jau ziņots, ka vairāku dienu grautiņos Londonā un citās Lielbritānijas pilsētās piedalījās pārsvarā gados jauni cilvēki no imigrantu kopienām. Liela daļa britu par pilsētu postīšanu pauduši klaju sašutumu, norādot, ka liela daļa pilsētas demolētāju dzīvo, pārtiekot no nodokļu maksātāju nodrošinātiem pabalstiem. Izskanējušas arī radikālākas idejas vandalismā pieķertajiem atņemt pašvaldību dzīvokļus un valsts garantētos pabalstus, un šai iniciatīvai internetā tiek vākti britu paraksti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu