Bauskas slimnīca mediķu protesta akcijā nepiedalīsies

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Bauskas Dzīve

Bauskas slimnīca nepiedalīsies protesta akcijā pret līdzekļu trūkumu veselības aprūpē. Jāpielāgojas apstākļiem, jāiztiek ar tādu finansējumu, kāds ir, saka SIA «Bauskas slimnīca» valdes loceklis Uģis Zeltiņš.

Lokālo daudzprofilu slimnīcu Cēsīs, Kuldīgā, Ogrē vadītāji 10. augustā mediķu arodbiedrības rīkotajā preses konferencē informēja, ka nepietiekama finansējuma dēļ ar 1. septembri var tikt pārtraukta neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana akūtiem pacientiem. Piemēram, Kuldīgas slimnīcā visam gadam piešķirti līdzekļi 2208 pacientu ārstēšanai, bet medicīniskā palīdzība jau sniegta 2341 pacientam, tā informējis Ivars Eglītis, Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs, bijušais veselības ministrs.

Veselības norēķinu centra (VNC) piešķirtie līdzekļi pārtērēti arī SIA «Bauskas slimnīca». Ambulatorajiem izmeklējumiem pirmajā pusgadā VNC Bauskas slimnīcai bija paredzējis Ls 279 452, bet šī summa pārtērēta par Ls 53 965. Stacionāra aprūpes nodaļā gada pirmajos sešos mēnešos VNC bija ieplānojis finansējumu 1074 pacientu ārstēšanai, bet medicīnisko palīdzību saņēmuši 1210 cilvēku. Pārtēriņš tiek segts no līdzekļu uzkrājuma, ko iestāde izveidojusi vairāku gadu laikā, skaidro Sandra Drozdovska, SIA «Bauskas slimnīca» finanšu uzskaites daļas vadītāja.

Bauskas slimnīcas ambulatorajā daļā nav ierobežojumu pieņemšanā pie speciālistiem. Izņēmums ir datortomogrāfiskie izmeklējumi, kur ar 1. augustu dienā pieņem piecus pacientus (līdz tam astoņus), paredzot, ka papildus jāizmeklē steidzamie gadījumi un dienas stacionāra pacienti. Iepriekš jāpierakstās pieņemšanai pie ginekologa, bet akūtas pacientes pie ārsta var tikt uzreiz.

SIA «Aizkraukles slimnīca» jau jūnijā noteica ierobežojumus. Tur ar pacienta iemaksu Ls 3 (valsts kvota) pie katra speciālista dienā pieņem tikai divus cilvēkus, pārējiem pacienta iemaksa ir desmit lati. Netiek ierobežota pieņemšana pie pediatra un endokrinologa, kā arī ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu laboratoriskajiem izmeklējumiem, «Bauskas Dzīve» uzzināja SIA «Aizkraukles slimnīca» ambulatorās daļas reģistratūrā.

Protesta akcijas jau šonedēļ varētu notikt Cēsīs, nākamnedēļ Kuldīgā un Ogrē, informējis Valdis Keris, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs. Nevis mediķiem, bet pacientiem ir jāprotestē, jo nepietiekamais veselības aprūpes finansējums ierobežo viņu tiesības saņemt medicīnisko palīdzību, piebilst Uģis Zeltiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu