Igaunijas šāvējs varētu būt iedvesmojies no Norvēģijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas aizsardzības ministrijas ēkā, kas atrodas Tallinas centrā, ceturtdien izcēlusies apšaude, un uzbrucējs sagrāba ķīlniekus. Ēkā atskanējis arī vismaz viens sprādziens. Igaunijas laikraksts "Postimees" ziņo, ka ķīlnieki atbrīvoti un uzbrucējs miris. Noskaidrots, ka varmāka bijis kreisās partijas biedrs.

Papildināts ar jaunāko informāciju.

Bruņotais uzbrucējs, kas ceturtdien bija sagrābis ķīlniekus Igaunijas Aizsardzības ministrijā, bijis jurists un Igaunijas Apvienotās kreisās partijas biedrs Karens Drambjans, žurnālisti informēti preses konferencē Igaunijas Valsts prokuratūrā.

Iepriekš izskanēja informācija, ka uzbrucējs nošāvies pats, taču tagad policija apstiprina, ka viņš nošauts operācijas laikā.

Sākotnējais pieņēmums, ka ķīlnieku krīzi izraisījis kāds bijušais Aizsardzības spēku karavīrs, nav apstiprinājies, Portālam "Delfi.ee" apliecinājis premjerministrs Andruss Ansips.

Nesekmīgi kandidējis vēlēšanās

Zināms, ka 1954.gadā dzimušais Drambjans pirms diviem gadiem nesekmīgi kandidējis vietējo pašvaldību vēlēšanās.

Kā žurnālistiem pastāstījis aizsardzības ministrs Marts Lārs, domājams, ka Drambjana plāni bijuši nopietni, jo viņam līdzi bijušas aptuveni simts patronas, soma ar sprāgstvielām un gāzmaska.

Pēc Ansipa teiktā, Drambjans nav izvirzījis nekādas prasības un viņa rīcības iemesli tā arī palikuši nezināmi.

Iespējams, iedvesmojies no Norvēģu slepkavas

Kā uzskata Ansips un Lārs, iespējams, ka uzbrucēju iedvesmojis norvēģis Anderss Bērings-Breivīks, kas jūlijā uzspridzināja mīnētu kravas furgonu pie valdības ēku kvartāla Oslo centrā un vēlāk sarīkoja asinspirti Ūteijas salā, kur notika vadošās Darba partijas jauniešu grupas vasaras nometne.

Ierodas specvienības un sapieri

Ministrijas apkārtni norobežojusi policija, un Igaunijas nacionālā raidorganizācija ERR vēsta, ka policisti, kā arī ātrās palīdzības darbinieki esot iegājuši ēkā.

Uz notikuma vietu nosūtīta arī sapieru vienība ar suņiem.

Ziemeļigaunijas policijas prefektūras pārstāve Aleksandra Solnceva ERR pavēstīja, ka plkst. 15.10 ministrijas ēkā atskanējis pirmais šāviens.

"Ministrijas apkārtne ir ielenkta. Cilvēki ir evakuēti, un policijas izmeklētāji pēta apstākļus. Šobrīd nav informācijas par kādu ievainoto," teica Solnceva.

Aizsardzības ministra ēkā nebija

Aizsardzības ministrijas pārstāvis Pēters Kuimets pavēstīja, ka incidenta brīdī aizsardzības ministrs Marts Lārs ēkā nav atradies.

Tikmēr portāls "Delfi" un laikraksts "Postimees" ziņo, ka atskanējuši vairāki šāvieni un ka ēkā esot sagrābts ķīlnieks, kas, domājams, esot viens no nama apsargiem.

Vēlāk izskanējušas ziņas, ka ķīlnieki esot divi.

Laikraksts "Postimees" vēsta, ka plkst. 15.50 esot atskanējis vēl viens šāviens, bet vēl pēc pusstundas notikuma vietā esot ieradusies policijas īpašo uzdevumu vienība.

Darbinieki bēg pa logiem

ERR reportieris no notikumu vietas ziņo, ka vairāki ministrijas darbinieki ēku esot pametuši pa logiem.

Viens no viņiem pastāstījis, ka kāds bijušais Aizsardzības spēku karavīrs vispirms uzspridzinājis spridzekli, tad raidījis šāvienu un pēc tam par ķīlnieku sagrābis apsargu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu