"Baltijas pērle" īpašais viesis šogad būs Kims Kiduks

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kinofestivālā "Baltijas pērle" īpašais viesis šogad būs mūsdienu ievērojamākais korejiešu kinorežisors Kims Kiduks, pirmdien preses konferencē paziņoja festivāla ģenerāldirektore Marina Ļipčenko.

(papildināts viss teksts)

Korejiešu kinorežisors Kims Kiduks Rīgā

Tikšanās ar viņu Rīgā paredzēta pirms Kima jaunākās filmas "Arirang" seansa, kurā vienīgo lomu atveido pats režisors. Šī filma 2011.gadā Kannu kinofestivālā ieguva "Zelta palmas zara" nomināciju.

Kinokritiķe Daira Āboliņa pauda gandarījumu, ka festivāla viesu statusā pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal atgriežas lieli "vārdi" – iepriekš "Baltijas pērles" viesu vidū bijušas tādas zvaigznes kā Katrīna Denēva, Alēns Delons un Džina Lolobridžida, Pjērs Rišārs un citi.

SIA "Rīgas nami" valdes loceklis Almers Ludviks, festivāla "Baltijas pērle" ģenerāldirektore Marina Ļipčenko, kino kritiķe Daira Āboliņa un festivāla "Baltijas pērle" ārzemju sakaru menedžere Maija Berķe piedalās festivāla preses konferencē kinoteātrī "Rīga"
SIA "Rīgas nami" valdes loceklis Almers Ludviks, festivāla "Baltijas pērle" ģenerāldirektore Marina Ļipčenko, kino kritiķe Daira Āboliņa un festivāla "Baltijas pērle" ārzemju sakaru menedžere Maija Berķe piedalās festivāla preses konferencē kinoteātrī "Rīga" Foto: LETA

Festivāls, kas šoruden notiks no 15. līdz 25.septembrim, piedāvās kopumā 44 filmas – gan pavisam nesen radītus meistardarbus, kas guvuši ievērību lielākajos kinofestivālos, gan nu jau par leģendām kļuvušas Holivudas kinolentes.

"Baltijas pērli" atklās šā gada franču kinolente "Mākslinieks" Mišela Hazanaviča režijā, kas uzņemta 20.–30.gadu stilistikā un augstu novērtēta Kannu kinofestivālā. Festivāls arī šogad piedāvās dažādas programmas, tostarp "Kino & klasika: zudušo laiku meklējot" (""Zelta jaunatne", "Orlando", "Nāve Venēcijā" un "Gepards"), "Holivudas leģendas – laikmeta kinosimboli" ("Mata Hari", "Gilda", "Nelabais ir sieviete", "Vējiem līdzi", "Kleopatra" un "Kā nozagt miljonu") un "Šedevru atgriešanās" ("Debesu dienas").

Atsevišķa filmu programma šogad veltīta tēmai "Kino un mode", kurā būs skatāmas Īvam Senlorānam, Valentīno, Kristiānam Dioram, Karlam Lāgerfeldam un modes pasaules aizkulisēm veltītas filmas.

Kā neparastu faktu Ļipčenko atzīmēja "Baltijas pērles" programmā iekļauto pasaulē pirmo trīsdimensiju erotisko filmu – Honkongā uzņemto "Sekss un Dzen 3D – ekstremālā ekstāze".

Par godu kinofestivāla atklāšanai kinomīļus 16. septembrī Kongresu namā gaida kino maratons jeb "Kino provokāciju nakts". Seanss sāksies ar filmu, kas izraisījusi strīdu vētru un Kannu kinofestivāla kritikas sašutumu – austrāliešu debitantes Džūlijas Lī kinolenti "Guļošā skaistule". Nakts kino maratonu atsvaidzinās japāņu erotiskais mūzikls "Zemūdens mīlestība", bet noslēgumā – nervus stindzinošs stāsts par savdabīgu veidu, kā uzmundrināt ģimenes attiecības un pārvarēt pusmūža krīzi, – Toma Tikvera filma "Trijatā".

"Kādas 20 no šā festivāla filmām, pamatā kino klasika, ir tādas – ja tu tās noskaties, tad pirmo kursu kino augstskolā vari izlaist,"

šā gada festivāla kino programmu raksturoja Āboliņa.

Pārklājas divi kinofestivāli

Viņa izteica nožēlu, ka šogad atkal "Baltijas pērle" daļēji pārklājas ar kinofestivālu "Arsenāls", un aicināja nākamajos gados no tā izvairīties. "Šīs radoši sarežģītās attiecības jau gadiem nav atrisinātas," viņa teica. "Manuprāt, tas nodara pāri kino skatītājiem (..) un traucē abiem festivāliem attīstīties un sasniegt tādu līmeni kā Lietuvas un Igaunijas lielākajiem kinofestivāliem."

Citās domās bija Ļipčenko, norādot, ka nesaskata neko sliktu faktā, ka abi festivāli norit gandrīz vienlaikus. "Jo vairāk svētku, jo labāk," viņa sacīja un piebilda, ka konkurence abu festivālu vidū liek tiem piedāvāt arvien interesantākas programmas cīņā par skatītājiem.

Kinofestivāls "Baltijas pērle" šogad notiks Rīgas Kongresu namā un "Splendid Palace" jeb "Kino Rīga", filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā. Tā kā Kongresu namā netiks nodrošinātas austiņas, skatītāji aicināti izmantot personīgās austiņas, kādas lieto datoriem vai CD atskaņotājiem.

Biļetes un abonementus uz kinofestivālu varēs iegādāties "Biļešu servisa" un "Splendid Palace" kasēs, kā arī Rīgas Kongresu namā izvietotajā Festivāla centrā, kas sāks darbu 20.augustā. Festivāla seansu plāns tiks publiskots 22.augustā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu