«Mūsdienu Latvijas garša»: kurš restorānā maizi ēd? (34)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Pirmajā raidījumā «Latvijas mūsdienu garša» savas prasmes rādīja restorāna «Neiburgs» šefpavārs Tomass Godiņš. Lai gan viņa sniegums tika novērtēts gandrīz izcili -13 karotes un divi plusiņi, žūriju sarūgtināja maizes pasniegšanas aizmiršana restorānā. Uz ko, raidījuma vadītājs Ints Teterovskis atbildēja: «Kurš gan restorānā maizi nāk ēst!»

«Mūsdienu Latvijas garšas» jaunās, trešās sezonas odziņa ir spēcīgais dalībnieku sastāvs: restorāna «Bibliotēka N°1» šefpavārs Māris Jansons, Raimonds Zommers no restorāna «Kaļķu vārti», Lauris Aleksejevs no «36. līnijas», Māris Astičs no «Le Dome», Tomass Godiņš no «Neiburga», Heinrihs Erhards no «He’s restaurant», Rihards Frīdenbergs-Kalniņš no «EcoCatering» un vienīgā sieviete vīru kompānijā būs Svetlana Riškova no «Elementa».

Trešās sezonas žūrijā redzēsim jau zināmus ekspertus - viesmīlības eksperti Ilzi Jurkāni un zemnieku Mareku Bērziņu. Trešā eksperta lomu šajā sezonā pildīs komponists Zigmars Liepiņš.

Foto: TV3

Pirmajā pavāršova raidījumā savu talantu demonstrēja restorāna «Neiburgs» šefpavārs Tomass Godiņš. Tomass Vecrīgā esošajā restorānā par šefpavāru strādā jau divus gadus, tomēr kopumā šefpavāra amatā ir jau septiņus gadus. «Es sāku 23 gadu vecumā strādāt par šefpavāru, bet domāju, tas ir par agru, jo šefpavāram ir vajadzīga liela pieredze, lai veidotu savas receptes, knifiņus, lai izveidotos savs rokraksts,» domā šefpavārs Tomass Godiņš. «Man patīk sava profesija un tas, ka šajā restorānā man ļauj realizēt savas idejas!»

Aplūkojot restorāna ēdienkarti, komponists Liepiņš secina: «Jāņem vērā, ka šis restorāns atrodas uz ielas, kur ir daudz tūristu - tāda kā

ziloņtaka uz padzeršanās vietu.

Un vēl - te nav mākslas galerija, tas viss ir bizness.»

Zandarts un kompliments: gandrīz ideāli!

Kā pirmo ēdienu eksperti izvēlējās Latvijas zandartu, jo, viņuprāt, tas bija viens no retajiem ēdieniem ēdienkartē, kas bija latvisks.

Zandarts tika papildināts ar pastinaka biezeni ar sakapātām ķimenēm, blanšētu puravu daļu, kā arī kaltēto baraviku mērci. «Lieliska ideja ir ķimenes biezenī, kā arī man patīk dekorējums ar ziedu,» vērtē Ilze. «Zandartam nebija nekādas īpašas vainas, bet nekas tāds, lai palektos un teiktu - nekad dzīvē neko tādu neesmu ēdis,» secina Liepiņš.

Kā komplimentu šefpavārs pasniedza ceptu foreli, svaigo sieru ar mārrutku mērci, lauku tomātu salsā un ar lēni vārītu paipalu olu. Jāatzīmē, līdz pat 50 minūtēm. Tas viss tika pildīts burciņās, kur tika iepūsti dūmi. Dūmi tika radīti no ābeles un tie deva ēdienam kūpinājuma aromātu. Par komplimentu Ilze Jurkāne un Mareks Bērziņš bija sajūsmā, kamēr Zigmaram Liepiņam nebija skaidra šī dūmu ideja.

Kur ir maize?

Tomēr Ilzei vēl aizvien nepatika tas, ka restorānā netika piedāvāta maize, kaut gan tika teikts, ka tā ir tepat cepta. «Maize man ir viena no primārajām vērtībām,» uzsvēra Mareks. Arī Tomass atzina, ka maizes nepasniegšana bija ļoti rupja kļūda. Tomēr raidījuma vadītājs šo «cepšanos» nodēvēja par lieku:

«Kurš restorānā iet maizi ēst? Ēd mājās to maizi!»
Foto: Ekrānšāviņš

Konkursa ēdiens izdevies

Konkursa ēdiens bija zemā temperatūrā gatavots truša polontīns ar truša aknu pastēti, alū briedinātu rudzu maizi un ābolu sulā noturētām bietēm. «Pastēte ir izcils numurs,» vērtē Liepiņš. Arī Marekam patika pastēte, bet Ilze slavēja biešu un maizes pagatavošanas tehniku. «Trusis bija gandrīz par mīkstu,» secināja Ilze.

Kopumā žūrijai viss patika, esot priecēti gan garīgi, gan fiziski!

Žūrijas vērtējums sastāv no 5 karotēm un vienas deserta dakšiņas, kas ir plusiņš.

Markers - 4 karotes un viena deserta dakšiņa.

Ilze - 5 karotes.

Zigmārs - 4 karotes un viena dakšiņa.

Kopā: 13 karotes un divi plusiņi.

Nākamajā raidījumā skatieties Laura Aleksejeva sniegumu restorānā «36. paralēle».

Komentāri (34)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu