Sīrijas pilsētā Hamā ieiet tanki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopš šī gada sākuma daudzas arābu valstis piedzīvo lielākos iedzīvotāju protestus pēdējo 20 gadu laikā. Vairākās reģiona valstīs protesti ir prasījuši daudzus simtus cilvēku dzīvības, dažās no tām sasniedzot sākotnējo mērķi - gāzt ilggadējos diktatorus. Sīrijā jau vairākus mēnešus turpinās pretvaldības protesti, kas tiek nežēlīgi apspiesti. Armijas tanki svētdien iegāja valsts ceturtajā lielākajā pilsētā Hamā, apšaudēs nogalinot 95 savas valsts iedzīvotājus un ievainojot desmitiem cilvēku.

Precizēta saskaņā ar jaunāko informāciju un video.

Tā aģentūrai Reuters ziņo cilvēktiesību aktīvisti. Vietējais ārsts, kurš vēlējās palikt anonīms, aģentūrai "Reuters" teica, ka pilsētas slimnīcās trūkst asiņu pārliešanai.

Viņš pastāstīja, ka tanki iebraukuši pilsētā no četrām pusēm, tie apšauda ēkas un noārda pilsētas iedzīvotāju izveidotās barikādes. Iedzīvotāji apmētā tankus ar degbumbām un akmeņiem. Lielā daļā pilsētas pārtraukta ūdens un elektroapgāde - šādas metodes Sīrijas armija parasti izmanto pilsētās, kurās tā apspiež protestus.

Ja Ēģiptes revolūciju dēvēja par analoģiju Berlīnes mūra krišanai, tad Sīrijas gadījumā viedokļi dalās. Starptautiskās politikas eksperti izsakās, ka visticamāk sīriešiem pašiem būs jātiek galā ar haosu valstī, jo atšķirībā no rietumvalstu vienotās nostājas Lībijas gadījumā, vismaz pagaidām lielvalstis nav stingri nostājušās Sīrijas nemiernieku pusē. Tādēļ par situāciju Sīrijā tiek izteiktas prognozes, kas nenorāda uz ātru konflikta risinājumu.

Sīrijas pilsēta Hama, 31.jūlijs

Sīrijā kopš marta notiek protesti, kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju. Sīrijas diktatora-prezidenta Bašara al Asada režīms vaino nekārtībās "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori. Hamā, kur ir 700 000 iedzīvotāji, pēdējā laikā notikuši vieni no lielākajiem pretvaldības protestiem Sīrijā.

Pēc starptautiskās nevalstiskās organizācijas "Avaaz" ("Balss") datiem, Sīrijas varas iestādes, vēršoties pret protestiem, ir nogalinājušas vairāk nekā 1600 cilvēkus un aizturējušas 26 tūkstošus, no kuriem vairāk nekā 12 tūkstoši vēl atrodas apcietinājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu