Sestdien Rīgā notiks pasaules čempionāts ielu vingrošanā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sestdien, 3.augustā, plkst. 11.00 Kongresu nama laukumā tiks atklāts trešais pasaules čempionāts ielu vingrošanā. Pēdējo reizi šāda mēroga pasākums norisināsies Rīgā, pulcējot labākos ielu vingrotājus no 35 valstīm, TVNET informē organizatori.

Ielu vingrošanas straujās attīstības dēļ pirmo reizi tiks pārstāvēti Āfrikas un Āzijas kontinents.

Neskatoties uz to, ka pasaules čempionāts ielu vingrošanā Rīgā notiks pēdējo reizi, jo apmēram 20 citas valstis ir izrādījušas lielu interesi pārņemt pasaules čempionāta ielu vingrošanā organizēšanas stafeti savās rokās, tuvākajā nākotnē Rīga tomēr netiks atstāta novārtā, noteikti galvaspilsētas iemītnieki un viesi tiks priecēti ar daudzām starptautiskām sacensībām ielu vingrošanā.

Lai noskaidrotu spēcīgākos ielu vingrotājus, katrā pārstāvētajā valstī tika organizēti nacionālie čempionāti. Pasaulē aizvien populārākas kļūst sacensības internetā. Dažās no valstīm ielu vingrošanas čempionātos jebkurš gribētājs varēja iesūtīt video ar savu ielu vingrošanas paraugdemonstrējumu un starptautiska žūrija izvērtēja katra dalībnieka sniegumu, tādā veidā sniedzot iespēju piedalīties jebkuram sportistam no jebkuras vietas.

Ar VAS «Latvijas Dzelzceļa» atbalstu pasaules čempions ielu vingrošanā Rīgā tiks noskaidrots «Freestyle» disciplīnā. Tā ir brīvu kustību un šova elementu disciplīna, kurā dalībnieki divos raundos, ignorējot fizikas likumus, sniedz savu spēju paraugdemonstrējumu. Katra dalībnieka sniegumu izvērtēs gan citi dalībnieki, gan pieredzējuši pasaules klases tiesneši – Dr. G un Eduard Checo (ASV), Makars Zubkovs (Igaunija), Aleksandrs Borisovs (Krievija) un Lasse Tuffte (Norvēģija).

«Latvijas dzelzceļš jau vairākus gadus ir kopā ar profesionālo sportu, atbalstot mūsu sportistus, kuri nes Latvijas vārdu pasaulē. Taču daudz nozīmīgāks ir tieši tautas sports, jo sportojot cilvēks kļūst veselāks, jūtas labāk un arī strādā ražīgāk. Tāpēc mēs atbalstām ielu vingrošanas čempionātu un aicinām ikvienu izmēģināt savus spēkus mūsu veidotajā Tautas klasē, kas būs pa spēkam ikvienam,» pauž LDz prezidents Uģis Magonis.

Bez «Freestyle» posma notiks arī vairākas spēka sacensību kategorijas, kurās pasaules čempionāta dalībnieki varēs mēģināt labot esošos pasaules spēka rekordus. Papildus čempionāta sacensību posmiem visas dienas garumā norisināsies arī Tautas klases sacensības sievietēm un vīriešiem. Dāmas savā starpā sacentīsies, turoties pie stieņa, turot elkoņus 90 grādu leņķī, toties vīriešiem papildus turēšanās pie stieņa disciplīnai būs jāpierāda sevi arī pievelkoties. Sieviešu un vīriešu konkurence notiks divās vecuma grupās, savā starpā cīnīsies tie, kas jaunāki par 18 gadiem, bet 18 gadu slieksni pārvarējušie sacentīsies atsevišķi.

Latviju pasaules čempionātā ielu vingrošanā pārstāvēs divi dalībnieki, kuri tika atlasīti Latvijas ielu vingrošanas čempionātā, kas norisinājās 13.jūlijā Grīziņkalnā. Šogad Latviju pārstāvēs Dāvids Lazarevs (Valmiera) un Gustavs Gedrovics (Jūrmala). Izredzes tikt pie godalgām abiem puišiem prasīs cīņu: neskatoties uz viņu augsto fiziskās sagatavotības līmeni, starptautiskās sacensību pieredzes trūkums ir abu vājākā puse.

Šogad pasaules ielu vingrošanas čempionātā liegta dalība profesionāliem vingrotājiem, kuri jebkad ir bijuši FIG (Fédération Internationale de Gymnastique) sarakstā. Šāds kritērijs noteikts, ņemot vērā to, ka ielu vingrošanai kā atsevišķam sporta veidam ir jāsaglabā sava identitāte, pat ja šis sporta veids ir tikai attīstības stadijā. Papildus noteiktajiem kritērijiem dalībniekiem tiks veikta dopinga kontrole atbilstoši WADA (World Anti-Doping Agency) prasībām.

Intriģējošāki noteikumi šogad attieksies uz dalībnieku apģērbu uzstāšanās laikā. Izceļot to, ka šis ir ielu sporta veids, dalībniekiem attiecīgi tas jāparāda arī izskatā. Katram dalībniekam nebūs atļauts uzstāties bez apaviem vai apspīlētos vingrotāju kostīmos, tomēr izmantot apģērbu kā šova elementu ir atļauts. Lielisks paraugs kopējā tēla izveidei ir Latvijas sportists Aleksandrs Ivaško, kurš 2012.gada pasaules čempionātā ielu vingrošanā piedalījās uzvalkā, gluži kā īsts Džeimss Bonds.

Pasākuma apmeklētāji varēs atbalstīt savus favorītus, piedaloties skatītāju simpātijas noteikšanā. Skatītāju balvu iegūs tas sportists, kurš saņems visvairāk balsu. Pēc iepriekšējās pieredzes parasti šo balvu saņem tie dalībnieki, kuri koncentrējas darbam ar publiku paralēli spēcīgu ielu vingrošanas elementu izpildei.

Pasaules čempionāta norises laikā apmeklētāji varēs piedalīties dažādos konkursos, izbaudīt populāru Latvijas mūziķu, dejotāju un citu mākslinieku priekšnesumus.

Šogad līdzīgi kā pagājušajā gadā par dalībnieku un skatītāju veselības drošību rūpēsies medicīnas sabiedrības «ARS» speciālisti. Tradicionāli uz čempionātu tiek aicināti ciemos visu Latvijas bērnunamu bērni, kuri ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un «RIMI Latvia» atbalstu tiks ne tikai pie laba noskaņojuma, bet arī gardām pusdienām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu