ES komisāre jūtas vīlusies Austrijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ES tieslietu komisāre Viviana Redinga jūtas vīlusies Austrijas rīcībā, kad tā atļāva izbraukt no valsts kara noziegumos aizdomās turētajam Krievijas pilsonim Mihailam Golovatovam, kaut arī viņu meklē Lietuva.

"Es personiski esmu vīlusies Austrijas rīcībā. Austrijas varas iestādes nedarīja sev godu Golovatova lietā," otrdien intervijā Austrijas Preses Aģentūrai (APA) atzina Redinga.

Minot nesenās sarunas Sopotā, Polijā, komisāre piebilda, ka tas ir unikāls gadījums, ka šāds incidents jāizskata ES tieslietu ministru apspriedē.

"Esmu pārsteigta par Austrijas avotu apgalvojumiem medijos, ka Eiropas Komisija esot attaisnojusi Austrijas rīcību. Tas noteikti tā nav," sacīja Redinga. Gluži pretēji, viņa bijusi spiesta visu ES kolēģu priekšā aicināt Austrijas tieslietu ministri sadarboties ar Lietuvu.

Vīnē prezidents Heincs Fišers piekrita, ka Austrijas rīcība šajā lietā "radījusi negatīvu iespaidu", taču piebilda, ka būtiskais tajā ir tas, ka procedūra atbildusi valsts tiesību principiem.

Tieslietu ministre Beatriksa Karla uzsvērusi, ka tas tā bijis. "Kamēr es nevaru pierādīt pretējo, es pieņemu šo nostāju," teica Fišers.

Tieslietu ministre Karla, kura ir konservatīvās Tautas partijas (VP) biedre, pauda "pārsteigumu" par Redingas kritiku. Karlas pārstāvis teica, ka Sopotas apspriedes laikā Redinga esot piekritusi, ka Austrijas lēmums esot bijis "juridiski korekts", pat ja tas bijis "politiski apšaubāms".

Viņš atkārtoja Karlas apgalvojumu, ka politiskā lēmuma neesot bijis vispār un tas pieņemts tikai padoto amatpersonu līmenī. Pret to iebilda valsts prokuratūras pārstāvis, kurš runāja par Tieslietu ministrijas iejaukšanos.

Golovatovu Lietuvā meklē kā specvienības "Alfa" komandieri, kura 1991.gada 13.janvāra "asiņainajā svētdienā" triecienā ieņēma televīzijas ēku Viļņā, nogalinot 14 un ievainojot simtiem cilvēku.

Pēc aresta Vīnes lidostā 14.jūlijā Austrijas varas iestādes viņu atbrīvoja it kā tādēļ, ka Eiropas aresta orderis esot bijis "pārāk neskaidri" formulēts. Šī lieta izraisīja ievērojamu spriedzi Austrijas un Baltijas valstu attiecībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu