Ar ko jaunais cirks atšķiras no mums pazīstamā tradicionālā cirka? (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jau pēc nepilnām divām nedēļām sāksies starptautiskais ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāls RE RE Rīga!, kura laikā ikvienam Rīgas iedzīvotājam un viesim būs iespēja baudīt pārsteidzošus un tehniski sarežģītus jaunā cirka priekšnesumus. Bet kas īsti ir jaunais cirks un ar ko tas atšķiras no tradicionālā cirka?

Jau pēc nepilnām trīs nedēļām sāksies starptautiskais ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāls RE RE Rīga!, kura laikā ikvienam Rīgas iedzīvotājam un viesim būs iespēja baudīt pārsteidzošus un tehniski sarežģītus jaunā cirka priekšnesumus. Bet kas īsti ir jaunais cirks un ar ko tas atšķiras no tradicionālā cirka?

Būtiskākā atšķirība ir tāda, ka jaunajā cirkā netiek izmantoti dzīvnieki, tāpat uz ielas nepastāv noteikta spēles telpa.

Māksliniekam jāpielāgojas urbānās vides likumiem,

tomēr viņam ir iespēja pārvietoties, izvēlēties vietu un to, kāds veidosies publikas skatpunkts.

Pārmaiņas cirkā turpinās, jo jaunā cirka raksturīgākā pazīme ir meklējumi. Cirka pamatelementi gan tradicionālajā, gan jaunajā cirkā saglabājas vieni un tie paši, jaunais cirks tikai izmaina skatījumu uz tiem.

Jaunais cirks saglabā daudzas tradicionālā cirka disciplīnas – akrobātiku, žonglēšanu u.c. –, piešķir tām teatrālāku raksturu un uzsver jebkura mākslinieka kontaktu ar auditoriju.

Tā kā izrāde veidojas kā viens veselums,

tā tiecas uzrunāt skatītājus ar kādu tēmu vai problēmu, nevis tikai demonstrē netipiskas spējas.

Treškārt, cirka mākslinieki iegūst speciālu izglītību. Pat ja jaunā cirka kompānijas sadarbojas ar cirka ģimenēm, mākslinieki ir izglītojušies profesionālās skolās vai izbijuši citu nozaru (sporta, deju u.c.) profesionāļi, kas specializējušies cirka mākslā.

Jaunais cirks iesaista un apvieno visneiedomājamākos mākslas un sporta veidus. Zūd priekšnesumu kanons – katrs var savā izrādē iesaistīt aizvien jaunus priekšnesumus. Ar šī kanona zušanu saistāma arī tādu kompāniju rašanās, kuras attīsta un demonstrē meistarību kādā vienā konkrētā disciplīnā.

Katrai izrādei tiek piemērota īpaša mūzika, gaisma un tērpi, kas rada īpašu atmosfēru

Tomēr svarīgākais ir tas, ka cirks vairs ne tikai izrāda un apbrīno cilvēka spējas, bet rada alternatīvu pasauli - mainījusies pieeja, svarīgi ir ne tikai pārsteigt vai nobiedēt, bet arī sniegt estētisku un emocionālu baudījumu. Jaunā cirka mērķis ir izmantot mākslinieka meistarību, lai pēc iespējas veiksmīgāk atklātu izrādes māksliniecisko un idejisko koncepciju.

100 dalībniekus no 12 pasaules valstīm

Jau ziņots, ka Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014 programmas ietvaros RE RE Rīga! pulcēs aptuveni 100 dalībniekus no 12 pasaules valstīm. Trīs dienu garumā Rīgu piepildīs pārsteidzošas jaunā cirka izrādes, pasaules mūzika, deja un ielu teātris. Ikviens, kurš vēlas ļauties pārsteigumiem, iepazīt jaunu pasauli, baudīt pasaules kultūru un piedzīvot brīnumu, aicināts no 9.augusta līdz 11.augustam apmeklēt AB Dambi, Noasu, Operas skvēru, Vecrīgu, Esplanādi!

Trīs dienas augustā pilsētā varēs baudīt mākslas brīnumu, sastopoties ar visdažādākajām pasaules kultūrām. Elpu aizraujoši akrobātu priekšnesumi, pārsteidzoši žonglēšanas demonstrējumi, tehniski sarežģīti triki, dzirksteļojošas dejas, pa visu pasauli izceļojošas cirka trupas - tas viss būs sastopams tepat Rīgā!

Tāpat festivāls būs īsta bauda pasaules mūzikas gardēžiem

- folkmūzika savienojumā ar Indijas un arābu vokālo tradīciju, perkusijas, ērģeles, akordeons, pūšamie instrumenti, marokāņu mūzikas ritmi, psihodēliskais roks savienojumā ar saksofona spēli, flauta, ebreju arfa - šie ir tikai daži no instrumentiem, kurus varēs dzirdēt festivālā.

Festivāls RE RE Rīga! solās būt viens no šīs vasaras krāšņākajiem notikumiem, spilgti piesakot Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014. Festivāls tapis, pateicoties Rīgas domes, Nodibinājuma Rīga 2014 un uzņēmuma Re&Re sadarbībai.



Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu