Uz Roņu salu peldus jaunā, citā kvalitātē (25)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Nelabvēlīgie laika apstākļi Ingum Siliņam jūlija vidū liedza no Kolkas raga peldus sasniegt Igaunijai piederošo Roņu salu. Viņš gan plinti krūmos nemet un ir apņēmības pilns aptuveni 38 kilometrus garo distanci sālsūdenī veikt nākamgad - ar pieredzes bagāžu, gūtām atziņām un mērķtiecīgu gatavošanos citā kvalitātē.

Ventspils triatlonists šo sapni loloja divus gadus, peldējumam rūpīgi gatavojoties kā fiziski, tā mentāli. Pirms došanās jūrā viņš divas dienas brieda netālu no starta vietas. Siliņu vairāk uztrauca psiholoģiskā gatavība, laiku pa laikam galvā iezogoties pa kādam šaubu pilienam. Tomēr ar to tika galā, bet cilvēka spēkos nav iespējams uzvarēt nepārvaramus dabas apstākļus, kas šajā gadījumā bija metru un 10 centimetrus augstie jūras viļņi.

Viļņi sita ārā no ritma

Atceroties 16. jūlija notikumus, viņš teica: «Sākumā, protams, bija sāpīgi, bet pēc pārdomu brīža sapratu, ka nav par ko skumt. Laikapstākļus es nevaru ietekmēt. Kad bija ēšanas pauzes, laikapstākļi bija nenormāli. Haotiskie ziemeļu vēja radītie viļņi sita ārā no ritma, kā rezultātā sarijos ūdeni. Uz priekšu gāja, bet ceturtajā pauzē vairs negribējās dzert, bija slikta dūša, kas mani atturēja. Tādos viļņos es nevarēju turpināt peldējumu, jo enerģija būtu beigusies tā vai tā. Glābēji labi redzēja, kā es cīnos ar viļņiem.»

Ingus Siliņš
Ingus Siliņš Foto: no personīgā arhīva

Agrajā rīta stundā pirms peldējuma nekas neliecināja par nelabvēlīgiem laikapstākļiem, bet vēlāk viss sagriezās kājām gaisā. Tomēr 16. jūlijs no paredzētajām piecām dienām, kuru laikā bija plānots sākt ceļu pretī Roņu salai, bija vispiemērotākā diena, lai sāktu rokām šķelt viļņus. Ūdenī viņš pavadīja divas stundas, veicot aptuveni sešarpus kilometrus.

Attālinoties no krasta, pasliktinājās laikapstākļi

«Biju gatavs. Viļņi bija tādi, lai varētu tikt uz priekšu. Tas bija vislabākais laiks, bet dziļāk jūrā viss mainījās,» tās dienas notikumus atminas 31 gadu vecais Siliņš. «Peldot par finišu nedomāju. Domāju par tehniku, skatījos uz laivu, kas man bija kreisajā pusē, arī priekšā uz jahtu. Bet...»

Nākamajā gadā viss notiks spontānāk. Viņš ar savu komandu nenospraudīs konkrētu laiku, dienas, kurās jādodas ceļā. Ja būs mierīga jūra, lēmums tiks pieņemts teju nekavējoties un peldējums pretī Igaunijas krastiem varēs sākties. «Uzreiz bija skaidrs, ka nākamajā gadā mēģināšu atkal,» apņēmību pauž Ingus Siliņš.

Nākamgad ar pieredzes bagāžu

Viņam iepriekš nebija tik nopietna pārbaudījuma pieredze, tādēļ nākamgad, sākot gatavoties un pirms došanās atklātā ūdenī līdzi būs zināšanu bagāža, ko un kā darīt pareizāk, lai nosprausto galamērķi sasniegtu - viss ritēs pēc krietni kvalitatīvāk izsvērta plāna. Siliņš gatavosies arī tālāk no krasta, kad jūra būs dumpīgāka, pielāgojoties iespējamajiem apstākļiem.

«Secinājumi ir izdarīti,» viņš sacīja.

Siliņš atklāja, ka par šo peldējumu Andreja Ēķa studijā tiek veidota filma.

Ingus Siliņš
Ingus Siliņš Foto: no personīgā arhīva
Komentāri (25)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu