Mārupes ūdenī avārijas seku būtiska ietekme nav vērojama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atkārtotie dzeramā ūdens kvalitātes analīžu rezultāti Mārupē liecina, ka aku ūdens kvalitāte ir saglabājusies iepriekšējā līmenī un nav vērojama Mārupes avārijas seku būtiska ietekme, aģentūru LETA informēja Veselības inspekcijā (VI).

Dzeramā ūdens paraugi Mārupē ņemti 19. un 20. jūlijā individuālajās ūdens ņemšanas vietās.

Līdzīgi kā iepriekšējā paraugu ņemšanas reizē, atsevišķās ūdens ņemšanas vietās konstatēts paaugstināts organiskā piesārņojuma līmenis. Tomēr tas, visticamāk, ir saistīts ar jau iepriekš eksistējošiem piesārņojuma avotiem vai vietējām augsnes īpatnībām. Sintētisko virsmas aktīvo vielu, kas ir mazgāšanas līdzekļu sastāvdaļa, koncentrācija aku ūdenī svārstās normas robežās.

Tā kā avārijas skartajā zonā nav konstatētas dzeramā ūdens papildu piesārņojuma pazīmes un pēc VI rīcībā esošās informācijas vides avārijas dēļ nav radies paliekošs gaisa un augsnes piesārņojums, kas varētu apdraudēt iedzīvotāju veselību, tad aku ūdens patēriņa ierobežojums nav jānosaka.

Tomēr VI norāda, ka individuālajos urbumos, kur dziļums orientējoši nepārsniedz 15 metrus, ūdens nav kvalitatīvs un potenciāli iespējama mikrobioloģiskā piesārņojuma attīstība. Labākais problēmas risinājums - pieslēgums centralizētajām ūdensapgādes sistēmām vai dziļurbumu izveide.

Papildus līdz šim veiktajām analīzēm VI ir paņēmusi vēl vairākus paraugus testēšanai, lai noskaidrotu dezinfekcijas līdzekļu iespējamo ietekmi uz ūdens kvalitāti. Pārbaužu rezultāti būs zināmi augusta pirmajā pusē.

Arī iedzīvotāji ir aicināti sekot līdzi dzeramā ūdens kvalitātes izmaiņām, kas parādījušās pēc vides avārijas, un ziņot par to VI Rīgas reģiona higiēnas novērtēšanas un monitoringa nodaļas speciālistiem pa tālruni 67 31 7787.

Jau ziņots, ka naktī uz 3.jūliju Mārupē noliktavu un biznesa ēku kompleksā "Baltais vējš" izcēlās ugunsgrēks medicīnas preču noliktavā, no kurienes liesmas pārmetās uz "Ecolab" noliktavu ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantoto ūdeni ieplūda lietus ūdeņu kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un Māras dīķī, iznīcinot dzīvo radību ūdenī un radot bažas, ka ķīmiskais piesārņojums varētu nonākt arī gruntsūdeņos, kurus mājsaimniecības izmanto ēdiena gatavošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu