Saeima plāno nosodīt Austrijas rīcību saistībā ar Golovatova izdošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Ārlietu komisija otrdien, 26.jūlijā, skatīs lēmumprojektu "Par Austrijas Republikas lēmumu atbrīvot noziegumos pret cilvēci apsūdzēto personu", liecina komisijas darba kārtība. Ārlietu komisijas sēde sāksies plkst.11.30.

Jau vēstīts, ka Saeimas vairākums ceturtdien nodeva izskatīšanai Ārlietu komisijā vairāku deputātu sagatavoto lēmumprojektu par Austrijas lēmumu atbrīvot Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieku Mihailu Golovatovu.

Lēmumprojekta tālāku izskatīšanu atbalstīja 57 deputāti, bet 21 "Saskaņas centra" (SC) deputāts balsoja pret. Projektu iesniedza deputāti no Nacionālās apvienības un "Vienotības", kā arī neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis.

Deputāti aicināja parlamentu paust nosodījumu Austrijai par tās lēmumu atbrīvot Golovatovu.

"Latvijas Saeima uzskata, ka Austrija rada bīstamu precedentu, kurš var sagraut solidaritāti un vienotību starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Atbrīvojot noziegumos pret cilvēci apsūdzētu personu, tiek grautas Eiropas Savienības pamatvērtības: cilvēktiesības uz fundamentālo brīvību, demokrātiju un likuma varu. Šīs vērtības nevar efektīvi aizsargāt, ja tiek īstenoti dubultstandarti attiecībā uz bijušās Padomju Savienības pilsoņiem, kuri veikuši noziegumus pret cilvēci. Nav pieļaujams, ka noziedzīgās PSRS VDK organizācijas biedrus aizsargā atsevišķa Eiropas Savienības dalībvalsts," teikts lēmuma projektā.

Plānots, ka Saeima aicinās starptautisko sabiedrību nosodīt Austrijas lēmumu atbrīvot Golovatovu, atzīt, ka Padomju Savienības totalitārais režīms pēc savas darbības un būtības ir identisks nacistiskajam režīmam, un pielikt visas pūles, lai aizturētu kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci apsūdzētās personas.

Golovatovs, kurš 1991.gada 13.janvāra notikumu laikā komandēja specvienības "Alfa" grupu, 14.jūlijā tika aizturēts Austrijā, pamatojoties uz Lietuvas Ģenerālprokuratūras izdotu Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. Tomēr 16.jūlijā kļuva zināms, ka viņš jau atgriezies Maskavā, jo Austrijas policijai pret viņu nebija pretenziju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu