Zatlera partijas solījumi vēlētājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zatlera reformu partija (ZRP) paredzējusi, ka 2012.gada valsts budžets jāveido ar deficītu, kas nebūtu lielāks par 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un līdz 2014.gadam jāvirzās uz bezdeficīta budžetu, tā politiskā spēka dibināšanas kongresā sacīja ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

ZRP virzīsies uz bezdeficīta budžetu

Pārņemot varu, partija plāno nodokļu slogu samazināt par 9%, kā arī uzlabot publisko iepirkumu sistēmu. Tiks veidota jauna veida industrializācijas politika. Dombrovskis skaidroja - notiks cīņa ar strukturālo bezdarbu un tiks panākta kohēzijas maksājumu griestu atcelšana.

Būs reformas augstākajā izglītībā un izglītībā

Ekonomikas sadaļā paredzēts reformēt augstākās izglītības sistēmu, pārejot uz Austrālijas modeli, augstāko izglītību finansējot ar valsts ilgtermiņa kredītiem, kuru atmaksa būs piesaistīta pie augstskolu beidzēja ienākumiem. Ar šo iniciatīvu klajā nāca Zatlera kancelejas paspārnē esošā Stratēģiskās analīzes komisija Roberta Ķīļa vadībā.

ZRP programmā liels uzsvars likts arī uz demogrāfijas problēmu risināšanu. ZRP rosina paredzēt nodokļu atlaides par otrā, trešā un katra nākamā bērna dzimšanu, bezmaksas bērnudārzus, skolas izglītību un veselības aprūpi līdz 18 gadiem. ZRP programmā izvirzīts arī mērķis radīt apstākļus, kas ļauj vecākiem savienot bērna audzināšanu ar karjeru, kā arī mērķis pielāgot sociālo vidi "aktīvai novecošanai" un izstrādāt reemigrācijas stratēģiju - veicināt tautiešu atgriešanos Latvijā. Šos principus uzrunā Latvijas Universitātē aizstāvēja arī Zatlers.

Piesaistīs jaunus un zinošus cilvēkus

Partijas statūtu projektā paredzēts, ka tās uzdevumi būs pilnveidot Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatus un politisko sistēmu, kā arī nostiprināt tiesu varas atzaru. Partija plāno iesaistīt politikā jaunus, zinošus, godīgus cilvēkus.

Ja piedāvātais statūtu projekts tiks apstiprināts partijas dibināšanas kongresā, kas šodien norisinās "Sapņu fabrikā", klātesošie apņemsies arī nodrošināt konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi un valsts pārvaldes, ieskaitot pašvaldības, reformu.

Plānota ilgtspējīga demogrāfijas politika

Kā partijas uzdevumus iecerēts noteikt ilgtspējīgas demogrāfijas politikas veidošanu un sabiedrības iesaistīšanu politiskās dienaskārtības veidošanā. Dibināšanas kongresā topošās partijas biedrs Jānis Ozoliņš skaidroja, ka paredzēts piešķirt ienākumu nodokļa atlaidi par otro, trešo un katru nākamo bērnu.

Tāpat plānots nodrošināt bezmaksas bērnudārzu, kā arī bezmaksas izglītības iegūšanu un veselības aprūpi līdz 18 gadu vecumam. Paredzēts izveidot reemigrācijas stratēģiju, kā arī izveidot "aktīvās novecošanas" programmu.

Pret biedriem būs stingra attieksme

Statūtu projektā paredzēts, ka viena no iespējām, kad partijas valde var izslēgt biedru no politiskā spēka, ir gadījums, ja biedrs nodarījis būtisku kaitējumu partijai. Provizoriskajā statūtu versijā rakstīts, ka partijas biedrs nav tiesīgs saņemt un veikt jebkādus maksājumus partijas vārdā, tos iepriekš nesaskaņojot ar partiju.

Paredzēts, ka izvirzīt iekļaušanai deputātu kandidātu sarakstā partijas biedru var vismaz pieci ZRP biedri. Lēmumu par kandidātu saraksta apstiprināšanu un iesniegšanu Centrālajā vēlēšanu komisijā pieņem partijas valde.

Pilnveidos vēlēšanu sistēmu

Partija iestāsies par vēlēšanu sistēmas pilnveidi - maziem vēlēšanu apgabaliem un vienotu vēlētāju reģistru, kā arī par tiešās demokrātijas stiprināšanu - iedzīvotāju līdzdalību lēmumu pieņemšanā, referendumiem, tostarp pašvaldību referendumiem un aģitācijas regulējumiem pirms tautas nobalsošanām.

Tāpat ZRP aizstāv tautas vēlēta prezidenta ideju un prezidenta pilnvaru pilnveidi. Zatlera iesniegtajos grozījumos Satversmē, kas pašlaik ir vērtēšanā Saeimā, bija paredzēts palielināt prezidenta lomu valdības sastāva noteikšanā, paredzēt prezidentam tiesības nominēt augstākās amatpersonas un tiesības atlaist Saeimu parlamentāras un valstiskas krīzes gadījumā. Tāpat grozījumi paredzēja, ka neuzticības izteikšana valdībai Saeimā notiek vienlaikus ar balsojumu par jaunu valdība sastāvu. Šie principi iekļauti arī ZRP programmā.

ZRP iestājas arī par mediju patieso īpašnieku un labuma guvēju atklāšanu, kā arī par tiesu sistēmas reformu.

Valsts valoda - tikai latviešu

Vēl programmā ir sadaļa par saliedētību, tostarp noteikts, ka latviešu valoda ir valsts valoda, mazākumtautībām ir jābūt iespējai saglabāt kultūru un valodu, jo daudzvalodība ir Latvijas nacionālā bagātība. Šādu viedokli vienmēr paudis arī Zatlers.

ZRP arī uzskata, ka pilsonība jāpiešķir trimdas latviešu pēcnācējiem, bērniem, kuriem viens vecāks ir Latvijas pilsonis, kā arī plānots atļaut dubultpilsonību un piešķirt pilsonību bērniem, kas dzimuši Latvijā.

ZRP neplānoti populāra

Reģistrēties kā partijas biedri uz dibināšanas kongresu bija aicināti 260 cilvēki, taču ieradušies ir daudz vairāk cilvēku, kuri vēlas piedalīties partijas dibināšanā. Kā novēroja aģentūra LETA, gaidot, kamēr rinda pie biedru reģistrācijas galda ir saruks un sapulce varēs sākties, eksprezidents Valdis Zatlers ik pa laikam iesaistījās sarunās ar klātesošajiem.

Kongresā paredzēts savākt nepieciešamos parakstus partijas dibināšanai, apstiprināt statūtus un ievēlēt valdi, kuru kā partijas izveidošanas iniciators ieteiks Zatlers. Viņš arī pretendēs uz partijas vadītāja amatu. Tāpat arī šajā kongresā plānots izlemt par partijas biedra naudām un citiem finansējuma piesaistīšanas principiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu