Izpildi savu pilsoņa pienākumu un piedalies referendumā!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien no plkst. 7.00 rītā līdz 22.00 vakarā visā Latvijā, kā arī vairākos vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs notiek referendums par 10.Saeimas atlaišanu. TVNET saviem lasītājiem visas dienas garumā atspoguļos jaunākos notikumus tautas balsošanā. Aicinām iedzīvotājus būt aktīviem, izteikt savu viedokli un līdzdarboties labākas nākotnes veidošanā. Kad vēl, ja ne tagad!

Balsot var jebkur no plkst. 7.00 rītā līdz 22.00 vakarā

Tautas nobalsošanā vēlētājiem ir jāatbild uz jautājumu: "Vai Jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?" Iespējamie atbilžu varianti tautas nobalsošanas zīmē būs "par" vai "pret". Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām tautas nobalsošanā netiks lietotas aploksnes.

Vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst. 7.00 rītā līdz 22.00 vakarā. Vēlētāju reģistrs netiks lietots un iedzīvotāji var balsot jebkurā no 950 vēlēšanu iecirkņiem Latvijā vai 78 ārvalstīs. Centrālās vēlēšanu komitejas priekšsēdētājs Arnis Cimdars norāda, ka tik liels balsošanas iecirkņu skaits ārpus Latvijas novērots pirmoreiz, un skaidro to ar ārzemēs dzīvojošo latviešu aktivitāti. Balsošana tiks organizēta arī vēlētājiem ieslodzījuma vietās.

Tautas balsošanai izgatavotas 1,8 miljoni balsošanas zīmju. Rezultātu nosaka balsojumu skaits "par" vai "pret" salīdzinājumā ar kopējo balsu skaitu. Tātad, ja referendumā piedalītos tikai 100 cilvēki, no kuriem 51 balsotu par Saeimas atlaišanu, parlamenta deputāti savus amatus zaudētu tik un tā.

Neaizmirsti pasi

Lai nobalsotu, vēlētājam ir nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase – der gan zilā, gan sarkanā, gan 90.gados izdotās pases ar līmētajām fotogrāfijām. Pasēs tiks spiests zīmogs, nodrošinot to, ka katrs vēlētājs balso tikai vienu reizi.

Līdz plkst. 12.00 tautas nobalsošanai vēlētāja atrašanās vietā var pieteikties cilvēki, kas veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī. Pēc plkst.12.00 saņemtie pieteikumi tiks apmierināti ar nosacījumu, ka tautas nobalsošana šajā vietā varēs tikt pabeigta līdz 22.00 vakarā. CVK aicina šos izsaukumus neizmantot ļaunprātīgi.

Referenduma rezultātiem seko līdzi TVNET jau no pusnakts

Informācija par vēlētāju dalību un tautas nobalsošanas provizoriskie rezultāti tiks publicēti speciāli referendumam izveidotajā mājaslapā www.tn2011.cvk.lv.

Ziņas par vēlētāju dalību tiks apkopotas plkst. 8.00, 12.00, 16.00, 20.00 un 22.00. Plānots, ka dienas laikā CVK interneta vietnē šīs ziņas būs pieejamas ar pusstundas intervālu, respektīvi plkst. 8.30, 12.30, 16.30 un 20.30. Savukārt kopējais tautas nobalsošanā piedalījušos vēlētāju skaits, kā arī ziņas par vēlētāju atrašanās vietā nobalsojušiem vēlētājiem būs pieejami ap plkst. 23.00.

Pirmie provizoriskie tautas nobalsošanas rezultāti no mazākajiem vēlēšanu iecirkņiem gaidāmi, sākot ar plkst.23.30, bet balsu skaitīšanu Latvijā plānots pabeigt 24.jūlijā līdz plkst. 5.00.

Oficiālos referenduma rezultātus par 10.Saeimas atlaišanu CVK plāno pasludināt 26.jūlijā. Cimdars atzina, ka tiem nevajadzētu atšķirties no provizoriskajiem rezultātiem.

Ja tautas balsojums par valdības atlaišanu ir pozitīvs, pēc Satversmes, ne vēlāk kā divus mēnešus pēc referenduma, tiks izsludinātas jaunas Saeimas vēlēšanas. Cimdars kā visticamāko datumu nominējis 17.septembri, pēdējo sestdienu divus mēnešus pēc tautas balsojuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu