Zatlers: Pensiju sistēma ilgtermiņā ir nespējīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas pensiju sistēma ilgtermiņā ir nespējīga, šādu viedokli šovakar intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "100.panta preses klubs" pauda eksprezidents Valdis Zatlers, kurš rīt pulcēs cilvēkus uz Zatlera reformu partijas dibināšanu.

Zatlera ieskatā, pensiju jautājumā sabiedrībai ir skaidri jāpasaka, kā tiks nodrošinātas pensijas nākamajām paaudzēm, kā tiks nodrošināta pensiju sistēmas ilgtermiņa pastāvēšana.

Pēc dažiem gadiem uzkrājumi beigsies un vairs nebūs naudas pensijām, atzīmēja Zatlers.

Viņš tieši neatbildēja uz jautājumu, kā balsotu par pensiju indeksāciju, ja viņam patlaban būtu šāda iespēja. Tomēr Zatlers atzina, ka būtu godīgs un pateiktu, kas sagaida cilvēku vienā, kas - citā gadījumā.

Jau ziņots, ka, tuvojoties Saeimas ārkārtas vēlēšanām, politiķi ir sākuši aktīvi diskutēt par nepieciešamību indeksēt mazās pensijas, saņemot pārmetumus populismā. Saeima 14.jūlijā nodeva izskatīšanai komisijās Sociālo un darba lietu komisijas iesniegtos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz atsākt indeksēt valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī.

Savukārt, komentējot nepieciešamās reformas veselības aprūpē, Zatlers mudināja saprast, ka nekas nav par velti un ka jautājums ir par to, kā lietas tiek finansētas.

Zatlers atzīmēja: ja cilvēki nav apmierināti ar to, kā tiek tērēti 410 miljoni latu gadā, tad, acīmredzot, finansēšanas mehānisms ir jāmaina. Zatlera ieskatā, vairāk lēmumu būtu jāpieņem pašvaldībai un pašiem vēlētājiem pašvaldībās jāizdomā, ko, kādus pakalpojumus tie labāk gribētu sev tuvāk mājām, savukārt valstij jānodrošina neatliekamā medicīniskā palīdzība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu