Latviju neapmierina Austrijas skaidrojums Golovatova lietā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Austrijas atbildes vēstuli uz Latvijas iesniegto notu bijušā Padomju Savienības Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieka Mihaila Golovatova lietā izvērtēs Tieslietu ministrija (TM) un Ģenerālprokuratūra. Ārlietu ministra pienākumu izpildītājs Artis Pabriks atbildē minētos argumentus uzskata par vājiem.

Pabriks pastāstīja, ka ir lūdzis tiesībsargājošās iestādes izvērtēt atbildes vēstulē iekļautos juridiskos aspektus, cik spēcīgi ir Austrijas argumenti, ar kādiem pamatota Golovatova atbrīvošana.

"Mēs atbildi pieņemam zināšanai, bet man šķiet, ka te ir daudz vāju argumentu un paskaidrojums nav pietiekami izsmeļošs," atzina Pabriks.

Jau ziņojām, ka pēc Golovatova atbrīvošanas arī Latvija iesniedza notu Austrijai, prasot sniegt skaidrojumu par šo situāciju.

Atbildot uz Latvijas iesniegto notu, Austrijas ārlietu ministrs Mihaēls Špindelegers atbildes vēstulē Mihaila Golovatova atbrīvošanu skaidro ar nepietiekamo informāciju no Lietuvas un ar Austrijas likumdošanas principiem, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Golovatovs 14.jūlijā tika arestēts Vīnes lidostā, pamatojoties uz Lietuvas 18.oktobrī izsniegto Eiropas aresta orderi. Naktī no 15. uz 16.jūliju Lietuva saņēma apstiprinājumu, ka aizdomās turamais atbrīvots, kaut arī Lietuvas varasiestādes bija sniegušas visu pieprasīto papildu informāciju. Golovatovs Lietuvā tiek apsūdzēts par saistību ar 1991.gada 13.janvārī Viļņā padomju spēku sarīkoto slaktiņu, kurā tika nogalināti 14 cilvēki un aptuveni 800 guva ievainojumus.

Austrijas argumenti ir vāji, uzskata Pabriks

Vēstuli Austrijas vēstniece Latvijā Hermīne Popellere šodien iesniedza Valsts sekretāra pienākumu izpildītājai Elitai Kuzmai. Tā ir adresēta trīs Baltijas valstu ārlietu ministriem, un ir arī atbilde uz ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska (V) iesniegto ministrijas notu Austrijai.

Vēstulē Austrijas puse informē, ka Austrija ir pieņēmusi deklarāciju, kas nosaka, ka noziegumi, kas izdarīti pirms ietvarlēmuma par Eiropas vienotā akta par aresta orderi pieņemšanas 2002.gadā, tiek izskatīti saskaņā ar Austrijas likumdošanu. Austrijas puse norāda, ka Golovatova gadījumā Eiropas aresta orderis nebija piemērojams, un saskaņā ar Austrijas likumdošanu valstij, kas izvirza apsūdzību, jāsniedz skaidrs nozieguma apraksts. Ja šādi pierādījumi netiek nodrošināti, apsūdzētā persona ir jāatbrīvo, cik ātri vien iespējams.

Austrijas puse vēstulē uzsver, ka tās kompetentās varas iestādes no Lietuvas puses nebija saņēmušas pietiekamu informāciju, uz kā pamata varētu paturēt Golovatovu apcietinājumā.

Vienlaicīgi Austrija informē, ka šī incidenta sakarā Austrijas un Lietuvas tieslietu ministri ir izveidojuši darba grupu jautājuma noskaidrošanai un pārpratumu novēršanai. Austrija arī apliecina, ka pilnībā turpinās sadarboties ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm tiesiskajos jautājumos.

Kristovskis (V) novērtē Austrijas ātro atbildi uz lūgumu skaidrot juridiskos aspektus un, komentējot situāciju, atkārtoti uzsver, ka 1991.gada noziegumiem nav noilguma, un vainīgie ir jāsauc pie atbildības. Latvija šo jautājumu risināšanā ir solidāra ar Lietuvu un uzsver nepieciešamību panākt taisnīgumu komunistiskā režīma noziegumu izmeklēšanā un apsūdzēto sodīšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu