Viss, kas jāzina par gaisa peldēm!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/rumpleteaser

Kā pareizi veicamas bērniņam labvēlīgās un vasarā īpaši ieteicamās gaisa peldes? Cik bieži, kad un kādā istabas temperatūrā tās ieteicamas, jautājām Māmiņu kluba ekspertei, pediatrei Vizmai Meikšānei.

Cik bieži veikt?

"Ideāli jau būtu, ja gaisa peldes bērniņam būtu iespējams veikt nepārtraukti," stāsta pediatre. Tomēr realitātē tas būtu sarežģīti, tādēļ Vizma Meikšāne tās iesaka divas reizes dienā, gaisa pelžu ilgumu izvēloties atkarībā no mazuļa vecuma.

"Tā kā pirmajā mēnesī bērns vēl tik ātri nespēj pielāgoties apkārtējai gaisa temperatūrai, šajā vecumā mazuļa gaisa peldēm jābūt neilgākām. Tas tādēļ, lai viņam nekļūtu vēsi. Savukārt jau trīs mēnešu vecumā gaisa peldes var būt ilgākas – četrdesmit minūtes vai pusstundu ilgas," iesaka pediatre.

Kad veikt gaisa peldes?

Viena gaisa pelde bērniņam vēlama jau no rīta.

Kad pēc nakts viņš tiek nomazgāts, vecāki var nesteigties ar viņa apģērbšanu un kādu laiku ļaut viņam būt plikam.

Gaisa peldes var veikt arī pēc ilgākām gulēšanas reizēm. Piemēram, ja mazulis miedziņā pavadījis divas, trīs stundas, pēc tam viņu var izģērbt. Tas bērnam dos kustību brīvību! Šādas gaisa peldes laikā mazulis var sākt, piemēram, griezties vai velties – veikt kustības, kādas, apģērbtam esot, varbūt nemaz nedarītu.

Gaisa peldes var veikt arī starp reizēm, kad mazulim tiek mainītas autiņbiksītes, vai arī barošanas laikā.

Gaisa temperatūra

Gaisa peldes bērnam nāk tikai par labu. Pediatre apgalvo, ka galvenais, kas jāievēro to laikā, –

lai telpās nebūtu caurvējš un lai bērniņam nekļūtu vēsi!

"Vasaras laikā, kad istabas temperatūra ir 25 grādi un mazulis guļ, viņu tomēr vajadzētu apsegt vai saģērbt, jo miedziņā bērna ķermeņa temperatūra nedaudz krītas. Savukārt tad, kad viņš ir nomodā, sparīgs un kustīgs, mazuli droši var izģērbt uz stundu vai pat ilgāku laiku," apgalvo Vizma Meikšāne.

Vasarā pieņemamākā istabas temperatūra gaisa peldēm ir 25 grādi! "Ja tā ir augstāka, tad jau tie uzskatāmi par ekstremāliem apstākļiem, kad bērniņam tiešām ir jābūt kailam, viņam jākompensē dzeršana. Mazuļa galviņa jāvēsina, iespējams,

pat liekot bērnu vēsā dušā vairākas reizes dienā,"

skaidro pediatre.

Savukārt 18 – 20 grādu istabas temperatūra gaisa peldēm jau uzskatāma par pārāk zemu. Šādā telpā arī pieaugušie staigā siltāk apģērbušies.

"Telpu gaisa temperatūra no 21 līdz 23 grādiem ir optimāla gaisa pelžu veikšanai," uzskata Vizma Meikšāne.

Gaisa temperatūra dažādās telpās un vienas telpas dažādās vietās var būt atšķirīga, tādēļ noteikti jāņem vērā arī tas, kur bērniņš gaisa pelžu laikā novietots! Ja mazulis kails atrodas uz grīdas, tad

viņš būs jāapģērbj ātrāk nekā tad, ja bērns ir pliks, piemēram, vannas istabā uz pārtinamā galdiņa.

Tad viņš drīkst būt neapģērbts ilgāku laiku!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu