Kādā valodā jārunā Valsts prezidentam?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte rosina diskutēt par to, kādā valodā publiski jārunā Valsts prezidentam un premjeram. Ministre pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja, ka ir būtiski, kādā valodā prezidents uzstājas.

Ēlerte nepiekrīt Bērziņa iepriekš paustajam, ka valoda ir tikai saziņas līdzeklis. Prezidents izteicies, ka viņš būtu gatavs uz jautājumiem atbildēt dažādās valodās pēc vajadzības, nevis tikai latviski, kā to darījis eksprezidents Valdis Zatlers.

Ministre, aizstāvot valsts valodu un tās lietošanu, arī norādīja, ka latviešu valoda kā valsts valoda ir nostiprināta Satversmē.

Runās tādā valodā, kurā labāk varētu saprasties

Jau vēstījām, ka Bērziņam latviešu valoda nav politisks līdzeklis, un pasākumos, kur obligāti nebūs jārunā valsts valodā, viņš gatavs runāt arī citās valodās.

Bērziņš savā pirmajā darbadienā 8.jūlijā, viesojoties Nītaures vidusskolā un atbildot uz kāda iedzīvotāja jautājumu, vai viņš ar medijiem runās arī krieviski, atbildēja, ka vietās, kur jārunā valsts valodā, viņš runās latviski, bet citur neiebildīs runāt arī krieviski, lai labāk viens otru saprastu.

Viņš arī minēja, ka valoda radusies cilšu laikā, kad ciltis, savā starpā karojot, varēja zināt, kurš ir ienaidnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu