Lielbritānijā saldētos gaļas produktos no Latvijas konstatēta zirga gaļa (73)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā saldētas gaļas produktos no Latvijas konstatēta zirga gaļa, liekot atsaukt no tirdzniecības attiecīgo produkciju, vēsta britu mediji. Aizdomīgos saldētos pīrādziņus ar gaļas pildījumu eksportējis Kurzemes maizes un konditorejas ražotājs SIA «Maiznīca Kursa».

Pievienots PVD un eksportētāja viedoklis

Atsaukti Latvijā ražoti «Galdiņ Klājies» zīmola maltās gaļas pīrāgi, kurus Lielbritānijā izplata uzņēmums «Monolith UK Ltd». Produkcija pārsvarā pārdota mazos veikaliņos, kas tirgo Austrumeiropas produktus.

Pārbaudēs gaļā konstatēts, ka zirga gaļas klātbūtne tajā pārsniedz 1%.

Sāktas pārbaudes

Arī Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere portālam TVNET apstiprināja, ka Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra ir uzsākusi pārbaudes, lai noskaidrotu, vai Latvijas zīmola «Galdiņ, klājies!» produkcija (saldēti pīrādziņi ar malto gaļu) nesatur fenilbutazona atliekvielas, jo uzņēmums Monolith UK Ltd, kas ir šo produktu izplatītājs Lielbritānijā, paškontroles ietvaros veiktajos laboratoriskajos izmeklējumos šī zīmola produktos ir konstatējis zirgu DNS klātbūtni.

Nav oficiālas informācijas

PVD nav oficiālas informācijas par Lielbritānijā veiktajām pārbaudēm – nedz par produkta ražotāju, nedz piegādātāju un piegādātajiem apjomiem, nedz produktu partijām, kurās konstatēts zirgu DNS un kuras patlaban tiek pārbaudītas uz fenilbutazona klātbūtni.

Pārbauda un pārbaudīs uzņēmumu

Ja Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra konstatēs, ka produkts apdraud patērētāju veselību (šajā gadījumā - laboratoriski konstatēs, ka tas satur veterināro zāļu atliekvielas), par to tiks informēts arī PVD, kam būs pamats veikt pārbaudi uzņēmumā.

Kamēr PVD rīcībā nav oficiālu pārbaužu rezultātu, PVD noskaidros produkcijas ražotāju un jau tuvākajā laikā apmeklēs šo uzņēmumu.

Aizdomīgos pīrādziņus uz Lielbritāniju eksportējusi «Maiznīca Kursa»

Saldētos pīrādziņus ar gaļas pildījumu, kuru tirdzniecība Lielbritānijā ir apturēta iespējamā zirga gaļas sastāva dēļ, ar zīmolu «Galdiņ, klājies» eksportējis Kurzemes maizes un konditorejas ražotājs SIA «Maiznīca Kursa», apliecināja uzņēmuma līdzīpašnieks Ivars Skrebelis.

«Tāda saistība ir, bet pagaidām vēl paši īsti nezinām visus apstākļus,» sacīja Skrebelis.

«Maiznīca Kursa» iepriekš bija pazīstama kā SIA «Matss». Uzņēmuma pazīstamākie zīmoli ir «Galdiņ, klājies», rupjmaize «Brencis», rudzu maizes «Kraukšķīši», «Matss cepumi un saldumi». Kā ziņots, «Matss» pagājušā gada 13.novembrī iegādājās jaundibināts uzņēmums «Maiznīca Kursa», kura īpašnieki ir kādreizējais SIA «Fazer maiznīcas» valdes priekšsēdētājs Skrebelis un bijušais SIA «Staburadzes konditoreja» valdes priekšsēdētājs Bruno Ansons. «Matss» līdzšinējie īpašnieki Valdis un Larisa Pakuļi līdzdarbojas uzņēmumā kā padomnieki.

Uzņēmums «Matss» tika dibināts Skrundā 2003.gadā ar 51 000 latu pamatkapitālu. Uzņēmumam ir ražotnes Skrundā un Saldū, savukārt produkcija tiek eksportēta uz 15 valstīm. «Matss» peļņa pagājušajā gadā palielinājusies vairāk nekā divkārt, sasniedzot 154 925 latus salīdzinājumā ar 61 745 latiem iepriekšējā gadā, liecina «Firmas.lv» informācija. Uzņēmuma apgrozījums samazinājies par 8% - no 2,01 miljona latu 2011.gadā līdz 1,84 miljoniem pērn.

Zirgu gaļas skandāls skar arī Latviju

Kā ziņots, gada sākumā Eiropas Savienību pāršalkušais zirga gaļas skandāls Latviju skāra 27.februārī, kad gaļas pārstrādes uzņēmumā SIA «Forevers» PVD konstatēja aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Drīz pēc tam - 1.martā - Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedza valstī tirgot Latvijā ražotos SIA «Kuršu zeme» un SIA «Rēzeknes gaļas kombināts» gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

Pēc Lielbritānijas laboratorijā veiktiem pētījumiem PVD kopumā konstatējis zirga gaļu Lietuvas uzņēmuma «Grimeda» ražotās auksti kūpinātās desas «Exclusive» sastāvā (9%), Igaunijas uzņēmuma «AS Nõo Lihatööstus» (preču zīme Latvijā - «Noo Cepeškungs») ražotās pilndūmu desas «Parmezāna» sastāvā (10%), Latvijas uzņēmuma «Kuršu zeme» ražoto konservu «Sautēta liellopu gaļa» sastāvā (15,6%), kā arī uzņēmuma «Forevers» ražoto kupātu, gaļas maizes un tējas desas sastāvā (attiecīgi 0 4%, 14% un 3,2%). Tikmēr «Forevers» vērsies tiesā pret PVD, kā arī zinātnisko institūtu «Bior», vainojot valsts iestādes uzņēmuma apzinātā nomelnošanā.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu