Reportāža no Dalī darbu izstādes Liepājā (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas muzejā atvērta unikāla Salvadora Dalī oriģināldarbu ceļojošā izstāde - ikviens interesents līdz augusta beigām / var apskatīt slavenā mākslinieka litogrāfijas. Vairāk par unikālo ekspozīciju LNT reportāžā no Liepājas.

Atrasties blakus sirreālisma ģēnija Salvadora Dali oriģināliem – tā ir sirreāla sajūta. Turklāt

Liepāja ir pirmā pilsēta pasaulē, uz kuru atvesta nesen Francijā izveidotā Dalī litogrāfiju pārvietojamā izstāde.

«Tas stāsts ir diezgan sirreāls, Salvadora Dali garā! Mēs atvērām privatkolekcionāru festivālu – «Vēsture bez robežām», un tā Liepāja muzeja vārds izskanēja aiz Latvijas robežām. Un mums piezvanīja pārstāvis, no franču firmas Amiencom un piedāvāja, ka viņām ir šī ceļojoša izstāde,» stāsta Liepājas muzeja pārstāve Maija Meiere.

95 litogrāfijas un ksilogrāfijas

Tā ir laimīga sagadīšanās, ka tikko renovētajā Liepājas muzejā uzreiz bija trīs brīvas istabas, kas izrādījās piemērotas Dali darbiem. Šeit var aplūkot 95 litogrāfijas un ksilogrāfijas. Katrai no tām

Dali pats uztaisījis ap 1000 kopiju, bet pēc tam – iznīcinājis akmeņus.

Priekš savām litogrāfijam Salvadors Dali pats sagatavoja papīru. Viņš to noplēsa, kā arī veidoja nospiedumu un autogrāfu. Bet lai izceltu litogrāfijas nozīmīgumu, mākslinieks pats ar savu roku izrotāja ar punktiem no īsta zelta.

Izstāde ir unikāla ar to, ka no privātam kolekcijām savāktie darbi veido pilnus ciklus

Tie ir trīs: veltījums novelei un baletam «Trīsstūrene», «Benvenuto Čellini autobiogrāfija», un «12 apustuļi jeb Apaļā galda bruņinieki». Visi darbi ir ļoti vērtīgi, tie apdrošināti vēl Francijā, bet Liepājas muzejā ir videonovērošana, kā arī ir izveidots policijas postenis. Muzejā atzīst, ka pateicoties Dalī izstādei, apmeklētāju skaits ir pieaudzis vairākas reizes. Daudzi – tikai izstādes dēļ speciāli brauc uz Liepāju. Mazpazīstamās

litogrāfijas iespaido pat tos, kas ir redzējuši Dalī gleznu oriģinālus Parīzē.

«Parīzē, kad tu atbrauc uz izstādi, uz oriģināldarbien skatoties, tu esi pilnīgi iekšā tajā darbā. Un tās emocijas vienkārši pārpilda tevi. Šeit viss tas pats, bet varbūt mazāka ir tā enerģētika. Bet tāpat ir vērts atbraukt,» vērtē izstādes apmeklētājs Vitālijs.

Arī Eduards Raits, muzeja apmeklētājs, ir sajūsmā: «Dali tas jau ir tiešam pasaules mēroga zvaigzne, citas otras vairs nebūs. Un es gribu izteikt atzinību muzeja darbiniekiem, ka viņi ir dabūjuši šo vērtīgu izstādi šeit, kur var cilvēki apskatīt!»

Savukārt īpašu izjūtu cienītājiem tuvākajā laikā muzejā tiks organizētas arī gardēžu vakariņas Dalī stilā. Zem litogrāfijām pasniegs smalki un dārgi sirreālistiski ēdieni, kā arī spēlēs tā laika mūzika. Salvadorā Dali izstādi Liepājā var apskatīt līdz 13. augustam.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu