Modernā cilvēka ģenētiskā recepte

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jūlija «National Geographic» latviešu valodā aizraujošs raksts «Pazudušo senču lieta», kas vēsta par Dienvidsibīrijas Altaja kalnos atrastiem 30 000 līdz 50 000 gadus veciem DNS paraugiem pirksta kaula un zobu formā. Interesanti, ka papildus jau zināmajiem Āzijā pastāvējušajiem neandertāliešu un agrīno moderno cilvēku tipiem pievienojies vēl viens – deņisoviešu.

Nosaukums aizgūts no Deņisova alas, kurā tika atrastas vērtīgās, aizvēsturiskās fosilijas. Iegūtie atradumi pētniekiem ļāvuši izdarīt secinājumus ne tikai par mūsu priekštečiem, bet arī par mums pašiem, izveidojot «modernā cilvēka ģenētisko recepti».

Patīkami esot izbrīnījusi arī atrasto fosiliju kvalitāte, kuru pētnieki skaidro saistot ar laikapstākļiem un aukstumu, kas ieskāvis alu un ļāvis paliekām saglabāties teicami. Kopumā raksts liek aizdomāties – cik gan daudz mēs vēl nezinām par saviem priekštečiem – savu pagātni –, paši par sevi tagad un cik daudz iespējams uzzināt no neliela gabaliņa veca jo veca pirksta kaula un zobiem? Tas ir apbrīnojami!

Par biedrību «National Geographic»

Biedrība «National Geographic» ir viena no pasaulē lielākajām bezpeļņas zinātniski izglītojošajām organizācijām. Dibināta 1888. gadā ar mērķi sniegt un izplatīt zināšanas ģeogrāfijas jomā, «šī biedrība darbojas, lai rosinātu cilvēkus rūpēties par mūsu planētu». «National Geographic» atspoguļo pasauli savos žurnālos, televīzijas programmās, filmās, mūzikā un radio, DVD, kartēs, izstādēs, pasākumos, informatīvās programmās skolēniem, kā arī ar interaktīvo mediju un reklāmas preču palīdzību. Šīs biedrības oficiālo žurnālu «National Geographic» mēnesī lasa 60 miljoni cilvēku. «National Geographic» TV kanālu skatās 435 miljonos mājsaimniecību 173 dažādās valstīs 37 valodās. «National Geographic» digitālie mediji sasniedz 19 miljonus apmeklētāju ik mēnesi. Biedrība «National Geographic» ir finansējusi vairāk nekā 10 000 zinātniskās pētniecības, dabas saglabāšanas un izpētes projektus un atbalsta izglītojošu programmu ģeogrāfijas zināšanu līmeņa celšanai. Vairāk informācijas www.nationalgeographic.com. Facebook: www.facebook.com/natgeo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu