Jātnieks Neretnieks – pirmais latvietis pasaules reitinga simtniekā (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kulli Tedre

Jātnieks Kristaps Neretnieks iekļuvis pasaules konkūristu reitinga «Longines Ranking» simtniekā, šobrīd Latvijas sportists reitingā atrodas 78.vietā. Neretnieks ir pirmais Latvijas jātnieks, kuram izdevies iekļūt elitārā sporta veida pasaules labāko vidū.

«Aiz katra izcīnītā reitinga punkta ir smags komandas darbs, bet panākumi ir tie, kas iedvesmo turpināt, es apzinos, ka esam sasnieguši ļoti daudz, tomēr es negrasos pie kaut kā apstāties vai piebremzēt, kamēr es redzu sev priekšā ceļu uz augšu, kuru iet,» par savu panākumu saka Neretnieks.

Ievērojamu kāpumu Pasaules reitingā sportists sāka pagājušā gada jūnijā, pateicoties stabiliem rezultātiem, Neretnieks reitingā nevienu mēnesi nav piedzīvojis kritumu, kopumā jātnieks gada laikā reitingā kāpis par vairāk kā 1300 pozīcijām.

«Šobrīd pat ir sajūta, ka īsā laikā esam sasnieguši pārāk daudz, Pasaules reitingā labākajā gadījumā varam pakāpties vēl līdz 50-niekam, lai ietu tālāk mums pietrūkst zirgu, kuri var lekt augstākajā līmenī. Pasaules vadošajiem jātniekiem ir vairāki Grand Prix līmeņa zirgi, mums šobrīd tikai viens, pamazām audzinām jauno maiņu, tomēr tam vajadzīgs laiks, tāpat šajā sportā nekad nevar būt 100% drošs, ka zirgs, uz kuru liec cerības un kurā ieguldi darbu, tiešām būs spējīgs lekt augstākajā līmenī – to var tikai talantīgākie, arī zirgam jābūt cīnītājam,» tā Neretnieks.

Līdz šim lielākais sportista sasniegums ir izcīnītā 21.vieta Pasaules kausa finālā šogad Gēteborgā. Otrajā fināla kvalifikācijas maršrutā Latvijas sportists startēja ar desmitgadīgo Vestfāles šķirnes ērzeli Conte Bellini.

Latvijas duets laukumā devās kā otrie, pamatmaršrutu veica bez soda punktiem un kvalificējās pārlekšanai, kur arī bija nekļūdīgi un to veica bez soda punktiem, pārsteidzot gan līdzjutējus Latvijā, gan jāšanas sporta pasauli Gēteborgā. No 38 otrās kvalifikācijas dalībniekiem pamatmaršrutu bez soda punktiem veica piecpadsmit sportiskie pāri, pārlekšanā nekļūdīgi bija septiņi. Neretnieks ar Conte Bellini otrajā kvalifikācijā izcīnīja augsto sesto vietu.

Pasaules jāšanas sporta žurnālisti pēc šī panākuma nodēvēja Neretnieku par Gēteborgas fināla «melno zirdziņu», jo pirms tam neviens nevarēja prognozēt, ko no Latvijas dueta gaidīt - zirgs talantīgs, sportists jauns, bet meistarīgs, PK finālā startē pirmo reizi, starptautiskajā sacensību arēnā Eiropā maz pazīstams. Jau pirms kvalifikācijas maršrutiem Neretnieks, lielā fināla ietvaros notiekošo sacensību maršrutos izcīnīja godalgotas vietas, rezultātu tabulā aiz sevis atstājot pasaules vadošos jātniekus.

Tā kā otrajā kvalifikācijā liels sportistu skaits pamatdistanci veica bez soda punktiem, pirms izšķirošā fināla maršruta sastādītāju komanda neslēpa, ka fināla konkūrs būs ļoti grūts – augsts, plats, ar sarežģītām distancēm – ļoti tehnisks.

«Fināla pēdējais maršruts bija briesmīgs, tehniski tiešām neticami sarežģīts, par ko liecina arī tas, ka neviens sportists fināla pamatmaršrutu neizleca tīri un tur leca Pasaules vadošie – Olimpisko spēļu medaļnieki, Eiropas čempioni, Pasaules kausu ieguvēji. Mums pietrūka pieredzes, lai veiktu šo maršrutu godalgās – pieļāvām dažas sīkas kļūdiņas un ieguvām 16 soda punktus. Mūsu augstākais mērķis, braucot uz lielo finālu, bija pieklājīgi nostartēt un kvalificēties šim te galvenajam maršrutam, ko arī veiksmīgi izpildījām,» saka Neretnieks.

Neretnieks ir arī pirmais Latvijas jātnieks, kurš startējis Pasaules kausa finālā konkūrā, viņa izcīnītā 21.vieta ir lielākais Latvijas jāšanas sporta sasniegums pēdējo gadu laikā.

«Sacensību arēnā cīnāmies mēs divi, Conte Bellini ir talantīgākais zirgs, ko pagaidām esmu saticis. Viņš garā ir dižens zirgs, ļoti sevi mīl un ciena, izteikts garastāvokļa zirgs ar spēcīgu raksturu un pietiekami lielu ego. Viņam patīk uzmanība, lielas arēnas, kurās viņam seko tūkstošiem acu pāru, kur viņam aplaudē. Gēteborgā viņš ļoti labi saprata, ka piedalās ļoti nozīmīgā notikumā, viņš cīnījās un gribēja uzvarēt katrā maršrutā. Mēs savā ziņā esam ļoti līdzīgi, jo arī viņam kā sportistam patīk lieli izaicinājumi, PK finālā abi pirmo reizi lecām grūtākos un augstākos maršrutus savā karjerā un viņš atdeva sevi par 110%, zirgs izdarīja visu un vēl vairāk,» par savu šobrīd galveno partneri augstākā līmeņa sacensībās saka Neretnieks. «Abi reizēm esam arī drusku paslinki,» piebilst Neretnieks.

Šobrīd Neretnieks startē ar Krievijas zirgaudzētavas «Westfalen - Swit» zirgiem, zirgaudzētava pieder Federovsku ģimenei. Lai arī zirgu īpašnieki ir Krievijas pilsoņi, sacensībās Neretnieks pārstāv Latviju.

«Jāšanas sports ir ļoti specifisks. Pirmkārt, tas ir viens no dārgākajiem sporta veidiem pasaulē, jo zirgi, kuri spēj lekt augtsākajā līmenī, maksā fantastiskas naudas summas. Arī citas izmaksas ir milzīgas – iedomājieties cik maksā transportēt zirgus apkārt pasaulei gandrīz katru nedēļu? Lai cik talantīgs ir sportists, bez sponsoriem un finansiāla atbalsta pasaulē neviens tevi nepamanīs. Otrkārt, ir divi sportisti – jātnieks un zirgs. Rezultātu parāda komandas darbs un spēja sastrādāties, zirgs nav mašīna vai sporta inventārs, par viņu ir īpaši jārūpējas un neatlaidīgi jāstrādā, lai vispār kaut kas sanāktu,» saka sportists.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu